BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Превенция на рака на дебелото черво

Превенция на рака на дебелото черво
28 октомври 2014

Рисков фактор за рак е всеки фактор, който повишава риска от развитие на тумор, т.е. при лице, изложено на такъв фактор, вероятността да се развие злокачествено заболяване е по-голяма.

Факторите, които в по-голяма или в по-малка степен увеличават риска от рак на дебелото черво и ректума са:

 • Начин на хранене: диети, богати на животински мазнини (червени меса) и бедни на фибри, могат да увеличат риска от рак на дебелото черво.
 • Ниска физическа активност: заседналият начин на живот благоприятства риска от появата на това заболяване.
 • Тютюнопушене: повишава риска от образуване на полипи, които обикновено са прекурсори на рак на дебелото черво.
 • Употреба на алкохол: алкохолът благоприятства растежа на клетките на лигавицата на дебелото черво, което води до образуване на полипи.
 • Възраст: рискът от заболяване се увеличава с годините, тъй като се увеличава броят на полипите в дебелото черво и ректума. Обикновено ракът на дебелото черво се появява рядко при пациенти до 40-годишна възраст.
 • Лична история на полипи: появата на аденоматозни полипи увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво.
 • Лична история на колоректален рак: лица, диагностицирани с такъв рак, са изложени на повишен риск от образуване на втори тумор на дебелото черво или ректума.
 • Възпалителни чревни заболявания: обуславят до 1% от всички случаи на рак на дебелото черво. Двата основни вида възпалителни заболявания, които могат да повишат риска от рак на дебелото черво са: язвен колит и болестта на Крон. Язвеният колит е заболяване, което се характеризира с продължително възпаление на стената на дебелото черво, докато болестта на Крон обикновено засяга тънкото черво, но понякога може да обхване и дебелото черво.
 • Фамилна история: в 5% от случаите са идентифицирани редица гени, чието изменение води до синдроми, предразполагащи в по-голяма или в по-малка степен към появата на колоректален рак. Двата най-важни от тях са:

  • Фамилна аденоматозна полипоза: съставлява само 1% от всички случаи на колоректален рак и се характеризира с появата през юношеските години на множество аденоматозни полипи на дебелото черво и ректума.

   Дължи се на мутация в APC гена, който се предава от родител на деца, чрез автозомно-доминантно унаследяване, т.е. може да бъде унаследен както от мъже, така и от жени, като заболяването се появява при промяна в един от двата гена.

  • Наследствен неполипозен рак на дебелото черво: съставлява приблизително между 3% и 5% от всички тумори на дебелото черво и ректума. За разлика от фамилната аденоматозна полипоза, при повечето пациенти не се наблюдават полипи. Заболяването се предава по автозомно-доминантен път и се причинява от мутация или промяна в един от множеството гени, отговарящи за коригирането на грешки в тях.

Важно е да се намалят до минимум или да се елиминират посочените по-горе рискови фактори, най-вече по отношение на храненето, употребата на алкохол, тютюнопушенето и физическата активност или начина на живот.

Лица, които имат чревни заболявания с висок риск от развитие на рак на дебелото черво или ректума, и такива, които са генетично обременени, трябва да бъдат подложени на наблюдение за извършване на ранна диагностика.

Единствената възможна превенция в тези случаи би била тоталната колектомия, т.е. пълното отстраняване на дебелото черво, но все още не е доказано, че тя е полезна или необходима.

Виж продължение: Ранно диагностициране на рак на дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи