BezRak.com

рак на хранопровода

Наблюдение и прегледи при рак на хранопровода

Наблюдение и прегледи при рак на хранопровода
02 април 2015

След приключване на лечението при рак на хранопровода е необходимо провеждане на редовни прегледи. Те се извършват, за да се потвърди състоянието на пациента, както и за осъществяване на наблюдение и контрол върху страничните ефекти от лечението и възможно най-бързо прилагане на лечение при необходимост.

Дори и след провеждане на най-пълно лечение съществува риск от повторна поява на болестта рак на хранопровода. Ранната диагностика позволява да се приложи бързо лечение, което може да подобри симптомите и да улесни излекуването.

Рискът от повторна поява на болестта (рецидив) намалява с времето. Ето защо през първите две или три години след диагностицирането се препоръчва извършване на прегледи на всеки три или четири месеца. През четвъртата и петата година прегледите могат да се разредят и да се извършват на всеки шест месеца. От петата година прегледите могат да се извършват веднъж годишно.

Изследванията, които обикновено се изискват при периодичните прегледи след подробен преглед, са следните:

  • Пълен анализ: определят се показатели за функционирането на черния дроб, бъбреците и останалите органи.
  • Компютърна томография на гръден кош: позволява да се огледа областта, в която е бил разположен туморът и да се направи оценка на състоянието на белия дроб.
  • Ехография на коремни органи: визуализира се наличието или отсъствието на лезии на черния дроб, пораждащи съмнения за метастази.
  • Ендоскопско изследване: директно се визуализира белега на хранопровода, за да се направи оценка на неговото състояние.

Важно е да уведомите лекаря, както при редовните прегледи, така и във всеки друг момент, не само за свързани с лечението промени, но и за всякакви други симптоми, като загуба на апетит или тегло, затруднение при преглъщането, поява на болка, отпадналост и т.н.

Лекарят ще прецени необходимостта от провеждането на нови изследвания.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?