BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Подобряване на външния вид

Подобряване на външния вид
20 ноември 2014

Ефективността на леченията на рака се е подобрила много през последните десетилетия и се полагат големи усилия за намаляване на последиците и страничните ефекти от тях.

Въпреки това, някои от тези ефекти все още са неизбежни в много случаи. Операцията (радикална или консервативна), химиотерапията, лъчетерапията могат да имат като нежелани последствия белези, загуба на гърдата, загуба на косата, изменения на кожата, лимфедем, увеличаване или намаляване на теглото и т.н. Някои изменения са временни и ще изчезнат след лечението, други са постоянни, но и в двата случая представляват нов източник на дискомфорт.

Все пак, има много неща, които могат да се направят, за да се намалят тези ефекти: грижи за кожата, косата и ноктите преди, по време и след лечението, добър избор на външна протеза, ако имате нужда от нея, да носите бельо и бански костюми, адаптирани по вашия вкус и т.н.

Може също така да се направи консултация със специализиран психолог, който да ви напътства, за да можете да приемете промените, възникнали във външния ви вид.

Моят външен вид след леченията

Терапиите включват промяна във външния ви вид, към която ще трябва да се приспособите.

Някои хора могат да имат затруднения за приемането на своя образ, могат изпитат отхвърляне на своето тяло и физическия си вид, могат да се почувстват осакатени, засрамени или различни. Те могат и да се почувстват по-малко привлекателни. Най-вече при по-младите, онези, които нямат стабилен партньор или които отдават повече значение на това как изглеждат, могат да възникнат такива чувства и в резултат от това – да избягват многобройни социални ситуации на общуване (ходене на басейна, на плажа, интимни контакти, събирания с приятели…)

Проверете дали нещо подобно не се случва и с вас. Правите ли опити да избягвате да гледате или докосвате белега си? Когато сте с партньора си, правите ли неща, за да избегнете той да вижда или да гали белега ви (като да гасите лампата, докато преди не сте го правили, да избягвате полови отношения…)? Не искате ли да ви виждат без коса? Започвате ли да избягвате социални събирания, защото се боите, че може да ви отхвърлят или да се отнасят с вас различно?

Ако случаят е такъв, възможно е да ви е трудно да приемете промените във външния си вид, причинени от терапиите. Това е нещо нормално и разбираемо и се случва с много хора, претърпели такива промени в хода на заболяването и лечението. Необходимо е време, за да се адаптирате към промените, тъй като те могат да се отразят на вашето настроение, на начина, по който гледате на себе си и на вашите отношения с останалите. Но не забравяйте, че много от тези промени са временни (окапване на косата, изменения на кожата и т.н.) и постепенно ще изчезват след приключването на лечебните процедури.

Ако забележите, че чувствата на тъга, напрежение и тревога се задълбочават, следва да се обърнете към психолог.

Виж продължение: Ценности

Сподели
Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи