Рак

Невероятните свойства на плода киви

Невероятните свойства на плода киви
12 април 2018

Кивито е ботанически известно като Actinidia deliciosa или Actinidia chinensis, в зависимост от вида му. Неговият произход се проследява до древен Китай. Кивито дълго време се е наричало “Yang Tao” – което в съвременен превод е еквивалент на ”цариградско грозде”.

Плодът Киви напуска за първи път границите на Китай преди малко повече от един век – през 1904 година. Една мисионерка на име Изабел Фрейзър (Isabel Fraser) харесала много плода по време на посещението си в Китай, което я накарало да изнесе семената му до родната си Нова Зеландия. След малка промяна на името от местния търговец на храни, който забелязал неговата популярност, кивито скоро станало национален плод на Нова Зеландия. От там вероятно то тръгва за САЩ, Европа и т.н.

Днес кивито е сред най-харесваните плодове в света заради перфектното съчетание на тръпчивост, сладост и хрупкавост. Дребните му черни семена добавят възхитителна и уникална текстура, която не можете да откриете в друг плод. Но значимостта на кивито е много отвъд вкусови му качества: този плод е много мощно природно средство с високи хранителни стойности.

Здравословни свойства на плода киви: богат на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини

Забележителните здравословни качества на кивито са силно подценявани. Много малко хора знаят, че този малък плод съдържа почти три пъти повече от необходимото за човека количество витамин С (около пет пъти по-високо от портокала), както и високи количества витамин К – мастно-разтворим витамин, който предпазва от тромбоза на кръвоносните съдове, помага за изграждане на костите, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и предотвратява метаболитните нарушения.

Богатото съдържание на витамин К е достатъчно да направи кивито невероятна функционална храна, помагайки за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и на риска от преждевременна смърт. Витамин К е истинска панацея (лекарство за всичко) в много отношения, което помага за превенция на повечето обичайни хронични заболявания, водещи до ранна смърт – атеросклероза, остеопороза, сърдечни заболявания, диабет и рак.

Плодът на кивито е богат също на витамин А, калий, мед (елементът, от който организмът се нуждае за добавка на цинка), витамините В6 и В12 (фолат). Много малко храни съдържат натурално толкова високи количества витамин В6, който е особено важен за поддържане на имунната система, за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, хронично възпаление, рак и други сериозни заболявания.

Може да се изненадате, но кивито е изключително богато на омега 3-мастни киселини – същите, които се намират в рибата, както и наситени мазнини. В последно време се обръща особено внимание на омега 3-мастните киселини поради свойството им да поддържат здравето на мозъка и сърцето.  Изследванията показват, че те са „смазочно средство” за организма, ефективно премахвайки триглицеридите от кръвообращението и поддържайки еластичността на ставите, сухожилията и подвижността на тялото.

Специално по отношение на рака, разнообразните фитонутриенти, флавоноиди и антиоксидантни съставки, намиращи се както в люспите, така и в сърцевината на плода помагат за отстраняване на свободните радикали, водещи с времето до хронични заболявания. Оксидативният стрес причинява възпалителна реакция в организма, която след време се проявява по различен начин – от чревна дисбиоза до ракови заболявания. Затова консумацията на киви е важна част от здравословната диета.

Плодът киви: богат на фибри и балансиращи чревната флора естествени пребиотици

Всъщност правилното храносмилане е невъзможно без активно развиващ се микробиом (съвкупността от полезни бактерии, населяваща червата на организма) и кивито е изключително полезно в това отношение. То е богат на фибри плод, съдържащ пектинови полизахариди и разтворими фибри. Сърцевината на кивито в частност, осигурява не само висока хранителна стойност на вашия организъм, но и на милиардите пробиотични бактерии в храносмилателната система. Това поддържа имунинета и подпомага доброто усвояване на храната.

Изследванията показват, че ежедневната консумация само на няколко плодчета от киви, предизвиква мощен пребиотичен ефект в организма. Пребиотиците са материалът от разтворими фибри, който природата е създала да храни пробиотиците (здравословните бактерии), населяващи червата. Полезните бактериални щамове, като Lactobacilli и Bifidobacteria се повлияват чудесно от редовния прием на киви, както установи едно проучване при хора. Кивито балансира полезните бактерии и предизвиква правилни движения на червата (перисталтика), като улеснява пълноценното усвояване на хранителните вещества.

Проучването заключава, че консумацията на киви води до бързо постигане на тези ефекти, „захранвайки” Bifidobacterium и Lactobacillus, така че да се развиват здрави и силни. Пребиотиците в плода киви подобряват цялостната функционалност на храносмилателната система, като в същото време стимулират имунната система, по-голямата част от която се намира именно там.

Семената на киви: мястото, където „живее” витамин Е

Тъй като семената на растенията са „нулевата точка”, от която започва животът, те обикновено са цяла съкровищница от витамини, минерали и други хранителни вещества – и семената на кивито не са изключение. Ако сте запознати със съдържанието на плода, значи вече ви е известно, че той е пълен с дребни, черни семенца, съдържащи огромни количества витамин Е – мощен антиоксидант, съдържащ се и във всички останали части на плода.

Витамин Е отговаря за множество жизненоважни функции на организма – като хормонална регулация, нормализиране на холестероловите нива, подобряване на влажността и еластичността на кожата, заздравяване на косата, подобряване на зрението, подобряване на паметта и познавателните (когнитивни) способности и повишаване на мускулната сила и издръжливост. Витамин Е е също и силен антиоксидант, който се използва съвместно с много конвенционални лекарства за намаляване на страничните им ефекти.

Като заключение, кивито е изключително богат на хранителни вещества източник, който не бива да бъде подценяван. Честата консумация на органичния плод е прекрасен начин за допълване на диетата с предпазващи здравето антиоксиданти, фибри и други важни хранителни вещества. Те ще се погрижат вашият организъм да е чист, здрав и функциониращ правилно.

Източник: Ty Bollinger

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?