BezRak.com

рак на стомаха

Ранно диагностициране на рак на стомаха

Ранно диагностициране на рак на стомаха
14 юли 2014

Ракът, един от най-сериозните здравословни проблеми в съвременното ни общество, е на второ място сред причините за смърт в световен мащаб. В развитите страни, при лечението на ракови заболявания, използването на иновативни технологии и съвременни методи, съчетано с ранна диагностика, увеличава положителните резултати с 50-60 %.
Понастоящем не е известно изследване, прилагано системно при здрави хора без симптоми, което да спомага за ранното диагностициране на рак на стомаха и оттам – за постигането на по-висок процент на излекуване.

Смята се, че инфекцията с Helicobacter pylori е в основата на развитие на раковия процес. Автоимунния гастрит,интестиналната метаплазия и различни наследствени фактори повишават риска за развитие на рак на стомаха.По- виска честота на рак на стомаха се наблюдава при хора, които често консумират пушени, солени и мариновани храни .Тютюнопушенето и редовната консумация на алкохол ,също са рискови фактори за развитие на стомашен карцином. От друга страна, диета богата на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамин А и С се смята , че имат протективен ефект.

Въпреки това, лица, диагностицирани с предракови лезии (полипи, хроничен атрофичен гастрит и други), следва да се подлагат на периодични ендоскопски изследвания (оглед на храносмилателния тракт с помощта на гъвкава тръба, наречена ендоскоп). Хората, които са имали язва на стомаха, трябва да си правят ендоскопски изследвания, за да се потвърди, че язвата е напълно излекувана и че лечението на инфекцията с хеликобактер пилори е било ефикасно.

След поставена диагноза за предраково заболяване, лекарят ще Ви обясни в какво се състои, ще назначи подходящо лечение и ще Ви предложи провеждането на контролни прегледи, за да се проследи еволюирането на болестта.

Ако при някой от прегледите лекарят установи възникнала промяна, ще направи биопсия (вземане на тъканна проба от засегнатата област за изследване под микроскоп), която ще позволи да се открият злокачествени и/или предракови изменения (дисплазия) и да се избере подходящо терапевтично решение.

Виж продължение: Симптоми за рак на стомаха

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?