BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Моят партньор при рак на гърдата

Моят партньор при рак на гърдата
06 април 2015

По време на заболяването от рак на гърдата вашият партньор може да бъде голям източник на подкрепа. Дайте му възможност да сподели с Вас ситуацията, в която се намирате.

Въпреки че Вие сте главното действащо лице и Вие сте тази, която трябва да взима основните решения, позволете му да бъде до Вас, когато получавате информация или отивате на преглед, или го помолете да Ви помогне във вземането на решение или да Ви придружи, когато отивате на лечение.

Въпреки че много от пациентките предпочитат да не безпокоят близките си и да не споделят с партньора си моментите на тъга, страх или тревога, споделянето с другия човек в такава ситуации ще помогне да не се чувствате отдалечени един от друг.

Ако болният беше той, Вие нямаше ли да искате да сте до него във всеки един момент, за да му помогнете ако се нуждае от Вас?

Ето няколко съвета:

 • Ако се нуждаете от нещо, поискайте го – партньорът не може да отгатва желанията Ви. Понякога може да искате да останете сами, в други случаи ще пожелаете да споделите това, което чувствате. Не забравяйте, че търсенето на помощ не означава, че не можете да се справите сама.
 • Търсете неговото мнение, приобщете го към вземането на решения. Въпреки че в крайна сметка решавате Вие, съвместното обсъждане на въпросите може да улесни процеса на вземане на решения.
 • Изслушвайте партньора си. Възможно е той също да се чувства зле.
 • Старайте се да поддържате добра комуникация.
 • Партньорите са за това – да бъдат заедно в добро и в зло. Плачете заедно, ако е необходимо, споделяйте най-тежките моменти. Съпреживяването може да ви сплоти и да укрепи връзката ви.
 • Старайте се да намирате време за партньора и за интимните моменти.
 • Продължавайте да споделяте моменти от ежедневието, макар и да изглеждат незначителни на пръв поглед.
 • Ако забележите, че сексуалните отношения се влошават, а те за Вас са важна част от връзката, попитайте го как можете да ги подобрите. Можете да потърсите помощ от квалифициран психолог, ако чувствате, че не съумявате да се справите сама с новата ситуация.

Партньорът ми не ме подкрепя достатъчно за справяне с болестта рак на гърдата

Понякога може да имате чувството, че партньорът не Ви отделя достатъчно внимание и подкрепа. Възможно е Вие самата, в желанието си да спестите страдание на близките си, да създавате впечатление на силен човек, който не се чувства толкова зле и не се нуждае от чужда помощ.

Понякога партньорът отрича наличието на заболяване и се стреми да се държи така, сякаш нищо не се е случило. Възможно е да не знае какво да прави или как да се държи с Вас.

Понякога заболяването води до изостряне на съществували преди това конфликти. Ако се намирате в такава ситуация и не получавате помощта, от която се нуждаете, нормално е да се чувствате разочарована, самотна или наранена. Ето няколко съвета, за да се справите със ситуацията:

 • Покажете на партньора си, че се нуждаете от неговата подкрепа. Кажете му как се чувствате и от какво конкретно имате нужда. Възможно е да трябва да поискате подкрепата по по-ясен начин. Уточнете дали е свързана с емоционалното Ви състояние (да Ви прегърне, да Ви изслуша, да бъде до Вас) или с практически въпроси (да Ви помогне с децата, с домакинската работа).
 • Ако не успеете да промените ситуацията, потърсете алтернативни решения. Не губете много време в оплаквания. Това е нещо, което се случва понякога. Можете, например, да се обърнете временно към друг човек, който да помогне в къщата или с децата. Или можете да направите необходимите покупки по интернет или по телефона.
 • Потърсете подкрепа от други хора: родители, приятели, други членове на семейството, психолог, група за подкрепа… Ако имате потребност, споделете с тях как се чувствате.
 • Ако не се чувствате достатъчно силна, за да се справите с трудностите в отношенията с партньора, отложете ги за по-късно, когато ще бъдете възстановена в по-голяма степен.

Виж продължение: Нямам партньор

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи