BezRak.com

Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

Ранно установяване на рак (скрининг)

Ранно установяване на рак (скрининг)
10 ноември 2015

Изследванията за ранно установяване на рак (или състояния, които могат да се превърнат в рак) при хора, без симптоми, се нарича скрининг.

Скрининговите изследвания помагат на лекарите да откриват и лекуват някои видове рак в ранен стадий. Това е важно, защото ранното диагностициране на абнормалните тъкани прави лечението по-лесно. Практиката показва, че ако симптоматиката на рака вече се е проявила, ракът може вече да е започнал да се разпространява сериозно и лечението в такива случаи е трудно.

Скринингови тестове

Някои скринингови тестове са показали, че могат да засекат процеса в началото и да намалят вероятността от смъртен изход, но трябва да имаме редвид, че скрининговете тестове могат да бъдат както полезни, така и потенциално увреждащи:

 • Някои изследвания могат да причинят кървене или други здравни проблеми.
 • Скрининговете изследвания могат да дадат фалшиво-позитивни резултати – тестът показва наличие на тумор, дори когато такъв в действителност няма. Фалшиво-позитивните тестове могат да доведат до излишни страхове и притеснения; обикновено се последват от обширни допълнителни изследвания и крият опасност от потенциални увреждания.
 • Скрининговете изследвания могат да дадат фалшиво-негативни резултати – тестовете са негативни, въпреки наличие на злокачествен процес. Тези резултати дават фалшива сигурност, водят до забавяне на диагнозата и вероятно отлагане на медицинските процедури, дори при поява на симптоми.
 • Свръхдиагностиката също е възможна. Това се случва, когато резултатът е верен, туморът наистина съществува, но е бавно растящ и не би застрашил живота на индивида до края на живота му. Лечението на такива тумори са нарича свъхлечение или презастраховане.

Видове скринингови тестове

Използват се различни видове скринингови тестове. Някои от тях могат да откриват тумора рано и да намаляват възможността за преждевременна смърт. Други откриват процеса в ранен стадий, но не могат да намалят риска от смърт.

Така или иначе, лекарите обикновено предлагат на пациентите си такива тестове, особено на тези с повишен риск от развитие на рак.

Скринингови тестове, които понижават смъртността:

 • Колоноскопия, сигмоидоскопия, високо чувствителен тест за окултни кръвоизливи: Тези изследвания могат да намалят смъртността от колоректален карцином. Колоно- и сигмоидоскопията могат да предотвратят колоректалния карцином, тъй като откриват абнормални клетъчни разраствания (полипи), които могат да бъдат отстранени преди да се превърнат в карцином. Експертите препоръчват хора, които са със средна степен на риск от колоректален карцином да правят редовни скринингови изследвания между 50 и 75 години.
 • Ниско-дозова спирална компютърна томография: Това изследване на белия дроб може да понижи смъртността от рак на белия дроб при рискови групи и пушачи между 55 и 75 години.
 • Мамография: понижава смъртността от рак на млечната жлеза при жени на възраст 40-74 години, особено групата над 50 години.
 • Рар-тест и изследване на човешки папилома вирус (human papillomavirus, HPV): редуцират риска от поява на цервикален рак, защото абнормалните клетки се откриват и лекуват преди да са се превърнали в тумор. Тези тестове намаляват също и смъртността от заболяването. Изследванията най-общо се препоръчва да започнат около 21 и да приключат около 65- годишна възраст.

Други скринингови тестове за ранно диагностициране на рак:

 • Алфа- Фетопротеин (Alpha-fetoprotein) – кръвен тест: понякога се използва, заедно с ехографско изследване на черен дроб за ранно откриване на чернодробен карцином при хора с висок риск.
 • Ядрено-магнитен резонанс на млечна жлеза (MRI): това образно изследване се използва често при жени-носителки на мутация в гените BRCA1 и BRCA2, които имат високия риск от заболяване от рак на млечната жлеза и гърдата, както и други видове рак.
 • CA-125 тест: кръвен тест, който често се извършва заедно с ултразвуково трансвагинално изследване. Може да послужи за ранна диагностика при жени с повишен риск от овариален карцином. Въпреки, че този тест помага в диагностиката при жени с проявени симптоми и може да се използва за следене на появата на рецидиви при вече диагностицирани пациентки, той не е показал ефективност като скринингово изследване.
 • Физикално изследване и периодично самоизследване на млечните жлези: рутинното изследване от клиницист /лекар/ или самоизследването от жените не постига понижаване на смъртността. Въпреки това, при откриване на някакво отклонение в гърдата, е необходимо хистологично изследване за уточняване на диагнозата.
 • PSA тест: кръвно изследване, което обикновено се прилага успоредно с дигитално ректално изследване. Има възможност да установи простатен карцином в ранен стадий. Въпреки това напоследък не се препоръчва, тъй като няма особен ефект върху преживяемостта и води до свръхдиагностика и свръхлечение.
 • Кожни прегледи: на пациентите с повишен риск от кожни тумори се препоръчва редовно да оглеждат кожата си евентуални промени. Това може да се извършва и здравния специалист /лекар/. Прегледите не постигат повишаване на преживяемостта и могат да доведат до свръхлечение. Но хората е добре да наблюдават кожата си за настъпили промени, като поява на нови бенки, нарастване или разязвяване на стари такива. В подобни случаи се търси съвет от лекар.
 • Трансвагинално ултразвуково изследване: образно изследване, създаващо картина на матката и яйчниците. Понякога се извършва при жени с повишен риск от овариален карцином (носители на BRCA1 и BRCA2 – мутации), или от ендометриален карцином (състояние, наречено синдром на Lynch). Няма роля за понижаване на смъртността от тези заболявания.
 • Виртуална колоноскопия: позволява извънтелесно изследване на колона и ректума. Няма положителен ефект за намаляване на смъртността.

Ако откривате необичайни бенки, удебелявания и незарастващи рани по кожата си, както и ако се съмнявате за наличие на симптоми на болестта, не се колебайте незабавно да се обърнете за консултация към лекуващия ви лекар или към лекарите, посочени на този сайт.

Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи