BezRak.com

рак на дебелото черво

Оперативно лечение на рак на дебелото черво

Оперативно лечение на рак на дебелото черво
29 октомври 2014

Оперативната интервенция обикновено е най-важното лечение на рак на дебелото черво и първото, което се прилага в повечето случаи. Видът на операцията варира в зависимост от местоположението на тумора и неговото разпространение в лимфни възли и/или съседни органи.

Стъпки, предхождащи интервенцията

Хирургическата интервенция е обемна и поради това е необходим болничен престой за определен период от време, който може да варира при различните пациенти. Най-често е от една до две седмици. Освен това е необходима обща анестезия.

Преди интервенцията е необходимо да се направи предоперативна оценка, която обикновено включва изследване на кръвта и кръвосъсирването, електрокардиограма и рентгенография на гръден кош.

Оперативни техники

Оперативната интервенция обикновено е основното локално лечение при рак на дебелото черво. Отстранява се сегмента на дебелото черво, в който е разположен туморът, както и част от здравата тъкан около лезията и съответните лимфни възли. След това двата края на дебелото черво се зашиват, за да се възстанови целостта на храносмилателния тракт и да се запази неговото функциониране.

Престоят в болница и възстановяването зависят от здравословното състояние на всеки пациент.

Когато операцията трябва да се извърши спешно и няма време за подготовка на храносмилателния тракт, често в случаи на чревна непроходимост или остър корем, може да се наложи колостомия или илеостомия, при които дисталната част на червото се извежда на предната коремна стена. След известно време се преценява възможността за извършване на операция за възстановяване на чревния пасаж чрез съединяване на двата края на червото и затваряне на колостомията или илеостомията.

В случай, че е необходима колостомия, препоръчително е да разговаряте със сестринския персонал, натоварен с грижите по стомата, който да Ви отговори на всички въпроси. При наличие на леко засягане на черния дроб обикновено се отстранява участъка, в който са се образували метастази.

В много случаи, при които са налице чернодробни метастази, отстраняването на лезиите се оставя за по-късен етап, след прилагането на системна химиотерапия.

Странични ефекти и препоръки

Операцията при рак на дебелото черво и ректума, подобно на повечето оперативни интервенции, не е лишена от усложнения и странични ефекти, които могат да се проявяват с по-голяма или по-малка честота след интервенцията. Обикновено не предполагат сериозен проблем за пациента, но променят качеството на живот.

Нормално е, когато се излезете от упойката, да чувствате болка в областта на оперативната намеса. Обикновено хирургът предписва лекарства за облекчаване на болката. Ако болката не отминава, важно е да обсъдите въпроса със сестринския персонал или с лекаря, когато Ви посети няколко часа след операцията. Болката в този случай не означава, че има проблеми с възстановяването, а че просто е налице оперативна рана.

Видът на раната е различен в зависимост от вида на извършената интервенция. Оперативната рана изисква редица грижи, които са сходни с тези при всякакви рани от друг произход. До премахването на шевовете, грижите и почистването на раната се поемат от медицинския персонал на болницата или медицинския център. След премахването на шевовете, препоръчително е да се поддържа хигиена, подобна на тази на останалата част на тялото: измиване с вода и сапун.

До зарастването на раната на дебелото черво или ректума, пациентът трябва да бъде адекватно хидратиран и подхранван. Обикновено това става със серуми и с поставянето на назогастрална сонда – дълга, тънка и гъвкава тръбичка, която се въвежда през носа и достига до стомаха.

Непосредствено след операцията, сондата е полезна за отстраняването на всякакви течности, които могат да се натрупат в стомаха или червото, като по този начин се предотвратява усещането за дискомфорт у пациента.

Обикновено сондата се отстранява приблизително 24 часа след интервенцията, тъй като в повечето случаи след този период пациентът започва да поема малки глътки течности и постепенно преминава към нормално хранене.

Виж продължение: Химиотерапия при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?