BezRak.com

рак на маточната шийка

Ранно диагностициране на рак на маточната шийка

Ранно диагностициране на рак на маточната шийка
26 март 2015

Цервикалният рак или ракът на маточната шийка е един от малкото видове рак, които могат да се диагностицират в ранен етап, преди жената да е проявила някакъв симптом.

В повечето случаи ракът на маточната шийка се развива от предракови изменения в клетките, поради което има два начина за предотвратяване на заболяването: от една страна, да се възпрепятства образуването на предракови лезии, а от друга страна, те да бъдат откривани и лекувани преди да са проникнали в дълбочина.

Важно е да се търси консултация с гинеколог относно най-добрия начин за намаляване на риска от заразяване с папиломен вирус.

Откриване на предракови лезии при рак на маточната шийка

Обичайните гинекологични прегледи и редовното провеждане на ПАП тестове или цитонамазка позволява диагностицирането на предракови лезии, а лечението им предотвратява те да прогресират до инвазивни лезии.

ПАП тестът или цитонамазката остава най-подходящият и най-използваният тест за диагностициране на предракови лезии на маточната шийка, в сравнение с останалите съществуващи в момента тестове. Ефективното прилагане на скринингови програми е доказало своята ефикасност за намаляване на честотата и смъртността от рак на маточната шийка в световен мащаб, въпреки че нито една от тези програми не е успяла да се пребори изцяло със заболяването.

ПАП тестът е прост, безболезнен и се извършва по време на рутинен гинекологичен преглед. С помощта на шпатула се взема клетъчен материал от дъното на влагалището и ектоцервикса. С малка заоблена четчица се взема клетъчен материал от вътрешността на шийката.

Получените по този начин клетъчни материали се поставят върху специално предметно стъкло, което се изпраща до лаборатория за микроскопски анализ на пробата.

С цел да се предотврати максимален брой грешки, важно е жената да спазва някои препоръки, преди да отиде на гинеколог за провеждане на теста:

  • Да избягва сексуален контакт 48 часа преди провеждането на теста.
  • Да избягва влагалищни промивки 48 часа преди провеждането на теста.
  • Да не използва спермициди или други вагинални кремове 48 часа преди провеждането на теста.

Тестът следва да се провежда на определени периоди от време.

Изследването се препоръчва за жени, които са или са били сексуално активни и не са претърпели оперативно отстраняване на матката или са били подложени на такова поради рак на маточната шийка или поради предракови лезии, на възраст между 25 и 65 години (препоръка на Европейската комисия). Горната възрастова граница зависи от това дали резултатите от последните две цитонамазки са нормални.

Тестът следва да се провежда на всеки три години.

Класификация на предраковите лезии

Най-широко използваната система за описание на предраковите лезии е системата Bethesda, за последен път преработена през 2001 година. Общите категории са:

  • Отрицателен резултат за интраепителна лезия или злокачествено заболяване. Не се наблюдават признаци на прекурсорни лезии или рак.
  • Атипични епителни клетки: наблюдават се атипични клетки, въпреки че причината не може да бъде идентифицирана (инфекция, възпаление или рак). В тези случаи е необходимо тестът да бъде повторен няколко месеца по-късно.
  • Плоскоклетъчна интраепителна лезия: говори за наличие на предракови изменения. Делят се на нискостепенни и високостепенни лезии. При високостепенните лезии съществува по-голям риск да прогресират към рак, ако не се лекуват.

Предвид сложността на класификацията, препоръчително е да се консултирате с гинеколог по всякакви въпроси, свързани с предраковите лезии.

Не всички жени с предракови лезии развиват рак на маточната шийка.

Лечението на предраковите лезии зависи главно от тяхното персистиране при следващи тестове и от степента на персистентност (ниска или висока).

Лечението е консервативно и има за цел да разруши само зоната, в която е разположена лезията. Възможните методи са: оперативна интервенция, обработване с лазер или криокоагулация (разрушаване на тъканите чрез замразяване).

Виж продължение: Симптоми за рак на маточната шийка

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?