BezRak.com

ракът по локализация

Рак на ануса

Рак на ануса
17 юни 2014

Ракът на ануса е рядко срещан тумор, съставляващ едва 1,9% от всички тумори на храносмилателната система.

Tой се среща значително по-рядко в сравнение с другите видове рак на дебелото черво , като съставлява около 1-2% от всички ракови заболявания на дебелото черво.

Сред най-рисковите фактори за развитието на рака на ануса са някои венерически болести и хронични инфекции. Мъжете са засегнати два пъти по-рядко от жените.

Рака на ануса може за обхване 3 региона:
– перианалната кожа;
– аналния канал;
– ниският ректум.

Сквамозно клетъчният карцином е най-честият вид рак на анус от всички хистологични типове.
Формата на повърхностият епител в ануса е предпоставка за карциномна дегенерация.

Голяма част от изследователите са на мнение, че прогнозата зависи преди всичко от стадия на болестта, а не толкова от хистологичният тип на карцинома. Аденокарциномите се развиват повече в аналнте крипти и трябва да бъдат лекувани също като рак на ректума.

Обилния лимфен дренаж на ануса спомага за това, аденокарцинома да има по-голяма склонност към метастазиране в ингвиналните лимфни възли.
Част от клоакогенни хистологични видове се дефинират колективно като анален карцином, както и Сквамозният. Дребно клетъчения карцином, меланомите, лимфомите и невро-ендокринните карциноми са сравнително редки хистологични типове.

Симптомите са неспецифични и характерни за повечето заболявания на крайните отдели на дебелото черво. Например наличие на кръв в изпражненията, сърбеж в аналната област и болки по време на дефекация. Същите симптоми могат да се наблюдават и при хемороиди.

При появата на такива симптоми е необходимо да се направи проктологичен преглед, за да се изяснят причините. С цел ранното откриване на болестта се прилагат тестът и дигиталният преглед на така наречената скрита кръв в изпражненията.

В този раздел ще намерите актуализирана информация за рак на ануса. Предоставената на този сайт информация по никакъв начин не замества консултацията с лекар. Целта е да се дадат допълнителни сведения или разяснения относно рака на ануса.

Виж продължение: Анатомично устройство на ануса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?