BezRak.com

Прочети още статии на тема:

канабидиол при рак

Невролозите и онколозите в България вече имат възможността да предлагат на своите пациенти висококачествени австрийски продукти с канабидиол

Невролозите и онколозите в България вече имат възможността да предлагат на своите пациенти висококачествени австрийски продукти с канабидиол
13 март 2017

Във висока концентрация, канабидиолът е в състояние да унищожи клетките на някои видове рак и да забави метастазите на няколко агресивни типове рак. Изследвания са показали, че канабидиолът може не само да забави рака, но и да предотврати увреждане на нервите (невропатия).

В по-ниска концентрация, канабидиолът се приема се от пациенти с мултиплена склероза, Паркинсон, епилепсия, болест на Крон, Алцхаймер и други. Намалява нервното напрежение, стреса, безсънието, има анти-бактериално и противовъзпалитено дейстивие, би могло да се дава на хора с диабет, релаксира мускулите. Действа като антиоксидант.

СРЕЩУ АЛЦХАЙМЕР:

Двама учени от „Spanish Biomedical Research Networking Centre (CIBER)“ са публикували материал в сп. „Границите на Фармакологията“, подчертаващ потенциалните ползи от лечение с екстракт от коноп (канабидиол) при пациенти с Алцхаймер.

1. Канабидиолът помага при възпаления

Възпалението на мозъка играе важна роля в болестта на Алцхаймер. Възпалителната активност на имунните клетки на мозъка допринасят за прогресивната загуба на неврони, която стои в основата на заболяването. Както вече е добре познато, съставките, открити в растението коноп, действат върху рецепторите, намиращи се в мозъка (CB2 или КБ2) и тялото (CB1 или КБ1). Няколко изследвания потвърждават, че активацията на КБ2 рецепторите намалява невровъзпалението в лабораторни модели на болестта на Алцхаймер. Освен върху рецепторите, открити в мозъка, канабиноидите действат и върху други рецептори, наречени КБ1, които са разположени из цялото тяло. Тяхното активиране също влияе положително върху възпалителния процес.

2. Канабидиолът предпазва от плаки

Натрупването на бета-амилоидна (Aβ) плака в мозъка е отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Тази плака е силно видима при мозъчен скенер на пациенти и се вярва, че играе основна роля в загубата на неврони. Изследвания показват как определени канабиноиди защитават невроните срещу Aβ плаки и тяхните ефекти. Канабиноидите са ефективни и за предотвратяване формирането на плаки. Това се твърди в изследване, публикувано през 2006 година в сп. „Молекулярна Фармацевтика“. Изследването е заключило: „Сравнено със сегашните предписвани фармацевтични лекарства, използвани в лечението на Алцхаймер, канабиноидите са значително по-силни инхибитори на Aβ-агрегацията.“

3. Канабидиолът подпомага растежа на мозъчни клетки

Неврогенезата представлява растежа на нови мозъчни клетки. Прекъсването на този процес се смята за ранен признак на болестта на Алцхаймер, която пречи на невроните да регенерират. Различни канабиноиди, включително канабидиолът, имат свойствата да промотират неврогенезата в отговор на увреждането, причинено от Aβ- плаките. Изследване, публикувано през 2004 година в Европейския Журнал по Невронауки открива, че канабиноидите могат да увеличат нивата на протеин, наречен невротрофичен фактор (BDNF). Този протеин е ключ към стимулирането на неврогенезата и мозъчната пластичност.

Контролирано производство на канабидиол за медицински цели

Контролирано производство на канабидиол за медицински цели

КАНАБИДИОЛ СРЕЩУ ПАРКИНСОН, МУЛТИПЛЕНА СКЛЕРОЗА И ДР.:

Двигателните разстройства и невродегенеративните заболявания, които понякога са свързани помежду си, са сред многото състояния, при които канабиноидите са особено ефикасни. Терапевтичната употреба на екстракт от канабис за лечение на проблеми с мускулите и двигателните нарушения е известна на западната медицина от почти два века.
Във връзка с качествата на растението коноп като мускулен релаксант и антиконвулсант, през 1839 г. д-р Уилям Б. O’Шонеси пише, че лекарите са открили в него „антиконвулсивно лекарство с най-голямата стойност.“

През 1890 г. д-р Ръсел Рейнолдс, лекар на кралица Виктория, отбелязва в статия в „The Lancet“, че при „заболявания на нервните центрове … индийският коноп (канабис) е най-полезното средство, с което съм запознат“.

Мускулната спастичност е често срещан симптом, засягащ милиони хора. Тя засяга хора, които са претърпели инсулт, както и тези, страдащи от множествена склероза, церебрална парализа, параплегия, квадриплегия, и увреждания на гръбначния мозък. Конвенционалното лечение не предлага много варианти за справяне със спастичността. Често се препоръчват лекарствата фенобарбитал и диазепам (валиум), но те рядко постигат пълно облекчение, а и са токсични. Съвременни изследвания при животни и хора показват, че с екстракт от канабис (канабидиол) могат да се лекуват много двигателни нарушения, засягащи по-възрастни пациенти, като тремор и спастичност. Това се дължи на факта, че канабиноидите имат противоспастични и някои болкоуспокояващи свойства. Ефикасни са за лечение и на атаксия (липса на координация).

КАНАБИДИОЛ СРЕЩУ РАК:

Растението индийски коноп (канабис)

Растението индийски коноп (канабис)

В множество експериментални изследвания е доказано, че съставката на конопа канабидиол (CBD, КБД) има анти-раков ефект. Последното такова изследване е проведено в Университетски Институт по Фармация „Темпъл“ във Филаделфия, САЩ. Там ролята на КБД в раковата терапия е обяснена подробно. Още през 2012 г. учени от Калифорния, САЩ установили, че канабидиолът, който е нетоксичен и не-наркотичен компонент на конопа, може да забави метастазите на няколко агресивни типове рак. Д-р Шон МакАлистър от САЩ е един от първите учени, които демонстрират как КБД унищожава клетките на рака на гърдата и забавя туморния растеж. Според него, последните изследвания са показали, че канабидиолът може не само да забави рака, но и да предотврати увреждане на нервите (невропатия) и натравянето, причинено от традиционните химиотерапевтични лекарства. „Смятаме, че канабидиолът може да третира невропатиите, причинени от конвенционалните терапии и в същото време да инхибира (спира) развитието на рака“, казва той.

Действието на канабидола е изследвано и в Англия. Ученият-онколог от Лондонския университет, доктор Уай Лю, установил, че извлечени органични съединения от коноп могат да унищожават тумoрните клетки. Доктор Лю пише, че активните вещества на конопа – канабиноидите – имат комплексно действие. Влизайки в контакт с раковите клетки, канабиноидите нарушават протичането на редица биохимични процеси, отговарящи за оцеляването на тези злокачествени структури.

Възможно е в бъдеще канабидиолът да стане стандартна терапия при онкоболни, която да се съчетава със стандартните средства за лечение като химиотерапия.

Прочети още статии на тема:

канабидиол при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи