BezRak.com

рак

Учените направиха епохално откритие, което може да спре метастазирането на рака

Учените направиха епохално откритие, което може да спре метастазирането на рака
24 ноември 2017

Открит е протеинът, виновен за разпространяване на раковите клетки

Учените направиха откритие, което може да намали метастазирането на рака чрез блокиране на протеина, който свързва раковите клетки и им позволява да инвазират тъканите. Това епохално откритие установи протеина, наречен „кадхерин-22“, като потенциален фактор за туморното метастазиране и разпространение. Беше доказано, че неговото блокиране намалява степента на адхезия и инвазия на туморни клетки от мозък и млечна жлеза с до 90%.

„Кадхерин-22 може да бъде мощен прогностичен маркер при напредналите стадии на рак и терапевтичните резултати”, казва водещият автор проф. Jim Uniacke от Отдела по молекулярна и клетъчна биология. „Ако можем да открием средство или лекарство, което да блокира кадхерин-22, можем евентуално да спрем раковите клетки от движение, проникване в тъканите и метастазиране”.

Публикувано в периодичното издание „Oncogene“, проучването разглежда специално състоянието на хипоксия – ниско-кислородното състояние при туморите.

Повечето солидни тумори изграждат свое собствено кръвоснабдяване и така често са лишени от кислород. Поради това трудно се поддават на лечение и клетките им могат да се разпространяват бързо и да причинят повечето от уврежданията. При повече от сто тъканни проби от тумори на млечна жлеза и на мозъка, учените наблюдаваха, че колкото по-хипоксичен е туморът, толкова по-високо е съдържанието му на кадхерин-22.

До момента беше малко известно как ниско-кислородните туморни клетки се свързват помежду си и взаимодействат при своето разпространение. Учените от Университета в Guelph установиха, че именно състоянието на хипоксия е това, което предизвиква производството на кадхерин-22, активирайки способността на клетките да се свързват помежду си, да увеличават подвижността си, способността си да инвазират в тъканите и да метастазират.

Кадхерин-22 е разположен на клетъчната повърхност, позволявайки на хипоксичните ракови клетки да се слепват и да мигрират на групи, казва проф. Uniacke. Учените от десетилетия знаят, че хипоксията играе важна роля в растежа на туморните метастази и наличието ѝ представлява „лоша прогноза“ за пациентите.

Изследвайки туморни клетки от мозък и млечна жлеза в хипоксичен инкубатор, проф. Uniacke и екипът му откриват, че кадхерин-22 активира туморното разпространение.

„Установихме, че колкото по-хипоксичен е туморът, толкова по-висока е концентрацията на кадхерин-22 в съответната зона”, казва авторът. „И не само това, колкото по-високо е съдържанието на кадхерин в тумора, толкова по-напреднал е стадият на заболяването и прогнозата за болния става по-лоша”.

И при двата вида тумори екипът е използвал молекулярни методи за понижаване количествата на кадхерин-22. Те поставяли човешки ракови клетки в инкубатор и понижавали кислородните концентрации до ниво, подобно на това в туморите. В резултат клетките не били в състояние да се разпространяват.

„Едно много силно и често използвано оръжие на клетъчната и молекулярната биология е, че можете да премахнете даден протеин от клетката и да наблюдавате как тя се държи без него” – продължава проф. Uniacke. „Култивирахме нашите клетки в много ниско-кислородна среда и те започнаха да се държат, сякаш са във вътрешността на ниско-кислороден тумор”.

Откритията предлагат особено важен поглед върху начина, по който туморните клетки стават агресивни и да се разпространяват в други части на тялото.

„Тъй като туморите имат лошо кръвоснабдяване, те не могат да получават достатъчно кислород”, казва Uniacke. „Поради това, раковите клетки променят поведението си и променят протеините, които синтезират, в опит да се адаптират към тази среда.

Високостепенната хипоксия на туморите е тясно свързана с ниската преживяемост на онкологично болните и хипоксичните тумори са високо резистентни към лечението“, казва още професорът.

Откритието представлява надежда за бъдещ значителен пробив в лечението на рака.

Източник: ScienceDaily, Университетът Guelph

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?