BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на белия дроб

Три причини за рак на белия дроб – радон, азбест и замърсен въздух

Три причини за рак на белия дроб – радон, азбест и замърсен въздух
08 май 2018

Радон и рак на белия дроб

Радонът и ракът на белия дроб Радонът е радиоактивен газ без цвят и без мирис, който се образува по естествен начин при разграждането на радиоактивни елементи като уран, намиращи се в почвата и скалите, откъдето се разпространява във въздуха, подпочвените и повърхностните води.

Радонът може да се измери както на открито, така и в затворени, жилищни пространства. Обикновено се среща в много ниски концентрации във въздуха, в питейната вода, в реките и езерата, както и във водата от подземни източници, като например кладенци.

Хората, работещи под земята (например миньори), е най-вероятно да бъдат изложени на високи нива на радон, както и хората, които работят в заводи за преработка на уран. Висока е опасността и при такива работници, които имат контакт с фосфатни торове.

Научните доказателства показват, че с течение на времето, радонът може да увеличи риска от рак на белите дробове. Той се разпада на твърди радиоактивни елементи, наречени радоново потомство, които могат да се прикрепят към прах и други частици и да се вдишат в белите дробове. Тъй като радонът и производните му се разпадат, те отделят радиация, която може да увреди ДНК в белите дробове, което води до малигнизация (развитие на рак).

Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира радона и неговите производни като „канцерогенни за хората“. В САЩ радонът е втората най-разпространена причина за рак на белите дробове след пушенето – Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) установява, че 21 000 американци умират всяка година от радоново-индуциран рак на белите дробове.

Излагането на радон и цигарен дим създава по-голям риск от рак на белите дробове, отколкото всеки друг рисков фактор. Повечето ракови заболявания, свързани с радон, се развиват при пушачи. Въпреки всичко се смята, че радонът причинява множество смъртни случаи и при непушачи.

Рак на белия дроб и азбест

Ракът на белия дроб и азбеста Азбестът е названието на група минерали, които се срещат в природата като снопчета от влакна в почвата и скалите в много части на света. Има два основни вида азбест, които са свързани с развитието на рак.

Азбестовите влакна са силни, устойчиви на топлина и на много химикали и не провеждат електричество – поради това азбеста традиционно се използва като изолационен материал. От времето на индустриалната революция той е използван за изолиране на фабрики, училища, домове и кораби, както и за производство на автомобилни спирачни и съединителни части, покривни керемиди, тавани и подови плочки, цимент, текстил и стотици други продукти.

Най-тежкото излагане се наблюдава в азбестовите индустрии, като корабостроенето и изолацията. Работниците, които изхвърлят азбестов прах или обработват повредени материали, съдържащи азбест, също рискуват да бъдат изложени на по-опасни нива.

Докато употребата на азбест е намаляла значително от 70-те години на миналия век, много работници все още са изправени пред значителна експозиция на азбест в работната си среда.

През 2005 г. Световната здравна организация (СЗО) изчисли, че около 125 милиона души по света все още са изложени на азбест по време на работа, въпреки доказаните връзки с рак и други белодробни заболявания.

При вдишване на азбестови влакна, те се задържат към слузта в гърлото, трахеята или дихателната тръба и към бронхите, които са големите дихателни тръби на белите дробове. Влакната, които достигат до краищата на малките дихателни пътища или проникват във външната обвивка на белия дроб и гръдната стена, могат да раздразнят белите дробове и в крайна сметка да причинят рак на белия дроб или свързано с него заболяване, известно като мезотелиом. Азбестовите влакна също могат да бъдат поглъщани, когато хората консумират замърсена храна или вода, която тече през азбесто-циментови тръби.

Много изследвания свързват инхалацията на азбестови влакна с повишен риск от рак на белия дроб. Колкото по-големи са концентрацията и/или продължителността на излагането, толкова по-висок е рискът. IARC класифицира азбеста като „канцерогенен за хората“, въз основа на способността му да причинява мезотелиом, както и рак на белите дробове, рак на ларинкса и рак на яйчниците. При работниците, изложени на азбест, които също пушат, рискът от рак на белите дробове е още по-висок.

Мезотелиомът е рядка форма на рак, която се развива, когато се образуват злокачествени клетки в мезотела, който е защитната обвивка, покриваща повечето вътрешни органи в тялото. Това състояние обикновено засяга външната обвивка на белите дробове и вътрешната гръдна кухина. Подобно на рака на белия дроб, повечето случаи на мезотелиом са в резултат от излагане на азбест на работното място и сред членовете на семейството на работниците и хората, живеещи в квартали близо до азбестови заводи и мини.

Мезотелиомите се развиват много бавно. Времето между първоначалното излагане на азбест и диагнозата може да бъде 30 или повече години. За съжаление, рискът от мезотелиом остава през целия живот. За разлика от рака на белия дроб, рискът от мезотелиом не е по-висок сред пушачите.

Замърсяване на въздуха и рак на белия дроб

Замърсяване на въздуха и рак на белия дроб

Високите нива на замърсяване на въздуха, които обикновено се наблюдават в градовете, водят до много сериозни здравни проблеми – включително рак на белите дробове. Проучване, оценяващо здравето на 500 000 възрастни, установява, че смъртността от рак на белите дробове се е увеличила с 8% за всяко увеличение с 10 микрограма замърсяване в града, в който живеят. Когато хората, които са изложени на замърсяване на въздуха също пушат, рискът от рак на белите дробове става значително по-висок.

Замърсяването на въздуха в градовете увеличава риска от рак на белите дробове – особено при пушачите.

Газовете и саждите в дизеловите горива съдържат потенциално канцерогенни замърсители, включително въглероден окис, азотен диоксид, серни оксиди, следи от метални съединения и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).

Няколко проучвания при работници, изложени на дизелово гориво, показаха значително увеличение на риска от развитие на рак на белите дробове. IARC класифицира изпускателната система на дизеловите двигатели като „канцерогенна за хората“, основана на достатъчно доказателства, че е свързана с повишен риск от рак на белите дробове.

Прочети още статии на тема:

рак на белия дроб

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи