BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Ранно диагностициране на рак на дебелото черво

Ранно диагностициране на рак на дебелото черво
28 октомври 2014

В повечето случаи рак на дебелото черво се развива от аденоматозни полипи – струпвания от абнормни клетки на жлезите, покриващи лигавицата на дебелото черво. С времето, тези полипи се разрастват и дегенерират, превръщайки се в аденокарцином. Хора, носители на т-нар. аденоматозен полиподен синдром, имат по-голям от средния риск за развитие на рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е едно от малкото ракови заболявания, които могат да бъдат диагностицирани в ранен етап, т.е. преди лицето да е забелязало някакъв симптом.

Необходими изследвания

Едно от използваните изследванията е тестът за фекална окултна кръв (FOBT), който, както подсказва името му, открива дали има кръв в изпражненията. Ако резултатът от теста е положителен, допълнително се прави колоноскопия, за да се установи произхода на кървене. Тестът се извършва от самото лице вкъщи. Резултатите се интерпретират от квалифициран медицински работник.

Ако тестът дава положителен резултат, т.е. показва наличието на кръв в изпражненията, необходимо е провеждането на допълнителни изследвания за диагностициране на произхода на кървене (хемороиди, полипи, рак на дебелото черво…).

Друго изследване е цялостната колоноскопия. Процедурата причинява дискомфорт и затова са правени опити да се установи дали е ефикасна като метод на ранно диагностициране. Все още няма консенсус по въпроса, но тя се препоръчва при рискови групи от населението като:

  • Лица над 50 години.
  • Лица с лична и фамилна анамнеза за рак на дебелото черво и ректума и/или полипи. Препоръчва се провеждането на колоноскопия на всеки две години.
  • Лица, диагностицирани с възпалително чревно заболяване или с фамилна аденоматозна полипоза.

Виж продължение: Симптоми на рак на дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи