BezRak.com

рак на маточната шийка

Оперативно лечение при рак на маточната шийка

Оперативно лечение при рак на маточната шийка
26 март 2015

В повечето случаи, цервикалните тумори се диагностицират в ранен етап, поради което обикновено се прилага локално оперативно лечение.

Обикновено то се провежда първо. Често към него се добавя лъчетерапия, с цел да се постигне цялостно лечение.
Хирургическата интервенция при рак на маточната шийка е голяма операция и поради това е необходим престой в болница за определен период от време, който може да варира при различните пациентки. Най-често е от една до две седмици. Освен това е необходима обща анестезия.

Най-често използваната оперативна техника е отстраняване на цялата матка, заедно с околните тъкани, част от влагалището и лимфните възли. Понякога, ако туморът е по-напреднал, се отстраняват и яйчниците. Този вид операция се нарича хистеректомия. След отстраняване на матката, влагалището се затваря и в дъното му остава една скрита рана.

При млади жени с карцином „in situ” или туморни лезии в най-ранен стадий, които желаят да имат деца, матката може да бъде запазена, като се извършат ограничени изрязвания. В тези случаи е необходимо да се провеждат чести прегледи.

Много често след операция се добавя лъчетерапия, с цел да се намали вероятността от повторна поява на заболяването в зоната на оперативната интервенция.

Когато хирургът Ви препоръча някой от тези методи на лечение, със сигурност ще Ви обясни в дълбочина подробностите по него. Това е добър момент да зададете въпросите си и да изразите всички съмнения, които Ви терзаят. Разполагането с достатъчна информация предотвратява появата на необосновани страхове.

Съществуват различни оперативни техники за лечение на рак на маточната шийка:

  • Конизация: процедура, при която се отстранява конусовиден участък от тъканта на маточната шийка и цервикалния канал. Изрязаната тъкан се изследва под микроскоп от патолог, който проверява за наличие на ракови клетки. Конизацията може да се използва и за диагностициране или лечение на засягане на маточната шийка. Методът се нарича още конус биопсия.
  • Пълна хистеректомия: оперативно отстраняване на матката, включително и на шийката на матката. Когато матката и шийката на матката се отстраняват през влагалището, операцията се нарича вагинална хистеректомия. Когато матката и шийката на матката се отстраняват през голям разрез в областта на корема, операцията се нарича пълна абдоминална хистеректомия. Когато матката и шийката на матката се отстраняват през малък разрез в областта на корема с използването на лапароскоп, операцията се нарича лапароскопска хистеректомия.
  • Радикална хистеректомия: оперативно отстраняване на матката, шийката на матката, част от влагалището и обширна част от връзките и тъканите, които обкръжават тези органи. Може да се премахнат също така яйчниците, фалопиевите тръби или близките лимфни възли.
  • Модифицирана радикална хистеректомия: оперативно отстраняване на матката, шийката на матката, горната част на влагалището, както и връзките и тъканите, които обкръжават тези органи. Може да се премахнат също така близките лимфни възли. При този вид операция не се изрязват толкова много тъкани или органи както при радикалната хистеректомия.
  • Тазова екзентерация: оперативно отстраняване на долната част на дебелото черво, ректума и пикочния мехур. При жените може да се премахнат също така маточната шийка, влагалището, яйчниците и близките лимфни възли. Правят се изкуствени отвори (стоми) за извеждане на урината и фекалната маса извън тялото в дренажна торбичка.

Виж продължение: Лъчетерапия при рак на маточната шийка

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?