BezRak.com

рак на стомаха

Превенция на рак на стомаха

Превенция на рак на стомаха
23 юни 2014

Рисков фактор за рак е всеки фактор, който повишава риска от развитие на тумор, т.е. при лице, изложено на такъв фактор, вероятността да се развие злокачествено заболяване е по-голяма.

Понастоящем са известни фактори, които изглежда имат основна роля за развитието на рак на стомаха. Сред тях се открояват:

Възраст: стомашната неоплазия обикновено се развива след 50-годишна възраст. Подобно на повечето тумори, при по-напреднала възраст рискът от рак на стомаха е по-голям, както при мъжете, така и при жените.

Пол: при мъжете заболеваемостта от рак на стомаха е два пъти по-висока, отколкото при жените.

Начин на хранене: високата консумация на осолени и пушени месни продукти увеличава риска от рак на стомаха.

Употреба на алкохол и тютюнопушене: двата фактора взаимно засилват своето въздействие и повишават риска от развитие на рак на стомаха.

Фамилна история: при семейства с няколко члена, диагностицирани с рак на стомаха, заболеваемостта е 2-3 пъти по-висока, отколкото при останалата част от населението.

Доброкачествени заболявания: съществуват редица доброкачествени заболявания, които в определени случаи биха могли да се считат за предракови (премалигнени) състояния. Най-често срещаните са:

  • Стомашни полипи: особено ако са по-големи от два сантиметра.
  • Инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori) (причина за повечето стомашни язви): лекува се с антибиотици и след преодоляването ѝ изчезва и рискът от развитие на рак.
  • Пернициозна (злокачествена) анемия: вид анемия, причинена от недостиг на витамин B12. При пациенти с такова заболяване, рискът от рак на стомаха е 20 пъти по-висок, отколкото при лица, които не страдат от този вид анемия.
  • Хроничен атрофичен гастрит: при това заболяване стомахът произвежда по-малко стомашна киселина, което благоприятства развитието на рак.

Предшестваща стомашна операция: оперативните интервенции на стомаха предразполагат към развитието на карцином след 10 и повече години от оперативната намеса.

Виж продължение: Ранно диагностициране на рак на стомаха

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?