BezRak.com

рак

Учени са открили рак във фосили от предци на човека

Учени са открили рак във фосили от предци на човека
08 август 2016

Откритието може да промени днешното разбиране за заболяването рак

Въпреки, че обикновено разглеждаме рака като съвременно заболяване, дължащо се на вредни навици или напреднала възраст, изненадващо ново откритие показва, че ракът е съществувал при предците на човека преди повече от един милион години.

Учени открили доказателства за рак на костите на стъпалото и на гръбначния стълб при два древни спесимена на „hominin“ (човекоподобни) в Южна Африка. Фрагментът на крак е на около 1,7 милиона години, а прешлените от гръбначния стълб – почти на 2 милиона години.

За съпоставка, преди тези находки, най-старият спесимен, доказващ тумор у човека е на 120 000 години. Това е огромна разлика и значително удължава датировката на заболяването.

Какво значение има това откритие за разбирането ни за рака?

Откритията били направени от екип от учени от института по еволюционните науки към университета Уитуотърсранд и Центъра за върхови постижения в палеологичната наука в Южна Африка. Изследователите твърдят, че костите осигуряват пряка връзка между етапите на човешката еволюция в продължение на милиони години.

„Всъщност, човек даже не би си помислил, че ракът на костите на стъпалото е от праисторически времена“, казва Едуард Джон Оди (Edward John Odes) от департамента по анатомични науки към университета Уитуотърсранд. „Ние сравнихме тази конкретна кост с известен съвременен образец на човешкия остеосарком, и смятаме, че са идентични“, казва той. „Въпреки, че ги делят милиони години, все пак е трудно да ги различиш.“

Тук се появява следната загадка: от времето, когато неизвестният праисторически човек се е разболял от рак на костите, са настъпили големи еволюционни промени. Хората са се променили. Защо не се е променил и ракът?

Учените все още нямат отговор на този въпрос. „Това, което знаем е, че тези видове рак са съществували преди много години и днес ние сме свидетели на същото нещо.“ каза Оди. „Обикновено, в биологичната еволюция се вижда промяна.“

До сега, изследователите и учените са приемали, че ракът при хората не е съществувал толкова назад в историята. Сега обаче, когато има доказателство, че това не е така, разбирането за произхода на рака ще се промени.

„Този вид изследвания променят възприемането за рака“, казва Патрик Радолф-Куини (Patrick Randolph-Quinney) – съдебен антрополог и археолог от Университета в Централен Ланкашир, Великобритания. „Схващането до сега е било, че ракът е постоянен проблем от голям мащаб в развитите страни.

Дори и да сме много здрави, с добър начин на живот, пак има опасност да се разболеем от рак. Той е неразделна част от нашия еволюционен процес.“
Рандолф-Куини и Оди показват доказателства за наличие на рак и при древни животни, включително и динозаври. Открити са и тумори при вкаменелости на риба, които са били датирани на 300 хиляди години.

Как тези открития могат да подпомогнат изследванията на рака?

Съвременните видове рак се различават доста по вид. „В момента се срещат ракови заболявания, които са изцяло нови, предизвикани от затлъстяване и лошо хранене, алкохол и тютюнопушене“ казва Рандолф-Куини. При тези видове се открива пряка причинно-следствена връзка.“

Откритите в древните кости тумори се отнасят предимно към остеогенен вид рак, което означава, че не е имало никакви фактори на околната среда, които да повлияят възникването му. Очевидно този вид рак съществува и днес, така че може да се възприеме като непроменяща се константа.

„Трябва да съществува друга причина за рака,“ казва Оди. „На този етап, ние не знаем каква може да е тя. Ние знаем само, че заболяването е древно. Ние също така знаем, че има механизми, които предизвикват развитието на тези тумори и ракови заболявания. Въпросът е, как може да приложим тези механизми, за да разберем еволюцията на рака от древни времена до днес“, завършва антропологът.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?