BezRak.com

рак на ларинкса

Наблюдение и контролни прегледи при рак на ларинкса

Наблюдение и контролни прегледи при рак на ларинкса
28 октомври 2014

След приключване на лечението за рака на ларинкса е необходимо провеждане на контролни прегледи. Те се извършват, за да се потвърди състоянието на пациента, както и за осъществяване на наблюдение и контрол върху страничните ефекти от лечението и възможно най-бързо прилагане на лечение при необходимост.

Дори и след провеждане на най-пълно лечение съществува риск от повторна поява на болестта (рецидив). Ранната диагностика позволява да се приложи бързо лечение, което може да подобри симптоматиката и да улесни излекуването.

Рискът от повторна поява на рак на ларинкса намалява с времето. Ето защо през първите две или три години след диагностицирането се препоръчва извършване на прегледи на всеки три или четири месеца. През четвъртата и петата година прегледите могат да се разредят и да се извършват на всеки шест месеца. От петата година прегледите могат да се извършват веднъж годишно.

Изследванията, които обикновено се изискват при контролните прегледи след подробно изследване на шията и стомата, са следните:

  • Пълен анализ: определят се показатели за функциите на черния дроб, бъбреците и останалите органи.
  • Рентгенография на гръден кош: позволява да се огледа областта, в която е бил разположен туморът и да се направи оценка на състоянието на белия дроб.
  • Директна или индиректна ларингоскопия: визуализира се областта, в която е възникнал туморът, за да се направи преценка на състоянието, в което се намира.

Важно е да уведомите лекаря, както при контролните прегледи, така и във всеки друг момент, не само за свързани с лечението промени, но и за всякакви други симптоми, като загуба на апетит или тегло, затруднения при говорене или преглъщане, поява на болка, отпадналост и т.н. Лекарят ще прецени необходимостта от провеждането на допълнителни изследвания.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?