BezRak.com

рак на дебелото черво

Наблюдение и контролни прегледи при рак на дебелото черво

Наблюдение и контролни прегледи при рак на дебелото черво
29 октомври 2014

След приключване на лечението е необходимо провеждане на редовни прегледи. Те се извършват, за да се потвърди състоянието на пациента, както и за осъществяване на наблюдение и контрол върху страничните ефекти от лечението и възможно най-бързо прилагане на ново лечение при повторна поява на рак на дебелото черво (рецидив).

Рискът от повторна поява (рецидив) на рак на дебелото черво намалява с времето. Ето защо през първите две или три години след диагностицирането се препоръчва извършване на прегледи на всеки три или четири месеца. През четвъртата и петата година прегледите могат да се разредят и да се извършват на всеки шест месеца. От петата година прегледите могат да се извършват веднъж годишно.

Изследванията, които обикновено се изискват при периодичните прегледи след подробен преглед, са следните:

  • Колоноскопия: позволява да се установи дали туморът се е появил отново на мястото на първоначалното му възникване или дали има нов полип, който трябва да бъде отстранен, за да се предотврати злокачествена еволюция.
  • Пълен анализ: определят се показатели за функциите на черния дроб (орган, в който най-често се образуват метастази), както и на останалите органи. Назначава се и изследване на туморни маркери (CEA и Ca 19-9), които дават насока за еволюцията на заболяването.
  • Ехография на коремни органи: визуализира се наличието или отсъствието на лезии на черния дроб, пораждащи съмнения за метастази.
  • Рентгенография на гръден кош: преценява се състоянието на белия дроб във връзка с появата на лезии, дължащи се на туморно образувание.
  • Компютърна аксиална томография на коремни органи и гръден кош: изследване на цялото тяло с помощта на техника с по-висока разделителна способност от тази при рентгеновото или ехографското изследване. Обикновено се редува с предходните две изследвания.

Важно е да уведомите лекаря, както при редовните прегледи, така и във всеки друг момент, не само за свързани с лечението промени, но и за всякакви други симптоми, като загуба на апетит или тегло, поява на болка, отпадналост и т.н. Лекарят ще прецени необходимостта от провеждането на нови изследвания.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?