BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Рак на гърдата и връзката с високите нива на кортизол

Рак на гърдата и връзката с високите нива на кортизол
08 септември 2017

Хормона кортизол често се разглежда в негативна светлина. Обикновено се свързва със ”стреса” и множеството му вредни за организма ефекти. В действителност, кортизолът е жизненоважен за организма. Сериозни проблеми могат да възникнат, при хронично повишение на кортизоловите нива. Тогава той се превръща в убиец, водещ до имунна недостатъчност и рак.

Кортизолът е стероиден хормон, произвеждан от адреналните жлези по сигнали от хипоталамуса и хипофизата (мозъчни структури с важни невро-ендокринни регулаторни функции). Той се произвежда в големи количества, когато индивидът под силен стрес и организмът се чувства под заплаха (физическа и/или психическа). При здравия човек, кортизоловите нива са по-високи сутрин (около 7 часа) и по-ниски – вечер и нощем.

Полезни за организма функции на кортизола са:

 • Поддържа организма бодър, съзнанието – чисто и предпазва от физическа отпадналост;
 • Поддържа кръвната захар и всички метаболитни процеси балансирани;
 • Потиска възпалението;
 • Подобрява оздравителните процеси;
 • Подобрява паметта и други когнитивни (познавателни) процеси;
 • Подпомага растежа на плода;
 • Регулира кръвното налягане;
 • Поддържа бързите реакции при възникнала опасност.

Изследвания на нивата на кортизола при рак на гърдата

Много на брой изследвания показват, че при пациентки с рак на гърдата кортизоловите нива обикновено са високи като. Разширено проучване от 2000 година в Университета в Станфорд, САЩ (Stanford University) установява, че 65% от пациентките с напреднал рак на млечната жлеза имат повишени кортизолови нива през деня (или абнормални пикови покачвания, или постоянно високи стойности). Смъртността при тези жени е по-висока, отколкото при останалите 35%, с нормални нива на кортизола.

Изследователите установяват също, че жените с високи кортизолови нива имат по-нисък брой клетки естествени убийци (NK клетки), играещи основна роля за ограничение на метастатичните процеси. Скорошни изследвания откриват и същата зависимост при мъже с рак на простатата. Това се потвърждава в проучване от 2016 в Университета в Буенос Айрес, Аржентина (University of Buenos Aires), което установява значително по-високи нива на кортизол при мъже на средна възраст с рак на простатата в сравнение с останалите.

Връзката между високите нива на кортизола и рака на млечната жлеза, започва не от рака, а от кортизола. Стресът, лошите житейски навици (вкл. хранителните), недостига на сън и психическата нестабилност могат да имат опустошителен каскаден ефект. При повишаване на нивата на стрес, хипофизната жлеза отделя друг хормон, наречен АСТН (адренокортикотропен хормон), чиято функция е да стимулира производството на още повече кортизол, а също и на адреналин. С времето адреналните жлези се изтощават от свръхнатоварване.

Кортизолът увеличава също и стойностите на кръвната захар. А раковите клетки обичат да се хранят с захар! Повишаването на нивата на кръвната захар повишава и киселинността на вътрешната среда на организма. Киселинната вътрешна среда е и анаеробна (безкислородна) и е идеална за развитие на патогените. Освен за рака, това се отнася и за бактериите и гъбичките. Отпадните продукти от тези микроорганизми добавят допълнителна степен на токсичност към всичко останало.

Стрес, хормони и рак на гърдата

Особено важно за тези, които се интересуват от превенция на рака на млечната жлеза е, че високите нива на кортизола, предизвикани от стрес, се отразяват на производството на репродуктивни хормони. Когато организмът синтезира големи количества кортизол, отнякъде трябва да се вземе „суров материал”. Това е мястото, на което идва субстанцията, наречена прегненолон. Прегненолонът е предшественик за производството на много други хормони, включително естрогени, прогестерон, тестостерон и DHEA (дехидроепиандростерон). Най-общо казано, когато индивидът е под стрес, прегненолонът ще бъде използван преимуществено за производство на кортизол, за сметка на останалите хормони. Резултатът е изчерпване на останалите съставки за репродуктивно здраве. Появяват се нередовни месечни цикли, тежки ПМС (пременструални синдроми), фиброидни тумори, ендометриоза и ракови образувания в репродуктивната система (включително рак на млечната жлеза).

Интересно е, че когато кортизолът върши работата си с кратки покачвания на концентрациите, както би трябвало, той подпомага имунния отговор. Когато обаче нивата му останат високи за продължително време, започва да се случва обратното. Тогава кортизолът започва да влошава имунната функция (според някои учени това е реакция за предпазване от автоимунен отговор). Изследвания свързват хроничния стрес (също и високите нива на кортизол) с атрофията (свиването) на тимусната жлеза. Високите кортизолови нива потискат производството на бели кръвни клетки в костния мозък. Той потиска и способността на имунните клетки да синтезират химически посредници (медиатори), като интерлевкини и интерферони, които играят важна роля за контрол на раковите клетки.

Какво можете да направите за високите нива на кортизола?

Признаците, че страдате от високи кортизолови нива са:

 • Наддаване на тегло (особено в коремната област);
 • Промени в настроението и тревожност;
 • Отпадналост и мускулни болки;
 • Трудно заспиване и лош сън;
 • Нередовна менструация;
 • Повишено кръвно налягане;
 • Понижаване на либидото;
 • Често уриниране;
 • Повишена чупливост на костите (разреждане на костната структура);
 • Постоянно чувство за жажда.

Тестове за изследване на кортизоловите нива

Ако състоянието ви е повлияно от високи нива на кортизол, съществува много прост кръвен тест, който може да се направи. Слюнният тест дава по-точна картина. Това е така, защото слюнните проби се вземат през целия ден и показват моментите на пикове и спадове на нивата на кортизола.

Добрата новина от всичко това е, че има няколко неща, които веднага можете да направите, за да понижите нивата на кортизола за подобряване на цялостното ви здраве. Вероятно най-доброто нещо, което можете да направите, е да не правите нищо! Основна предпоставка за намаляване на кортизоловите нива е премахването на стреса. Това означава да намалите темпото на всички нива!

Начини за забавяне на житейския ритъм и елиминиране на стреса

Медитацията е доказан начин за постигане на целта. През 2004 в списание Психо-невроендокринология (Psychoneuroendocrinology) е публикуван доклад за изследване на кортизоловите нива на пациенти с рак на млечната жлеза и простатата, участвали в програма за понижаване на стреса (Mindfulness-Based Stress Reduction program – MBSR). Проучването установява, че кортизоловите нива спадат в следобедните часове при всички участници, преминали обучението. Установява се и, че включването в програмата MBSR е „свързано с повишаване качеството на живот и намаляване на симптомите на стреса при пациенти с рак на млечната жлеза и простатата и води до положителни промени във функциите на т.нар. Ос – хипоталамус-хипофиза-надбъбрек (hypothalamic-pituitary-adrenal – HPA).

Медитацията не е единствения начин за понижаване на стреса. Има още някои стрес-понижаващи и контролиращи кортизола дейности:

 • Воденето на дневник, разходката, пребиваването сред природата, практикуването на техниките за емоционално освобождаване (Emotional Freedom Technique – EFT), йога или тай чи;
 • Умерени физически упражнения, пълноценен нощен сън, намаляване да мининум облъчването от мобилните телефони, Wi-Fi-рутери и други електронни устройства – това ще поддържа нивата на кортизола и останалите стресови хормони в равновесие;
 • Прием на растителни добавки, като ашваганда, жен-шен ,витални гъби, женско биле, босилек и др.;
 • Съгласно изследванията на д-р Джош Акс (Dr. Josh Axe), противовъзпалителните масла от лавандула, тамян, бергамот и смирна директно понижават нивата на холестерола.

Ако кортизола продължава да поддържа високи нива, трябва да се потърси специализирана помощ. Това е особено важно, ако е преживяна травма или има поставена диагноза посттравматичен стрес-синдром (Post Traumatic Stress Syndrome – PTSD). Помнете, с всеки ден, в който хормоналният стресов отговор продължава, се отдалечавате с една стъпка от здравето… и се приближавате към заболяването!

Източник: The Truth about Cancer (By Dr. Veronique Desaulniers)

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи