BezRak.com

профилактика

Най-добрите скринингови възможности за жените (и това не са мамографиите)

Най-добрите скринингови възможности за жените (и това не са мамографиите)
19 октомври 2017

Без съмнение, ударението на Октомврийския месец на информираността за рака на млечната жлеза (Breast Cancer Awareness Month) през 2016 бе върху превенцията, както и би трябвало да е. Последните статистики показват, че приблизително 12% от всички жени в САЩ развиват рак на млечната жлеза на даден етап от живота си. За 2016 това означава около 246 660 новооткрити случая. За съжаление, това което се явява като бомба със закъснител всеки октомври, са яростните кампании от страна на организации като Сюзан Комен (Susan G. Komen), които поощряват мамограмите като единствена възможност за профилактика.

В началото на миналата година са извършени забележителни промени в официалните препоръки за мамографиите. Това обаче, оставя много въпроси и чакащи отговори след себе си – относно скрининговите им възможности за рак на млечната жлеза.

Американското раково общество (American Cancer Society) казва: „намалете мамографиите сега!“ Доклад, публикуван през 2015, разбунва конвенционалната медицинска общност с появата си на бял свят. Докладът, завършен през януари 2015 препоръчва жените да намалят рентгеновата си експозиция наполовина. Доказателствата сочат, че голяма част от ползата на мамографския скрининг се получава при изследване на две години. Преминаване от ежегодно на двугодишно изследване намаля вредата от мамографските изследвания на половина.

Американското раково общество(ACS) сега препоръчва жените със „среден риск” от развитие на рак на млечната жлеза да започват ежегодни прегледи на 45-, а не на 40-годишна възраст. Освен това ACS в момента препоръчва при жените над 55 години прегледите да се правят на две години, а не ежегодно.

За съжаление, излизането на новите препоръки на ACS, е за насочване на вниманието към рисковете от „фалшиво позитивни” резултати. Фалшиво положителните резултати са проблем, тъй като понякога достигат 20%. В някои случаи те водят до рисковани биопсии, а в най-тежките – до мастектомии, лъчетерапия и химиотерапия. Емоционалният стрес от раковата диагноза причинява безкръвно страдание при всички случаи.

Фалшиво-положителните резултати са само върхът на айсберга, що се касае до мамографията:

 • Проучване от 2006 година, публикувано в Британско списание за радиология (British Journal of Radiology) показва, че ниско-дозовата радиация, използвана при мамографските изследвания е шест пъти по-вредна за клетките, отколкото високо-дозовите рентгенови лъчи. Тъканите на млечната жлеза са особено чуствителни и възприемчиви към радиация;
 • Ако е поставена диагноза „Синдром на плътните млечни жлези” (Dense Breast Syndrome), лекаря по закон е длъжен да препоръча допълнителни мамограми, както и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), РЕТ – скенер, ултразвук и дори биопсия. Тези изисквания важат в 22 щата на САЩ, независимо от позициите на Националния раков институт (NCI) по въпроса. Това становище гласи: „Високата плътност на млечната жлеза сама по себе си не определя дали жените трябва да провеждат допълнителни скринингови изследвания при нормални резултати и плановите мамографии.” (подробности за този синдром може да прочетете в статията Млечни жлези с повишена плътност и рак).
 • Проучване в Канада при жени на възраст между 40 и 59 години, за период над две десетилетия, стига до заключение, че ежегодните мамографски изследвания не намаляват показателите на смъртността повече от само изследването на млечните жлези, препоръчвано по цял свят. (Информация как се прави можете да получите във всеки лекарски кабинет).
 • Мамографията всъщност може да предизвика рак. Според някои експерти, рискът от поява на рак на млечната жлеза нараства с 2% при всяка направена мамография – д-р Ръсел Блейлок (Dr. Russell Blaylock, MD). Това се дължи на факта, че всяка компресия, всяко механично третиране на гърдата, както и излагането на радиация, съпровождащи изследванията, повишават риска от появата на рак.

Пет изследвания, които могат да се предприемат за ранна диагностика на рака.

Когато туморът стане видим за мамографското изследване, той вече се е развивал 5-8 години. Поради тази причина в света се предлагат алтернативни диагностични методи за жени, желаещи да бъдат проактивни в превенцията на рака:

 • Термография

  Термографията влиза в „златния стандарт” на алтернативните възможности за изследване, като неинвазивен и безопасен метод, който може да установи евентуална туморна активност години преди мамографията. Всъщност, в изследване от 2008, публикувано в Американско периодично хирургично издание (American Journal of Surgery), се стига до заключение, че термографията има 97% „степен на чувствителност” за откриване на малигнени процеси, преди оформянето на самия тумор.

 • Йод

  Йодът е абсолютно витален за здравето на млечните жлези, тъй като е „храна” за множество функции на репродуктивната и ендокринната системи… и най-вече за щитовидната жлеза. Предлага се онлайн тест за 24-часово натоварване. Ако е възможно, се проверяват и нивата на флуора и брома в организма, също така. (Някои от йодните тестове съдържат и китове за бром.) много от тези токсични субстанции могат да блокират усвояването на йода.

 • Витамин D

  Благодарение на заседналия начин на живот и лошите хранителни навици, повечето граждани на развитите страни, включително и американците, развиват дефицит на витамин D. Има научно установена връзка между недостига на витамина и рака на млечната жлеза. Изследвания за нивата на витамин D в организма лесно могат да се направят от лекуващия лекар.

 • Хормонални тестове

  Изследване на цялостния хормонален баланс е добър избор, особено по време на предменопаузалния период и менопаузата. Изследванията на слюнка дават информация за баланса на трите естрогена (естрадиол, естриол и естрон), влияещи върху състоянието на млечната жлеза. Други хормонални тестове, които се провеждат, са за изследване на прогестерон, тестостерон, кортизол, дехидроепиандростерон (DHEA) и други хормони, свързани със стреса и имащи роля за цялостното здраве на млечните жлези. Важно изследване е и това за естрогенното метилиране, което е основният път за метаболизиране на естрогените. Бавното или несъществуващо метилиране на хормоните може да бъде признак на повишен раков риск, тъй като по принцип раковите клетки имат неправилно метилиране.

 • ONCOblot

  И най-накрая, при съмнения, за повишен риск от рак на млечната жлеза, е ONCOblot. Този уникален, единствен по рода си тест, създаден от д-р Дороти и Джеймс Море (Drs. Dorothy and James Morré), изследва за универсалния раково-клетъчен маркер ENOX2 и може също така да идентифицира произхода на раковите клетки в кръвообращението. Смята се, че ONCOblot работи с точност 99% за откриване на тумори, дори когато са с размер на главичка на топлийка.

От октомври 2016 насам, изборът дали да си направите мамограма е много личен, но и важен. Само вие може да вземете решение, кое е добре за вас. В същото време е добре да знаете опасностите, които крие това изследване, както и че има и други алтернативи. Съществуват бързи и ефективни методи и все повече жени по света ги използват.

By Dr. Veronique Desaulniers

Сподели

1 Коментар

 1. Моника Диков
  Моника Диков октомври 21, 23:35

  Изключително полезно за всички жени четиво! Аз току що научих от тази статия, че има и други методи на изследвания. Докторите не предлагат нищо. Те си знаят само мамограмата и не ги интересува дали има други по-надеждни методи. А болестта е много страшна. Благодаря от сърце за тази полезна информация.

  Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?