BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на хранопровода

Оперативно лечение при рак на хранопровода

Оперативно лечение при рак на хранопровода
02 април 2015

Видът на оперативното лечение при рак на хранопровода варира в зависимост от големината и местоположението на тумора, и от неговото прорастване към лимфни възли и/или съседни органи.

Оперативни техники при рак на хранопровода

Най-често прилаганата техника е частично или цялостно отстраняване на хранопровода. Тази интервенция се нарича езофагектомия.

Хирургът премахва засегнатия участък от хранопровода, заедно със здрава част от двете страни. След това оставащата част от хранопровода се свързва със стомаха, за да може пациентът да поглъща. Понякога, ако изрязаният участък е много голям и краищата на хранопровода не могат да бъдат свързани със стомаха, се използва част от дебелото черво като протеза, за да се направи връзката.

Друга прилагана техника е замяна на отстранената част на хранопровода с част от черво.

Странични ефекти и препоръки при оперативно лечение на рак на хранопровода

Операцията при рак на хранопровода, подобно на повечето оперативни интервенции, не е лишена от усложнения и странични ефекти, които могат да се проявяват с по-голяма или по-малка честота след интервенцията. Те могат да представляват сериозен проблем за пациента и обикновено се отразяват върху качеството на живот.

Нормално е, когато се събудите от упойката, да чувствате болка в областта на оперативната намеса. Обикновено хирургът предписва болкоуспокояващи лекарства. Ако болката не отминава, важно е да обсъдите въпроса със сестринския персонал или с лекаря, когато Ви посети няколко часа след операцията.

До зарастването на раната на хранопровода, пациентът трябва да бъде адекватно хидратиран и подхранван. Обикновено това става със серуми и с поставянето на назогастрална сонда – дълга, тънка и гъвкава тръбичка, която се въвежда през носа и достига до стомаха. Непосредствено след операцията, сондата е полезна за отстраняването на всякакви течности, които могат да се натрупат в стомаха или червото, като по този начин се предотвратява усещането за дискомфорт у пациента. Впоследствие през сондата се въвеждат храни и течности, необходими за правилното подхранване и хидратиране.

След като пациентът започне да поглъща без затруднения и е в състояние да се храни, сондата се отстранява и той преминава към нормално хранене.

Един от ефектите, които обикновено се наблюдават при този вид интервенции, е дискомфорт по време на хранене. Причината е, че стомахът се придвижва нагоре, поради направената връзка със здравата част на хранопровода. В тези случаи е препоръчително храненията да бъдат леки и чести, храната да се дъвче добре и да се яде бавно.

Виж продължение: Лъчетерапия при рак на хранопровода

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на хранопровода

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи