BezRak.com

рак на дебелото черво

Последици при рак на дебелото черво

Последици при рак на дебелото черво
29 октомври 2014

Колоностомията е оперативна интервенция, при която вътрешен орган се извежда на повърхността на корема. Свързването на дебелото черво с коремната стена се нарича колостомия. Външният отвор се нарича стома.

Колостомията може да бъде временна или постоянна, като при рак на дебелото черво най-често е постоянна. При временна колостомия чревният пасаж се възстановява чрез свързване след известно време на двата края на червото.

При постоянна колостомия се отстранява ануса, поради което реконструкцията е невъзможна и стомата остава постоянна, осигурявайки отделянето на преработеното чревно съдържимо извън тялото.

Функцията на аналния сфинктер е да осигурява контрол върху дефекацията. Когато се налага ректумът да бъде отстранен поради раково заболяване, стомата се поставя в долната лява страна на коремната стена и фекалиите, които имат твърда консистенция, се събират в колектор (торбичка).

Хигиена на стомата и заобикалящата я кожа

След изписването от болница, лицето трябва да започне нормалния си живот възможно най-скоро и да включи в дневната си рутина почистването и грижите за стомата. За целта трябва да следва дадените му от стоматерапевта съвети.

При ежедневното почистване на стомата кожата около нея се измива с хладка вода, неутрален сапун и натурална гъба, като се правят кръгови движения, след което се изсушава с мека кърпа без търкане. След подсушаването на кожата се поставя торбичката.

Гъбата и кърпата трябва да бъдат в добри хигиенни условия и да се използват само за почистване на стомата.

Характеристики на торбичките

Колекторът е комбинация от торбичка и залепваща част, която се прикрепва към кожата около стомата и не позволява на торбичката да се движи или да се отлепва дори и при намокряне.

Съществуват различни видове, като изборът им зависи от конкретните нужди и от състоянието на пациента, но във всички случаи трябва да се има предвид следното:

 • Колекторите се съобразяват с диаметъра на стомата. Пазарът предлага голямо разнообразие от модели и големини.
 • Важно е да се отчете състоянието на кожата около стомата, тъй като тя трябва да бъде предпазена от раздразнение (хипоалергични).
 • Трябва да бъдат лесни за ползване и смяна.
 • Трябва да гарантират много добро прилепване към кожата.
 • Трябва да бъдат трайни и херметически затворени, за да се избегне изтичане на миризми или фекалии.

Как се поставя и отстранява торбичката?

Преди да бъдете изписан от болницата стоматерапевтът ще Ви информира за размера на стомата и за най-подходящата торбичка.

Ако мястото, където ще бъде прикрепена торбичката, е окосмено, трябва да бъде почистено с ножица, за да може пръстенът да прилепне към кожата и да се избегнат порязвания с ножче. След това залепващата част се поставя много внимателно върху кожата, започвайки отдолу нагоре. Ако залепващата част е подвижно свързана с торбичката, торбичката се закачва на пръстена.

При смяна на торбичката, прилепващият пръстен се издърпва много бавно, за предпочитане отгоре надолу, като кожата се придържа с лек натиск.

Ако сте навън и не разполагате с вода и сапун, а се налага да смените торбичката, можете да използвате почистващи кърпички и да подсушите с хартиена кърпичка.

Усложнения при колостома и как да бъдат предотвратени

 • Кожно раздразнение: доста често срещан проблем, проявяващ се в усещане на дискомфорт и зачервяване на кожата около стомата. В повечето случаи възниква при продължителен контакт на кожата с изпражненията, когато размерът на стомата не съвпада точно с размера на залепващата част на колектора, или при рязко дръпване на тази част. Обикновено раздразнението изчезва след използването на защитни кремове или лечебни разтвори (важно е да се изчака да изсъхнат, преди да се постави залепващата част на колектора, за да прилепне добре към кожата). Освен това е важно да се поддържа ежедневно добра хигиена и раздразнената зона да се подсушава.
 • Стеноза: нормално е през първите месеци след интервенцията за рак на дебелото черво отворът на стомата леко да се стесни и да се наложи да се адаптира залепващата част на торбичката. В този случай, фекалиите преминават лесно през колостомата, но ако стесняването продължава, може да попречи на изхвърлянето на фекалиите и да се наложи прилагане на конкретно лечение.
  В случай че установите стесняване на стомата, трябва да се консултирате с медицинския персонал във Вашето здравно заведение, който ще Ви даде насоки относно следващите стъпки.
 • Херния: отслабване на коремната стена, при което се повдига както стомата, така и кожата около нея. Това положение затруднява правилното поставяне на колекторната торбичка, поради което е подходящо да се използва колан или пояс, за да се контролира коремното налягане. Необходимо е да се избягват физически усилия и напълняване.
 • Ретракция: хлътване на стомата към коремната кухина. В такива случаи може да се стигне до изтичане на фекалии, което ще причини кожно раздразнение. Препоръчва се използването на нивелираща паста, за да се изравни повърхността и да се улесни правилното залепване на пръстена на колекторната торбичка.

Виж продължение: Прогноза (преживяемост и смъртност) при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?