BezRak.com

рак на ларинкса

Превенция на рак на ларинкса

Превенция на рак на ларинкса
27 октомври 2014

Рисков е всеки фактор, който повишава риска от определено заболяване, т.е. при лице, изложено на такъв фактор, вероятността да заболее от това заболяване е по-голяма.

Понастоящем са известни фактори, които изглежда имат връзка с рака на ларинкса. Сред тях се открояват:

Тютюнопушене: тютюнът, консумиран под каквато и да било форма (цигари, пури, лула, дъвчене и други), увеличава риска от рак на ларинкса. Рискът се повишава при употребата на по-голямо количество тютюн и при по-голяма продължителност на пушене.

Алкохол: употребата на алкохолни напитки е фактор, който увеличава вероятността от развитие на рак на ларинкса. Когато се свърже с тютюнопушене, вредното му въздействието нараства в значителна степен.

Възраст: подобно на повечето тумори, при по-напреднала възраст рискът от рак на ларинкса е по-голям, както при мъжете, така и при жените.

Пол: мъжете боледуват по-често от рак на ларинкса в сравнение с жените. Вероятно това се дължи на високата консумация на алкохол и тютюн – навици, които понастоящем се срещат повече при мъжете, отколкото при жените.

Неподходящи диети: има достатъчно доказателства, че диети с ниско съдържание на плодове и зеленчуци увеличават риска от това заболяване. Възможен рисков фактор са хранителните дефицити (липса на витамини, минерали и т.н.). Често пациенти с висока консумация на тютюн и алкохол имат лоши хранителни навици и приемат неподходящи храни. Значението на този фактор в количествено отношение, обаче, трудно може да бъде определено.

Дразнене на дихателните пътища: повишен риск от рак на ларинкса има и при различни фактори, които оказват агресивно или дразнещо въздействие в тази област (хроничен ларингит, неправилно използване на гласа, гастроезофагеален рефлукс и т.н.).

Виж продължение: Симптоми на рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?