BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Ванилин: противотуморната съставка във ваниловите зърна

Ванилин: противотуморната съставка във ваниловите зърна
30 ноември 2017

Човешкият организъм често е изложен на мутагени (химически вещества и други фактори, увреждащи генетичния материал), към които трябва да се адаптира ефективно. В противен случай, ще трябва да се справя и живее с дефектите на мутациите, които могат да включват дори развитието на рак.

В действителност, примерът с мутиралите костенурки би трябвало да накара всеки да избягва конкретните причини за мутациите. Нашите навици като човешки вид, явно, са един от последните поводи за тревога. В края на краищата, всеки знае, че организмите ни са обект на много вредни фактори всеки ден, но малко са хората, които се притесняват за опустошителното им действие.

Канцерогенните съединения от цигарения дим, пластмасите, остатъците от пестициди в храните и дори плесените предизвикват мутации в клетките, чрез увреждания в ДНК. Освен това излагаме организмите си и на физически мутагени, като УВ-лъчи и излъчване от мобилните телефони. Ние приемаме доброволно мутагенната активност в клетките си, причиняваща заболявания и рак. За щастие, природата е осигурила множество натурални съединения, помагащи на организма да се адаптира. Едно от тези природни чудеса е съдържащият се във ваниловите зърна ванилин.

Противотуморната съставка ванилин – биологичният антимутаген

Той е тясно свързан със способността на ванилията да действа като противомикробно средство. Установено е, че чрез приема на ванилин се намалява степента на мутациите в клетките (или действа като антимутаген). Проучване демонстрира, че той повлиява 64 гена, предизвикващи увреждания на ДНК, стресови и оксидативни промени, апоптоза (клетъчно „самоубийство”) и клетъчно деление. Ванилинът участва и в репликацията и възстановяването на ДНК, които потискат мутагенната активност. Поради тази причина се класифицира като биологичен антимутаген.

Една от причините клетките на дебелото черво да са толкова податливи към ракообразуване в наши дни е високата скорост на обмяната им. Колкото по-висока е скоростта на обмяната на дадени клетки, толкова по-голяма е вероятността за поява на мутации. Чрез ванилин може да се понижи честотата на мутациите в дебелочревните клетки с 64%. А също и да повиши броя на гените, отговорни за производство на високо активния вътреклетъчен антиоксидант глутатион.

Анти-ангиогенните свойства на ванилията

Тя притежава и свойства, които карат организма да потиска ангиогенезата. Това е процесът на образуване на нови кръвоносни съдове и едно от оръжията, с които туморите се разпространяват в организма. Терминът „нови съдове” може да ви подведе, че ангиогенезата е нещо полезно. Но, всъщност, това са структурите, които изхранват ново образувалите се тумори.

Ванилията понижава скоростта на разпространение на туморите и дори действа като превантивно средство. При повишаващата се честота на туморите, всички новооткрити анти-ангиоггенни средства са добре дошли.

Как ванилията може да помогне в превенция на рака?

Учените откриват, че ванилията потиска ензим, ключов за метаболитния път на разпространение на раковите клетки. Изследователите установяват, също, че етил ванилинът (ароматна съставка на ваниловите зърна) е естествен инхибитор на ангиогенезата. Как се постига това, бе открито едва наскоро.

Азотният оксид е молекула, която участва в редица реакции в организма и играе важна роля в развитието на туморните клетки. Чрез етил ванилин се потиска образуването на азотен оксид в клетките и те не могат да се развиват поради липса на доставка на кислород.

Етил ванилинът се свързва и с потискане активността на разрушителните ензими. Тези ензими са изучавани за агресивното им поведение и участието им в увреждането на бъбреците и заболявания като лупусен нефрит и диабетна нефропатия (увреждания на бъбреците, причинени от диабет). Етил ванилинът, съдържащ се във ванилията, показва обещаващи качества в превенцията на туморните метастази в бъбреците, черния дроб и дори белите дробове.

Два начина да добавите малко ванилия към живота си

Има няколко начина да включите ванилията в хранителния си режим и начин на живот, за да използвате полезните свойства на здравословния ѝ състав:

  1. Наслаждавайте се на приготвянето на храната с чист ванилов екстракт в любимите си рецепти. Добавете допълнителен аромат към напитките си с няколко капки екстракт към топлия шоколад, кафето или закуската си.
  2. Използвайте ваниловата ароматерапия към своята вана чрез етерични масла и свещи с ванилия (търсете натурални продукти, за да избегнете излагането на токсични канцерогени).

Купувайте на качествени ванилови продукти

Не всички ванилови продукти се произвеждат по еднакъв начин. Както и при останалите продукти с голямо търсене и високи производствени разходи, тук също ще откриете синтетични изделия на пазара, които се опитват да скрият истинската си същност. Химически произведените ванилови екстракти не притежанат полезните качества на истинската ванилия и съдържат високи концентрации на замърсители, които трябва да се избягват.

При закупуване на ванилови продукти, използвайте следните съвети за избор на чисти и качествени изделия:

  • За щастие, много агенции имат изисквания за концентрацията на ваниловите съединения в екстрактите. Например в САЩ е забранено наличието на кумарин, който може да се съдържа в някои продукти. Четете внимателно етикетите, за да избегнете нежеланите ефекти на кумарина. Избягвайте продукти с надпис “Tonka bean” и друго неясно съдържание.
  • За съжаление, някои агенции по храните и добавките разрешават съдържанието на съставки като глицерин, пропилен гликол, захар, декстроза и царевичен сироп, които увреждат здравето по редица начини. Търсете чисти ванилови екстракти, съдържащи единствено „ванилови зърна” за постигане на оптимален ефект.
  • Избягвайте етикети, написани на непознат език. Помнете, че ваниловите суровини са скъпи за отглеждане. Ако ви се продават евтино, тогава как печели производителят? Не се залъгвайте с евтини имитации.
  • Вместо ванилов екстракт, може да купувате целите шушулки и да изстъргвате зърната от тях. Така ще имате истинският вкус и аромат на ванилията. Можете да си приготвите домашен ванилов екстракт от остатъчните шушулки.
  • Дори и за миг не си помисляйте, че ще имате полза от ароматизираните с ванилия водка, вафли или други продукти. „Ванило-подобните” аромати не са чиста ванилия.
  • Бъдете скептични към продукти, произведени от ГМО. Днес производителите търсят начини за генно модифициране на ваниловите растения за увеличаване на продукцията и печалбите.

Източник: The Truth about Cancer (Dr. David Jockers DC, MS, CSCS)

Сподели
Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар