BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

Масло от мента – 13 невероятни ползи за здравето

Масло от мента – 13 невероятни ползи за здравето
04 април 2018

Ментовото е едно от най-често използваните етерични масла. И нищо чудно, тъй като е изключително полезно за третиране на голям брой здравословни проблеми.

Ментата през вековете

Смята се, че праисторическите хора са използвали ментата за медицински цели, но разбира се няма запазени документи от тези времена. Растението е едно от най-старите медицински средства в света. Има дълга документирана история на употреба, още от времето на Плиний Стари, който е описал нейната употреба. Древните гърци и римляни са използвали ментата за овкусяване и ароматизиране на храната, виното и сладкишите. Аристотел е отбелязал, че ментата може да се използва и като афродизиак. Известно е, че древните египтяни също са отглеждали и използвали мента.

Терапевтичната употреба на ментата за медицински цели започва да навлиза в Европа едва през средата на 18-ти век. Традиционните хербалисти използвали ментата основно за облекчаване на храносмилателни разстройства като стомашни болки, газове, диария и нарушено храносмилане. Приложение е намерила и в лечението на настинки, грипове, нервни разстройства, холера и успокояване на главоболие. До ден днешен ментата се използва за лечение на много от тези състояния.

Как се приготвя етеричното масло от мента?

Етеричното масло от мента се приготвя чрез парна дестилация от листата и стъблата на растението. Фитохимикалите (натурални биологично активни вещества), намиращи се в нея, са забележителни. Те включват ментол, който е преобладаващ в маслото – до 50%, както и: ментон (menthone), ментофуран (menthofuran), метил ацетат (menthyl acetate), 1.8 цинеол (1.8-cineole), пулегон (pulegone), перилилов алкохол (perillyl alcohol), лимонен (limonene), бета-пинен (beta-pinene) и бета-кариофилен (beta-caryophyllene). Много от тези фитохимикали понастоящем се изследват за противораковите си свойства.

Ментата съдържа също флаваноиди, основно ериоцитрин (eriocitrin), лутеолин (luteolin) и хесперидин (hesperidin). Както при много растения, фитохимичният профил варира според сезона на бране и особеностите на околната среда.

Тринадесет от най-добрите начини за употреба на етеричното масло от мента

 1. Противораково

  Съществуват множество проучвания върху свойствата на ментата. Повечето от противораковите ѝ свойства се дължат на фитохимическото ѝ съдържание. Лимоненът, бета-пиненът и бета-кариофиленът са с най-висока противотуморна активност и върху тях има най-много проучвания. През 2012 г. проучване върху животни, публикувано в списание „PloS One“, съобщи, че ментата проявява цитотоксичен ефект (унищожава ракови клетки) срещу клетки на белодробен, стомашен карцином и левкемия. Същото проучване показва, че ментата има мощно противовъзпалително действие. Това е важно при рака, защото той е про-инфламаторен процес, протичащ в организма. Учените са установили и антиоксидантни свойства.

  Друго проучване при животни, публикувано през 2014 г. в списание „Journal of Oral Pathology & Medicine“ (периодично стоматологично издание) установява, че ментата потиска появата и развитието на рака на езика при мишки. Проучването доказва и хемопревантивен ефект (предпазващ от рак).

  През 2015 г. проучване, публикувано в „American Journal of Cancer Research“ (Американско издание за ракови изследвания) установява, че перилиловият алкохол (един от фитохимикалите в ментата, наречен от изследователите „РОН4“) е ефективен при злокачествени тумори на мозъка. „Проведените клинични тестове в Бразилия сравниха интраназалното (през носа) приложение на РОН като алтернатива за начин за избягване на токсичния страничен ефект на оралната употреба. В тези изследвания на пациенти с рецидивиращи мозъчни глиоми са давани за сравнение малки дози РОН през устата и инхалаторно през носа. Резултатите показват, че този начин на дългосрочно приложение е ефективен и добре поносим.”

  Учените са съгласни, че перилиловият алкохол проявява хемопревантивна активност, потиска туморния растеж и има антиангиогенни (потискащи съдовото разрастване) свойства при хора и животни.

  По-старо in vitro изследване от 2011 г., съобщено в „Internal Journal of Toxicology“ (Международно списание по токсикология) установява, че ментата притежава цитотоксично (унищожаващо туморните клетки) действие. Демонстрирала е противотуморна активност срещу 6 различни ракови клетъчни линии – от маточна шийка, млечна жлеза, пикочен мехур, дебело черво и Т-клетъчна левкемия.

  Ментолът също е изследван за противотуморната му активност, най-забележителна срещу клетки от простатен рак. Ментолът повлиява генната експресия (проява), има цитотоксична активност и потиска пролиферацията (разпространението) на клетки от простатен рак. Той също увеличава анти-пролиферативната активност на витамин D3 при рак на простатата.

 2. Противомикробно

  Има голям брой изследвания, свидетелстващи за антимикробната активност на ментата, което я прави отлично средство за лечение на рани, дихателни инфекции, тонзилит (възпаление на сливиците), бронхит и ларингит. Маслото от мента има също активност срещу E. coli. То потиска развитието на бактерии с антибиотична резистентност: Shigella sonei, Staphylococcus aureus, и Micrococcus flavus.

 3. Помага на храносмилането

  Етеричното масло от мента е изключително здравословно за храносмилателната система. Има множество проучвания за ефективността на ментата за успокояване симптомите на „раздразненото дебело черво” (IBS – irritable bowel syndrome). Италианско проучване от 2007г., публикувано в списание „Digestive Liver Disease“ (Храносмилателни чернодробни заболявания), установи 50% понижаване на симптомите на IBS при 75% от пациентите, приемали ментово масло. Ментата притежава забележителни спазмолитични свойства, на което вероятно се дължи силният ѝ ефект. Ефективна е при стомашни болки, образуване на газове и диария.

 4. Понижаване на температурата

  Докато не е добра идея да пресичате темтературата в самото начало (повишената температура е естественият начин на организма за унищожава навлезлите микроорганизми), идва моментът, когато трябва да се вземат мерки за понижаването ѝ. Ментата може да се използва за тази цел. Вижте „примери за употреба” по-надолу.

 5. Гъбични инфекции

  Гъбичните инфекции са проблематични и трудни за лечение. Особено сложно е унищожаването на кандида (Candida albicans). Противогъбичните свойства на етеричното масло от мента са били доказани от проучване през 2015 година, което установява особено висока активност срещу кандида.

 6. Главоболие и мигрена

  Според немско проучване от 2016 година локалното приложение на масло от мента е значително по-ефективно в лечението на главоболието, в сравнение с плацебо. Ефектът му е сравним с този на аспирин (ацетилсалицилова киселина) и парацетамол. Маслото от мента успокоява също и симптомите на мигрена. Болката, гаденето, повръщането и други симптоми, свързани с мигрената, се подобряват значително при прилагане на ментол върху челото и слепоочията при 35 пациенти с мигрена.

 7. Гадене

  От дълго време ментата се използва за премахване на гадене. Особено ефективна е и при гадене и повръщане, предизвикани от химиотерапия. Проучване от 2013 г. установява, че различните видове мента намаляват броя и интензитета на пристъпите на гадене, предизвикани от химиотерапията.

 8. Успокоява болката

  Благодарение на високото си съдържание на ментол, ментата е чудесно болкоуспокояващо средство. Тя е подходяща при болки в мускулите, ставите, фибромиалгия, болки при настинка и други болезнени състояния. Изглежда, че действието ѝ не се дължи само на блокиране на болковите сигнали от възпаленото място към мозъка, но и на противовъзпалителните ѝ и аналгетични свойства.

 9. Стимулира растежа на косата

  Китайско проучване върху животни, публикувано през 2014 г. в списание „Toxicological Research“ (Токсикологични изследвания) установява, че етеричното масло от мента е полезно при косопад. Животните били разделени на четири групи, третирани с физиологичен разтвор, масло от жожоба, масло от мента и миноксидил. Веществата са прилагани върху избръснатата кожа на лабораторните мишки в продължение на четири седмици. Единствено при групата, третирана с ментово масло са наблюдавани повишаване плътността на кожата, увеличаване на броя на космените фоликули и дълбочината им, както и ускоряване растежа на космите. Според учените, на третата седмица маслото от мента „предизвиква значително ускоряване на растежа на косъма”. Всъщност, възстановяването на космите е било по-добро дори от групата, третирана с миноксидил (Rogaine), общоприето лекарство за лечение на косопад. На четвъртата седмица маслото от мента е постигнало 92% възстановяване на косменото покритие на мишките, докато при миноксидила процентът е 55%.

 10. Радиопротективно/невропротективно

  Според данните от проучване, публикувано през 2010 г. в списание „Cancer Research and Therapeutics“ (Изследвания и терапия на рака), радиационно-предизвиканите увреждания на нормалните тъкани „ограничават терапевтичните дози на облъчването, подавано в областта на туморите и намаляват ефективността на лечението.” Учените установили, че ментата предпазва тестисите, храносмилателната система и хемопоетичните (произвеждащи кръвните клетки) стволови клетки при мишки. Друго изследване при лабораторни мишки от 2013 г., публикувано в „Cytotechnology“ (Цитотехнология) установява, че ментата играе значителна роля за предпазване на невроните от радиационно увреждане.

 11. Респираторни промени

  Ментата съдържа витамини А и С, омега 3-мастни киселини и минерали като фосфор, магнезий, калций и калий – всички полезни при състояния на образуване на слуз. Ментолът е съставката, която прави маслото от мента толкова полезно за дихателни проблеми. Ментата е натурален деконгестант (средство за разтваряне на секретите). Ментолът притежава естествени анти-хистаминови свойства, без да предизвиква сънливост.

  Ментата отпуска също и гладката мускулатура на дихателната система, т.е. тя е натурален бронходилататор. Поради това, в комбинация с противобактериалните и противовирусните си свойства, тя е отлично средство за лечение на простуди, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма при физически усилия, алергии, бронхити, синузити и грип.

 12. Кожни заболявания

  Благодарение на противовъзпалителните си свойства, етеричното масло от мента облекчава кожните симптоми при дерматит, екзема и псориазис. Маслото потиска болките при слънчеви изгаряния и е отлично средство при напукани устни. Поради способността си да потиска бактериалния растеж, то е чудесно средство срещу акне.

 13. Понижаване на телесното тегло

  Инхалациите с етерично масло от мента потискат чувството за глад и помагат да се почувствате сити по-бързо. Инхалирането на ментово масло повлиява центъра на ситостта в хипоталамуса. Проведено проучване включвало над 3 000 души в продължение на 6 месеца. През този период средното понижаване на телесното тегло е било около 13,5 килограма.

Пет насоки за използване на етеричното масло от мента

 1. За успокояване на болките – масажирайте ментовото масло директно върху засегнатото място. Приложени върху кожата (трансдермално), етеричните масла лесно се абсорбират в организма в рамките на около 20 минути. Вижте информация за разреждането в предупреждения по-долу.
 2. За дихателни проблеми – можете да опитате някоя от следните техники:
  – Разпръсквайте маслото в помещението посредством студен разпръсквач или дифузер. Не нагрявайте етеричните масла, тъй като това понижава терапевтичните им свойства.
  – Капнете една или две капки ментово масло на дланите си, разтрийте ги и вдишайте дълбоко. Маслото се абсорбира бързо в кръвообращението през белите дробове и синусите. Избягвайте контакт с очите.
  – При възпалени синуси, капнете една капка ментово масло на дланта си и я оближете с език. Притиснете езика си към мекото небце (горната част на устната кухина) и вдишайте. Ще получите моментално облекчение!
 3. За понижаване на температурата – поставете една чаена лъжица носещо масло (зехтин, бадемово или кокосово) в чаша и прибавете 1 капка ментово масло. Разбъркайте и приложете сместа на ходилата и задната част на врата. Проверете температурата след около половин час – би трябвало да е спаднала с един или два градуса. Вижте предупрежденията за приложение при деца.
 4. За нарушено храносмилане и стомашни болки – втрийте една капка ментово масло в областта на корема. Можете да приемете маслото под формата на капсула през устата с чаша вода. Или просто капнете капката във водата и разбъркайте добре. Тя няма да се разтвори, но ще се диспергира до известна степен и просто изпийте водата.
 5. За възстановяване на косата – първо направете кожен тест на малък участък от кожата (най-добре на вътрешната част на лакътя), за да се уверите, че кожата ви не е свръхчувсвителна към ментовото масло. Изчакайте 30 минути и ако няма реакция на свръхчувствителност, продължете. В малка стъклена чашка смесете две капки ментово масло с една чаена лъжица органично носещо масло, като бадемово, кокосово, зехтин и др. Масажирайте маслата в окосмената част на главата и ги оставете поне половин час. Според гореописаното проучване, за да получите траен ефект е необходимо процедурата да се прилага поне 4 седмици. Внимавайте маслото да не попадне в очите или ушния канал.

Предупреждения за работа с етерично масло от мента

Ако възнамерявате да използвате ментово масло за медицински цели, особено важно е да знаете от какъв производител го купувате. Важни са процесите на отглеждане и обработване на билката. Купувайте само от производители със сертификат за органичен продукт.

Имайте предвид, че етеричното масло от мента е силно концентрирано. Една капка качествено ментово масло съдържа ментолов еквивалент на повече от 20 чаши ментов чай. Бъдете изключително внимателни, ако използвате ментовото масло върху кожата на лицето, особено при деца. Никога не прилагайте ментовото масло близо до очите и ушите. Винаги го разреждайте с органичен носител, ако имате чувствителна кожа.

Препоръчва се ментовото масло да не се ползва при деца под две години, освен ако не е абсолютно необходимо (например – за сваляне на температурата). За възрастта от шест месеца до шест години се приготвя смес от 1 капка ментово масло към 4 чаени лъжици носещо масло. За деца над 6 години, възрастни хора и бременни жени се препоръчва 1 капка ментово масло на една лъжица носещо масло.

Не се препоръчва употребата на етерични масла като самостоятелно лечение против рак и други сериозни заболявания. Използването на етеричните масла в комбинация с останалите конвенционални и алтернативни методи на лечение, могат имат важна роля в оздравителните процеси.

Източник: Marnie Clark

Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар