BezRak.com

рак на хранопровода

Профилактика на рак на хранопровода

Профилактика на рак на хранопровода
02 април 2015

Рискови фактори за рак на хранопровода

Рисков фактор е всеки фактор, който повишава риска от определено заболяване, т.е. при лице, изложено на такъв фактор, вероятността да заболее от това заболяване е по-голяма.

Понастоящем са известни фактори, които изглежда имат връзка с рака на хранопровода. Сред тях се открояват:

Възраст: подобно на повечето тумори, при по-напреднала възраст рискът от рак на хранопровода е по-голям, както при мъжете, така и при жените.

Пол: при мъжете заболеваемостта от рак на хранопровода е три пъти по-висока, отколкото при жените. Вероятно защото притежават навици, които не са толкова здравословни като тези при жените.

Раса: лицата от черната раса (афроамериканци) са изложени на три пъти по-висок риск от представителите на бялата раса.

Тютюнопушене: тютюнът, консумиран под каквато и да било форма (цигари, пури, лула, дъвчене и други), увеличава от два до четири пъти риска от рак на хранопровода. Рискът се повишава при употребата на по-голямо количество тютюн и при по-голяма продължителност на пушене.

Алкохол: продължителната употреба на алкохолни напитки в големи количества е фактор, който увеличава вероятността от развитие на този вид рак.

Сам по себе си този фактор не увеличава много риска, но когато се свърже с тютюнопушене, въздействието му нараства и рискът се повишава до седем пъти.

Поглъщане на силни киселини и основи: най-често срещаният пример е поглъщането на белина (натриев хипохлорит). Този избелващ продукт се съдържа в много от почистващите препарати за дома.

Поглъщането на белина най-често се наблюдава при деца и в повечето случаи е случайно. Причинява незабавно изгаряне, което прониква в дълбочина и води до риск от перфорация на хранопровода, дори и дни след поглъщането на течността.

На поразеното място остава белег, който стеснява отвора на хранопровода и затруднява преглъщането. Върху този белег може да се развие езофагеален карцином. Това е вторичен ефект от изгарянето, който може да се прояви в дългосрочен план – дори до 40 години след поглъщането на препарата.

Неподходящи диети: има достатъчно доказателства, че диети с ниско съдържание на плодове и зеленчуци увеличават риска от развитие на рак на хранопровода.

Горещи напитки: има изследвания, които показват повишен риск от този тумор във връзка с приемането на горещи напитки. Смята се, че се дължи на многократни увреждания на лигавицата на хранопровода вследствие от високата температура.

Инфекция с човешки папиломен вирус (HPV): най-вече със серотипове 16 и 18. Свързана е с определени сексуални навици или практики.

Доброкачествени заболявания: някои доброкачествени заболявания могат да повишат риска от рак на хранопровода чрез механизми, които са повече или по-малко известни:

  • Баретов хранопровод: когато сфинктерът, който разделя стомаха от хранопровода (кардия), не функционира правилно, кисело стомашно съдържимо се връща обратно в хранопровода (рефлукс), атакувайки непрекъснато неговата лигавица.
    За да се защити от действието на стомашните киселини, хранопроводът променя вида на клетките, които образуват лигавицата, заменяйки ги с лигавица като тази на стомаха. Промяната на вида на клетките се нарича метаплазия. С течение на времето извънстомашната лигавица може да претърпи изменение и да се превърне в предракова лезия (дисплазия), върху която по-късно да се развие рак.
  • Ахалазия: моторно нарушение на функцията на хранопроводната мускулатура, характеризиращо се с липсата на перисталтични вълни (движения, чрез които храната се придвижва в храносмилателния тракт.
    Установено е, че 6% от пациентите с ахалазия развиват злокачествена лезия в хранопровода, въпреки че не е известен механизмът, по който този риск се увеличава.
  • Езофагеална ципеста преграда или синдром на Плъмър-Винсън: тънки мембрани, които се развиват в хранопровода. Появяват се при хора с тежка нелекувана желязодефицитна анемия. Основната клинична проява е затруднено преглъщане. Мембраните изчезват след преодоляване на анемията.
    Приблизително един на всеки 10 души с това заболяване развива рак на хранопровода (въпреки че механизмът, по който се развива злокачественият тумор, е неизвестен).
  • Тилоза или синдром на Хауъл-Евънс: рядко заболяване, което се характеризира с хиперкератоза (удебеляване на кожата) на дланите и ходилата. Това е наследствено заболяване, свързано с хромозома 17.

Като цяло, лечението на тези заболявания или честото и редовно наблюдение на пациента предотвратява развитието на рак или позволява ранното му диагностициране.

Виж продължение: Ранно диагностициране на рак на хранопровода

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?