BezRak.com

как да живеем с рак?

Рак и сексуалност

Рак и сексуалност
10 ноември 2014

Болните от рак обикновено изпитват промени в своята сексуалност.

Промените могат да се дължат на физически и психологически фактори или на комбинация от двата вида.

  • Наличието на депресия, тревожност и стрес спомага за физиологически разстройства, които могат да затруднят сексуалната реакция.
  • Леченията предизвикват физически и хормонални изменения, които повлияват пряко или косвено върху сексуалността. Някои видове рак могат да предизвикат сексуални дисфункции, особено гинекологичния рак при жените и рака на простатата при мъжете.

Сексуалната реакция на даден човек може да бъде засегната по много начини. В случая на болните от рак, най-честите сексуални затруднения, които могат да се появят, са:

  • Намаление или загуба на сексуалното желание; може дори да се окаже, че е неудобен или неприятен всякакъв намек или доближаване от страна на партньора.
  • Проблеми с възбуждането. Недостиг на лубрикация и сухота на вагината при жената или проблеми с ерекцията при мъжа.
  • Трудност за достигане на оргазъм. Отсъствие на оргазъм или намаляване на неговата интензивност или продължителност.
  • При жените – болка и дразнене по време на сношение.

Много от тези изменения не са постоянни и известно време след лечението могат да изчезнат.

Важно е да се помни, че въпреки промените в определени аспекти, все пак могат да се поддържат задоволителни сексуални отношения. Независимо от прилаганото лечение, сексуалната чувствителност почти винаги се запазва.

Сексуалността се определя от всяка двойка според тяхната възраст, пол, отношения, религия, традиции и т.н. Най-лошият враг на една здрава и приятна сексуалност е мълчанието. Разговаряйте със своя партньор, споделяйте чувствата и емоциите си.

В случай на нужда се консултирайте със сексолог. Има много техники за подобряване на сексуалния живот. Като всяка важна промяна в живота, за всичко се изисква време за адаптация.

Онези пациенти, които нямат постоянен партньор, обикновено изпитват притеснение от евентуална сексуална връзка и често се изолират поради страха от отхвърляне. Най-важно е да се оценявате въз основа на това, което сте, а не на това, което ви се е случило.

Виж продължение: Препоръки

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?