BezRak.com

рак на хранопровода

Лъчетерапия при рак на хранопровода

Лъчетерапия при рак на хранопровода
02 април 2015

Лъчетерапията е метод, при който се използват йонизиращи лъчения за локално или локорегионално третиране на определени тумори чрез високоенергийни рентгенови лъчи.

Целта е да се унищожат туморните клетки, при възможно най-малко увреждане на здравите тъкани около тумора.

При повечето тумори на хранопровода се прилага външна лъчетерапия. Използват се големи апарати (линейни ускорители), които в нито един момент не влизат в контакт с пациента. Понякога лъчетерапията може да бъде вътрешна (интракухинално облъчване или брахитерапия). В тези случаи метално устройство с радиоактивен материал (изотоп) се поставя в контакт с тумора.

Технологичният напредък в областта на радиотерапията позволява прилаганите понастоящем техники на лечение да се извършват с висока точност и безопасност, предвид затрудненията поради близостта на силно чувствителни към лъчението прилежащи към хранопровода здрави органи (кости, бял дроб, сърце и т.н.).

При лечението на рак на хранопровода се използват следните лъчетерапевтични техники:

 • Триизмерна конформална лъчетерапия (CRT): планирането се извършва с помощта на КT (компютърен томограф или скенер). За самото лечение се използват линейни ускорители.
 • Лъчетерапия с модулиран интензитет (IMRT): по-модерен метод на лъчелечение в сравнение с триизмерната лъчетерапия, който позволява да се намали дозата на облъчване на здравите тъкани около тумора като бял дроб, сърце и гръбначен мозък.
 • Лъчетерапия с образно насочване (IGRT): най-модерният високотехнологичен метод, позволяващ прилагането на хеликоидално сканиране, съобразен в много голяма степен с особеностите на всеки пациент. С помощта на тази техника се намалява максимално дозата на облъчване, достигаща до съседните здрави органи, докато туморът получава предписаната доза.

  Съществуват различни системи за прилагане на лъчетерапия с образно насочване. Предимството на тези системи е във възможността да се упражнява ежедневен контрол на препозиционирането с цел да се установи точното местоположение на тумора, на здравите органи и на пациента, като се свежда до минимум риска от грешка при поставянето на апарата. Страничните ефекти от това лечение са минимални, така че качеството на живот на пациента по време и след лечението е отлично.

Брахитерапия (интракухинално облъчване): При тази локализация на тумора брахитерапията се прилага главно за контрол на симптоматиката. Провеждат се малко на брой сеанса (4 или 5) и не е необходим престой в болница. В хранопровода се въвежда тясна, дълга и гъвкава тръба, през която ще премине радиоактивният източник. За да бъде поставен в близост до тумора, е необходимо ендоскопско изследване, чрез което да се определи точното местоположение на тумора. Обикновено се използват високорадиоактивни материали, поради което са необходими само няколко минути за прилагане на необходимата доза. По време на лечението пациентът лежи в специално оборудвано за целта помещение, чиито стени са с оловно покритие.

Медицинският персонал контролира процеса във всеки един момент чрез телевизионен монитор.

След отстраняването на материала ще водите нормален живот. В никакъв случай не може да се счита, че излъчвате радиация, поради което няма причина за промяна във Вашият семеен, социален или трудов живот.

При локално напреднал рак (наличие на туморна инвазия или засягане на лимфни възли, установено при образно-диагностични изследвания) за предпочитане е да се приложи първоначално (неоадювантно) лечение със съчетана лъче-химиотерапия, за да се намали размера на лезията и тя да бъде оперативно отстранена в един следващ етап. Понякога, ако при лечението с лъчетерапия и химиотерапия се постигне пълен терапевтичен отговор, може да бъде избягната оперативната интервенция.

Прилагането на лъчетерапия е винаги индивидуализирано, т.е. всеки пациент ще получи специфично лечение, различно от това на другите пациенти.

Важно е да споделите всички Ваши съмнения с лъчетерапевта. Той ще определи най-подходящата техника за лечение и общата продължителност на лечението в зависимост от редица фактори, като:

 • Общо състояние.
 • Предшестващи заболявания (сърдечни и съдови заболявания и т.н.)
 • Вид на тумора.
 • Стадий на заболяването.
 • Местоположение на тумора.

Каква е целта на лъчетерапията при рак на хранопровода?

Целта на лъчетерапията може да варира в зависимост от вида на тумора, стадия на заболяването и общото състояние на пациента:

 • Лечебна: в този случай целта на лъчетерапията е да се излекува болестта. Може да се прилага самостоятелно или в комбинация с химиотерапия.
 • Палиативна: целта е да се контролират предизвиканите от тумора симптоми, да се подобри качеството на живот на болния и, ако е възможно, да се удължи неговата преживяемост.

Странични ефекти от лъчетерапията при рак на хранопровода

Езофагит

Лигавицата е силно податлива на действието на облъчването, в резултат на което възникват изменения (мукозит). Те, макар и да не са сериозни, могат да създадат дискомфорт. Започват да се усещат една или две седмици след началото на лечението. С напредването на лечението в лигавицата на хранопровода се появяват малки ранички (афти), които, макар и да не се виждат, причиняват неприятно усещане и затруднено преглъщане. Засягането на лигавицата на хранопровода се нарича езофагит.

Много често, поради изменението на лигавица, възниква гъбична инфекция. Ако това се случи, лекарят ще Ви препоръча най-подходящото лечение и проблемът ще се реши в рамките на няколко дни.

Затрудненото преглъщане (дисфагия) обикновено се свързва със задавяне и със загуба на апетит, което затруднява още повече храненето.

Всички тези промени могат да попречат на правилното хранене. Важно е да уведомите възможно най-скоро Вашия лъчетерапевт за всяка забелязана промяна. Той ще Ви даде насоки за лечение, които трябва да следвате, за да намалеят неприятните усещания.

При интракухиналното облъчване страничните ефекти са различни, тъй като обемът на лечение е по-малък. Обикновено възниква езофагит, локализиран в областта на третирането, който може да доведе до затруднено преглъщане, лесно лечим от Вашия онколог.

Препоръки при рак на хранопровода

В случай на дисфагия (затруднено преглъщане):

 • Яжте бавно и дъвчете добре храната. Помогнете си с малко вода, за да улесните преглъщането на храната.
 • Избягвайте твърди храни като хляб или месо, тъй като са по-трудни за преглъщане. За предпочитане е да си подготвяте храната под формата на пюре.
 • Поемайте харесвани храни в момента, в който изпитате желание, без да чакате определения за ядене час, като за предпочитане е да избирате храни, богати на калории и белтъчини.

Виж продължение: Химиотерапия при рак на хранопровода

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?