BezRak.com

рак на маточната шийка

Лъчетерапия при рак на маточната шийка

Лъчетерапия при рак на маточната шийка
26 март 2015

Приложима ли е лъчетерапията при рак на маточната шийка

Лъчетерапията е доказано много ефективен метод за лечение на рак на маточната шийка.

При лъчетерапията се използват високо енергийни рентгенови лъчи, за да се унищожат раковите клетки. Тя е друг вариант за лечение, освен оперативното, който може да се приложи при ранен стадий на рак на маточната шийка, а дори и при по-напреднал.

Оперативната интервенция и лъчетерапията са показали, че са равностойни методи на лечение при ранни стадии на рак на маточната шийка, а лъчетерапията помага да се избегне операция при пациенти, които не могат да бъдат оперирани по различни причини. Лъчетерапията има предимството, че може да третира цялото заболяване в облъчваната област, така че лимфните възли могат да бъдат третирани едновременно с първичния тумор в хода на едно и също лечение.

Лъчетерапията при рак на маточната шийка може да се извърши с помощта на външен източник (външно облъчване) или на вътрешен източник (брахитерапия).

При външна лъчетерапия пациентите трябва да се явяват пет дни в седмицата в продължение на 6-8 седмици. Процедурата отнема само няколко минути и е безболезнена. В случаите на рак на маточната шийка в стадий по-напреднал от IB, обичайното лъчелечение е прилагането на външно облъчване в комбинация с брахитерапия. Брахитерапията (наричана още интракухинално или интракавитарно облъчване) позволява на онколога да увеличи дозата на облъчване в мястото на тумора. Това осигурява допълнително въздействие върху тумора, докато нормалните тъкани остават защитени. Процедурата се извършва чрез въвеждането на кух метален цилиндър с две яйцевидни касети във вътрешността на влагалището. След това в тръбата и касетите се поставя малък радиоактивен източник.

Лъчетерапията се използва и за палиативно лечение – пациентки с напреднал стадий на рак на маточната шийка, при които не може да се постигне радикално излекуване, се третират с цел облекчаване на болките и симптомите.

Понякога при жени с рак в ранен стадий се прилага оперативно лечение, но след резултатите от операцията, става ясно, че се нуждаят и от лъчетерапия. Лъчетерапията често се комбинира с химиотерапия и в зависимост от конкретния случай, лекарят ще реши кое е най-доброто лечение, като вземе предвид начина на живот и желанията на пациентката.

Виж продължение: Химиотерапия при рак на маточната шийка

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?