BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Профилактика на рак на гърдата

Профилактика на рак на гърдата
06 април 2015

В тази статия се разглеждат аспекти, които може да бъдат променени, за да се намали риска от рак на гърдата.

Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

Ракът на гърдата не може да бъде предотвратен, но според скорошни изследвания рискът от това заболяване може да бъде намален чрез редовна физическа активност (най-малко 4 часа седмично), избягване на наднормено тегло и затлъстяване след менопаузата, както и на редовна употреба на алкохол.

Освен това, на базата на данни от епидемиологични изследвания е доказано, че прилагането на хормонална заместителна терапия по време на менопаузата се свързва с повишен риск от рак на гърдата. Спадът в броя на жените, които получават този вид заместително лечение, съвпада с пропорционално намаляване на броя на новите случаи на рак на гърдата. Ето защо, избягвайте хормонална заместителна терапия след менопаузата.

При наличие на фамилна анамнеза за рак на гърдата е целесъобразно да се направи генетична консултация, при която да се определи дали тя е свързана с мутации в гените BRCA1 и BRCА2.

Съществуват различни терапевтични възможности при жени с висок риск от развитие на рак на гърдата. Пациентката следва да прецени заедно със своя лекар предимствата и недостатъците на всяка една от тях и да реши коя е най-подходяща.

Терапевтичните възможности са: чести прегледи, профилактична мастектомия и химиопревенция.

Какво представлява генетичната консултация?

Генетичната консултация е изследване на генетичния код на пациент с тумор, в случая с рак на гърдата.

На първо място се изготвя фамилна анамнеза, за да се установи броят на засегнатите роднини, възрастта, на която са били диагностицирани със злокачественото заболяване и степента на кръвното родство.

Чрез изследване на клетки от периферна кръв е възможно да се установи наличието на генетични изменения при близки роднини. Така може да се знае дали дадено лице е носител на мутации в някои гени като BRCA1 и BRCA2, свързвани с рак на гърдата, рак на яйчниците и други туморни заболявания.

Виж продължение: Рискови фактори за поява на рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи