BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на стомаха

Оперативно лечение при рак на стомаха

Оперативно лечение при рак на стомаха
06 октомври 2014

Оперативната интервенция обикновено е най-важното лечение и първото, което се прилага в повечето случаи на тумор на стомаха в стадии I – III.

Видът на оперативно лечение при рак на стомаха варира в зависимост от големината и местоположението на тумора, и от неговото прорастване към лимфни възли и/или съседни органи.

Оперативни техники

Най-често прилаганата техника е частично или цялостно отстраняване на стомаха. Ако туморът заема малка площ, в много случаи е възможно да бъде отстранен изцяло, като се премахне само част от стомаха. Тази хирургична операция се нарича частична гастректомия.

Ако туморът заема по-голяма площ, обикновено се налага отстраняването на целия стомах, заедно с част от съседната здрава тъкан. Тази хирургична операция се нарича пълна (тотална) гастректомия.

И двете интервенции се осъществяват с оперативен разрез в предната част на корема, между пъпа до гръдната кост.

Независимо от частта на стомаха, която трябва да бъде отстранена, се премахват лимфните възли в близост до тумора, така наречените регионални лимфни възли, за да се прецени дали туморът е прорастнал в тях или, обратно, не ги е инфилтрирал. Важно е да се направи разширена лимфна дисекция, тъй като броят на отстранените лимфни възли, които могат да бъдат хистологично изследвани, имат голяма прогностична стойност. Отстраняването на най-близките до стомаха лимфни възли се нарича D1 дисекция. Отстраняването на по-далечни лимфни възли (около дясна стомашна артерия, обща чернодробна артерия, чревен ствол и слезкова артерия) се нарича D2 дисекция.

Ако туморът се е разпространил локално, по време на хирургичната операция се отстраняват инфилтрираните съседни органи. Възможно е, например, да се наложи резекция на долната част на хранопровода или на първата част на тънкото черво (дванадесетопръстника).

Впоследствие краищата се свързват, за да се запази непрекъснатостта на храносмилателния тракт и да се осигури правилно хранене. При частична гастректомия останалата част от стомаха се свързва с тънкото черво. При пълно отстраняване на стомаха, хранопроводът се свързва с дванадесетопръстника.

Вторични ефекти и препоръки

Пълната или частичната гастректомия, подобно на повечето оперативни интервенции, не е лишена от усложнения и странични ефекти, които могат да се проявяват с по-голяма или по-малка честота след интервенцията. Тя предполага сериозен проблем за пациента и обикновено променя качеството на живот.

Нормално е, когато излезете от упойката, да чувствате болка в областта на оперативната намеса. Обикновено хирургът предписва болкоуспокояващи лекарства. Ако болката не отминава, важно е да обсъдите въпроса със сестринския персонал или с лекаря, когато Ви посети няколко часа след операцията. Болката в този случай не означава, че има проблеми с възстановяването, а че просто е налице оперативна рана.

Оперативната рана изисква редица грижи, които са сходни с тези при всякакви рани от друг произход. До премахването на шевовете, грижите и почистването на раната се поемат от медицинския персонал на болницата или медицинския център. След премахването на шевовете, препоръчително е да се поддържа хигиена, подобна на тази на останалата част на тялото – измиване с вода и сапун.

До зарастването на раната на стомаха, пациентът трябва да бъде адекватно хидратиран и подхранван. Обикновено това става със серуми и с поставянето на назогастрална сонда – дълга, тънка и гъвкава тръбичка, която се въвежда през носа и достига до стомаха.

Непосредствено след операцията, сондата е полезна за отстраняването на всякакви течности, които могат да се натрупат в стомаха или червото, като по този начин се предотвратява усещането за дискомфорт у пациента. Обикновено сондата се отстранява 48 часа след интервенцията, тъй като в повечето случаи след този период пациентът започва да поема малки глътки течности и постепенно преминава към нормално хранене.

Много често отстраняването на стомаха или на част от него поражда проблеми с храненето, което води до загуба на тегло. Това се случва, защото стомахът не е в състояние да побира същото количество храна, както преди операцията и пациентът има чувство на пълнота в стомаха при приемането на малки количества храна и напитки. Освен това се нарушава и самият процес на храносмилане, който започва в стомаха по принцип.

Между 20% и 40% от пациентите, претърпели стомашна операция, проявяват така наречения дъмпинг синдром. Това е едно от най-честите усложнения след гастректомия, което се дължи на бързото преминаване на храната към тънкото черво. В зависимост от времето, в което се проявяват първите симптоми, се наблюдават следните промени:

  • Ранен дъмпинг синдром: появява се 15-30 минути след хранене и протича с усещане за тежест в стомаха, спазми, гадене, повръщане и/или диария, спадане на кръвното налягане (хипотония), изпотяване и ускорен сърдечен пулс.
  • Късен дъмпинг синдром: появява се 2-3 часа след хранене и протича с хипогликемия (понижено ниво на кръвната захар), изпотяване, глад, гадене, тревожност, тремор и/или слабост.

Симптомите, причинени от този синдром, намаляват или изчезват с течение на времето.

Говорете с Вашия лекар по тази тема. Задайте всички въпроси, които имате във връзка с храненето и следвайте неговите препоръки. Ако сметне за необходимо, той ще Ви насочи към диетолог, който ще Ви посъветва относно промени в диетата.

Постепенно трябва да съобразите храненето си с новите обстоятелства. Ето някои практически препоръки, които могат да Ви бъдат от полза при приемането на храни:

  • Хранете се често и на малки порции, дъвчете добре храната и яжте бавно.
  • Почивайте след хранене между 15 и 20 минути, за да се забави изпразването на стомаха.
  • Избягвайте храни с прости захари (трапезна захар, подсладени напитки, мед, сладкиши, конфитюри, шоколад, сладки десерти, бисквити и т.н.).
  • Подбирайте храните, от които се чувствате добре и избягвайте такива, които Ви причиняват дискомфорт.
  • Приемайте храни, богати на мазнини и въглехидрати (хляб, ориз, макаронени изделия…), които ще В помогнат да възвърнете теглото си, загубено по време и след операцията.
  • Не пийте по време на хранене, за да избегнете преждевременно чувство на пълнота.

Лигавицата на стомаха произвежда вещество, наречено присъщ фактор (intrinsic factor), което е от съществено значение за абсорбирането на витамин В12 в червата.
След отстраняване на стомаха, това вещество престава да се произвежда и абсорбирането на витамина става невъзможно.

Витамин В12 е от съществено значение за нормалното функциониране на нервната система и за нормалното производство на кръвни клетки, поради което трябва да бъде внасян в организма под формата на интрамускулна инжекция на определени периоди от време.

Виж продължение: Лъчетерапия при рак на стомаха

Прочети още статии на тема:

рак на стомаха

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи