BezRak.com

рак на ларинкса

Оперативно лечение на рак на ларинкса

Оперативно лечение на рак на ларинкса
27 октомври 2014

Видът на оперативното лечение при рак на ларинкса варира в зависимост от големината и местоположението на тумора, както и от неговото разпространение към лимфни възли и/или съседни органи.

Стъпки, предхождащи интервенцията

Хирургическата интервенция при рак на ларинкса е сложна операция и поради това е необходим престой в болница за определен период от време, който може да варира при различните пациенти. Най-често е от една до две седмици. Освен това е необходимо прилагане на обща анестезия.

Преди интервенцията е необходимо да се направи предоперативна оценка, която обикновено включва изследване на кръвта и кръвосъсирването, електрокардиограма и рентгенография на гръден кош.

Преди операцията трябва да попитате или да получите информация за оперативната техника, която ще бъде приложена, за свързаните с нея рискове и усложнения, за последствията от нея и за начина, по който бихте могли да сведете до минимум усложненията.

Днес е обичайна практика лекарят да Ви предложи да прочетете и да подпишете документ, наречен „Информирано съгласие“, в който е отразена цялата тази информация. В него Вие потвърждавате, че сте получили и сте разбрали дадената информация и че се съгласявате с предлаганото лечение. Трябва да сте сигурни, преди да подпишете документа и да получите лечението. При пациенти в неадекватно състояние, информираното съгласие се подписва от близките.

Оперативни техники

Въпреки че може да се наложи отстраняване на ларинкса (ларингектомия), в днешно време по-често се извършват органосъхраняващи операции, с цел да се запази гласа.

В зависимост от състоянието на отделния пациент, могат да се приложат различни хирургични варианти и техники при рак на ларинкса:

  • Пълна ларингектомия: отстранява се целият ларинкс.
  • Кордектомия: отстранява се само засегнатата гласна връзка.
  • Супраглотисна ларингектомия: отстранява се само супраглотисната област на ларинкса.
  • Лимфаденектомия: отстраняват се лимфните възли в областта на шията. В зависимост от локализацията на тумора, рискът от засягане на лимфните възли на шията може да варира.
    При супраглотисна и субглотисна локализация туморът често засяга лимфните възли, поради което обикновено се извършва лимфаденектомия. Тази процедура е позната с наименованието шийна лимфна дисекция. При глотисна локализация лимфните възли не се засягат и не се налага извършването на този вид оперативна интервенция.

Когато хирургът Ви препоръча този метод на лечение, със сигурност ще Ви обясни в дълбочина подробностите по него. Това е добър момент да зададете въпросите си и да изразите всички съмнения, които Ви терзаят. Разполагането с достатъчна информация предотвратява появата на необосновани страхове.

Странични ефекти и препоръки

Ларингектомията, подобно на повечето оперативни интервенции, не е лишена от усложнения и странични ефекти, които могат да се проявяват с по-голяма или по-малка честота след интервенцията. Обикновено предполагат сериозен проблем за пациента, като променят качеството на живот.

Нормално е, когато излезете от упойката, да чувствате болка в областта на оперативната намеса. Обикновено хирургът предписва болкоуспокояващи лекарства. Ако болката не отминава, важно е да обсъдите въпроса със сестринския персонал или с лекаря, когато Ви посети няколко часа след операцията. Болката в този случай не означава, че има проблеми с възстановяването, а че просто е налице оперативна рана.

Значително неудобство създава обстоятелството, че пациентът трябва да престои известно време след операцията с поставена назогастрална сонда.

Понякога при операция на рак на ларинкса се налага извършване на трахеостомия – отваряне на трахеята към външната среда в шийната област.

Важна последица от ларингектомията и органосъхраняващата операция е загубата на глас в първия случай (афония) или промяната в гласа (дисфония) във втория случай. Това води до промяна в качеството на живот на пациентите и след такава интервенция те се нуждаят от допълнително функционално възстановяване. Те трябва да се научат не само да се грижат за трахеостомата (създадения отвор в трахеята), но и да се хранят и да говорят отново (след отстраняване на гласовите връзки).

Хирургът ще Ви обясни в дълбочина подробностите по операцията и ще Ви посочи необходимата физиотерапия, както и помощта, от която можете да се нуждаете. Това е добър момент да зададете въпросите си и да изразите всички съмнения, които Ви терзаят.

Повечето хирургични процедури предизвикват странични ефекти и дискомфорт.

Медицинският персонал в болницата ще даде на всеки пациент указания относно хигиенните грижи за раната и успокояването на болката.

За отбелязване при този вид интервенции е настъпването на анатомична и естетична промяна, както и честата поява на инфекции в засегнатата област.

Виж продължение: Лъчетерапия при рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?