BezRak.com

как да живеем с рак?

Разговор с децата преди постъпването в болница

Разговор с децата преди постъпването в болница
07 ноември 2014

След поставянето на диагноза рак, по време на лечебните процедури ще бъде необходимо да прекарате няколко дни в болница. Това положение може да доведе до много внезапни промени за вас и, разбира се, за вашите деца.

Вашето постъпване в болница може да предизвика детето да се чувства зле, несигурно и уплашено, особено в началото, защото не знае какво ще стане, дали ще се върнете, при кого ще остане то, дали ще може да ви посещава… Затова е много важно да подготвите децата за тази нова ситуация.

Как можете да помогнете на детето си във връзка с влизанията в болница?

 • Добре е да обясните на детето какво ще се случи, когато постъпите в болницата. Ще трябва да му кажете в кой ден ще отидете в болницата, то с кого ще остане, какво ще прави докато ви няма, дали ще продължава да ходи на училище…
 • Постарайте се да избегнете преместването му в друг дом. За предпочитане е то да остане вкъщи, заобиколено от играчките си и от всичко онова, което му дава сигурност. Ако не е възможно, поне се опитайте да не се промени ежедневието му. (часовете за хранене, тоалет, училище и спане).
 • Накарайте децата да разберат, че татко или някой друг възрастен, който е близък, ще се грижи за тях. Важно е също да се постараете да се ограничи броят на хората, които ще се грижат за децата ви.
 • Много е важно да се опитате да запазите спокойствие (въпреки безпокойството). Това ще внуши сигурност и доверие на детето.
 • Не лъжете детето си когато разберете, че е необходимо да постъпите в болницата. Не му казвайте, че заминавате, нито че ще отивате на работа… Единствено ще постигнете то да се почувства измамено и да загуби доверие във вас.
 • Не давайте обещания на детето, които не сте сигурни, че ще можете да изпълните. Например, не му казвайте, че на следващия ден ще ви изпишат, ако не го знаете със сигурност.
 • Положително е детето да поддържа контакта с вас, било по телефона, чрез бележки или рисунки, които да му пращате от болницата. Това ще му помогне да е по-жизнено, като види, че мислите за него, а и улеснява завръщането вкъщи.
 • Ако е възможно, и вашето физическо и емоционално състояние е подходящо, позволете му да ви посети някой път в болницата. Това ще му помогне да разбере къде сте когато ви няма вкъщи и защо не сте с него.
 • Като се завърнете в къщи, подчертайте всичко, което детето е направило добре>, докато сте отсъствали. Прегърнете го, покажете му колко сте доволни, че е имало добро поведение, когато ви е нямало и най-вече, накарай го да се почувства важно, като му кажете колко много се гордеете с него.

Как ще им подейства?

Всяко дете е различно. Дори собствените ни деца са различни помежду си. Затова ще бъдат различни и начините им да реагират на нашето заболяване.

Някои деца се показват много разтревожени от болестта на своите баща/майка, докато други могат да реагират сякаш нищо не е станало. Реакциите на децата ни ще зависят от много неща – не само от това, което им кажем, но също и от тяхната възраст, от тяхната индивидуалност, от предварителния им опит с болестта (предварителна информация) и от нашето отношение и поведение спрямо тях.

Това не означава, че трябва да скриваме нашите чувства и емоции пред тях. Не е важно, ако понякога децата ни видят разтревожени или разплакани. Можете да им обясните, че ракът е сериозна болест, която плаши, и че това е трудна ситуация, но че постепенно ще намерите начин да се справяте по-добре с болестта и да се почувствате по-добре.

Някои деца могат да се почувстват виновни. Децата гледат на себе си като център на всичко. По тази причина е важно да говорите за това с децата си и те да разберат, че каквото и да са направили, то не е причина за вашето заболяване.

Вашето отношение към болестта и как се изправяте срещу нея ще повлияе до голяма степен върху начина, по който децата ще я посрещнат.

Животът продължава… техният живот продължава

Въпреки вашата болест, въпреки прекъсването на живота ви, причинено от диагнозата и лечебните процедури, ще докажете, че светът продължава и трябва да продължава да се движи… Децата трябва да поддържат ритъма на своето ежедневие и, макар и понякога да е трудно, семейният живот трябва да продължи.

 • Опитайте се да “нормализирате” живота на семейството, доколкото е възможно, като адаптирате семейните дейности към ограниченията, наложени от болестта. Отдавайте приоритет на настина важното. Това ще ви помогне да не забравяте, че каквото и да стане, животът продължава.
 • Важно е да въведете някои правила, които да наподобяват възможно най-много предишния начин на живот.
 • Идеалната ситуация е детето да продължава с обичайната си дейност или тя да бъде прекъсвана възможно най-малко. Поискайте помощ, ако ви е необходима, за да придружавате детето на някое мероприятие.
 • Говорете с класния ръководител на детето и го информирайте за ситуацията в семейството, колкото се може по-скоро. Учителите на децата могат да помогнат много за вниманието и грижата към тях.
 • Улеснявайте постоянните контакти и участието на детето в дейности заедно с неговите приятели и другари.
 • Искайте помощ от децата си. Възложете им някаква отговорност, но да е адекватна на тяхната възраст и зрялост. Те искат да са полезни в тези моменти и да ви помогнат в някоя задачка – може да се окаже начин те да почувстват, че могат да направят нещо за вас и да ви покажат, че ви обичат.
 • Когато имате достатъчно енергия, специално потърсете време да бъдете заедно с децата си. Планирайте да прекарате известно време насаме с всяко от тях и правете нещата, които и те, и вие обичате да правите заедно.

Виж продължение: Физическите изменения при рак и тяхното въздействие върху децата

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?