BezRak.com

рак

Защо растителното олио за пържене е канцерогенно?

Защо растителното олио за пържене е канцерогенно?
15 декември 2016

През 1956 г. една голяма американска компания за производство на готварско олио публикува серия от реклами в различни списания с твърдението, че „пържените храни стават леки храни”, когато вместо масло или мас се използва олио. Ясното послание към здравословно-мислещите хора по това време е, че растителните масла са ниско-калорична алтернатива на традиционните мазнини, с които са били приготвяни ястията до момента. Милиони добронамерени домакини стават жертва на тази реклама, мислейки, че е за добро на техните семейства.

Като погледнем последните 60 години, тази маркетингова стратегия очевидно е един много голям индустриален успех. Днес растителните масла продължават широко да се използват при пържените храни и полуфабрикатите. Маркетинговите агенти все още прокламират, че те са по-добри за здравето на хората от животинските, защото не съдържат холестерол и не са наситени.

Но какво казва съвременната наука за това?

Накратко: Олиото, което се ползва за пържене и за овкусяване на салатите, не е точно „здравословно“, както производителите твърдят, че е. Така наречените „здравословни за сърдечно-съдовата система” растителни масла за готвене (соево, рапично, палмово, слънчогледово и царевично) са оказват измежду водещите фактори за развитие на сърдечни заболявания и рак в Европейския съюз, САЩ и останалите развити страни. Повечето консуматори нямат идея, че са били погрешно информирани.

Растителните масла са токсични отпадъци, които предизвикват рак

Химическата индустрия и популярните медии отдавна са провъзгласили растителните масла за „здравословният избор” и по-добрата алтернатива на животинските мазнини. Освен това, те са евтини за производство и генерират значителни печалби за корпорациите-производители. Но предполагаемите здравни ползи от растителните мазнини са минимални (в най-добрия случай!). Днес, след повече от 100 години прекомерна употреба на растителни мазнини в хранителните продукти, вече виждаме сериозните последици от тази измама – масови хронични заболявания по цял свят.

Смущаващ е пътят, по който растителните масла се превръщат в „стандартни“ за европейската и американската кухня. Според книгата „Диетата на щастието” (“The Happiness Diet“), всичко започва от световния гигант „Procter & Gamble“ (P&G).

P&G успяват да убедят американската, а после и европейската общественост да изоставят употребата на животински мазнини в полза на своите собствени индустриално произведени растителни масла.

Когато при прохождането на своята компания Уилям Проктър и Джеймс Гембъл се обединяват и започват производството на сапун от памучно семе те осъзнават, че при този процес се произвежда голямо количество отпадъчен продукт под формата на масло от памучното семе. Тогава те решават, че този продукт би могъл евентуално да се продава като „хранителен продукт”, макар в действителност да няма голяма хранителна стойност. В суровата си форма памученото масло всъщност е токсин, който при опити е използван за контрол на мъжката фертилност.

Умелата поредица от маркетингови послания и агресивно раздаване на мостри от този нов продукт неминуемо довежда до въвеждане на тази мазнина за готвене в милиони домакинства и ресторанти в САЩ. Така превръщането на един индустриален отпадък от „боклук“ в „храна“ става успешно.

Една статия в американското списание „Науката на месеца” („Science Monthly“) накратко обобщава как памучното масло и останалите популярни растителни масла изведнъж се превръщат от вредни отпадъци в готварски продукти:

„Това, което беше отпадък през 1860 г., стана фертилизатор през 1870 г., после – храна за добитъка през 1880, а през 1890 – храна за хората и много други неща.”

В действителност, растителните масла са изключително нездравословни – ето защо:

 1. Растителните масла обикновено са гранясали, поради сложния процес на преработка и излагането им на процеса на оксидация.
  Комбинация от висока температура и химически разтворители, използвани за екстрахиране на маслата от растенията и излагането им на голямо количество въздух и светлина е причина за това маслата да се оксидират и да гранясват, като така губят някои или всички свои здравословни антиоксидантни качества. Това ги превръща в токсични масла, които са в състояние да предизвикат възпаление в организма.
 2. Много растителни масла се подлагат на хидрогениране, което ги превръща в транс-мазнини.
  С цел да се постигне желаната консистенция и плътност за употреба в различните видове готварски рецепти, растителните масла често се хидрогенират, за да станат „по-маслени” и стабилни при стайна и висока температура. Хидрогенираните и частично-хидрогенираните растителни масла са най-вече транс-мазнини, които пречат на нормалния метаболизъм на хранителните вещества на организма, което пък води до състояния като:
  – Гастроинтестинални заболявания;
  – Чернодробни нарушения;
  – Атеросклероза;
  – Диабет;
  – Затлъстяване;
  – Рак.
  Процесът на хидрогениране дава по-голям срок на годност на растителните масла, но в научната литература се срещат твърдения, че постоянната им консумация предизвиква много видове рак. Според данните от едно проучване на Университета Вандербилт в Тенеси, САЩ (Vanderbilt University), консумацията на транс-мазнини е свързана с повишен риск от смърт – не само от сърдечни заболявания, а от всякакви други заболявания, особено рак. Това означава, че растителните мазнини са принципно токсични за човешкия организъм.
 3. Растителните мазнини открито се свързват с рак на дебелото черво, млечната жлеза и др.
  Преди няколко години изследователи от Европа откриха, че приемът на транс-мазнини двукратно увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза. Други подобни проучвания показват, че консумацията на транс-мазнини е основният рисков фактор за поява на рак на дебелото черво.

И все пак- има ли мазнини за готвене, които са полезни за здравето?

Ако не консумирате животински продукти и мазнини, започнете да употребявате кокосово масло и зехтин.

Относно наситените и не-наситените мазнини, интересно твърдение изказва един изследовател на здравословното хранене. Според него, обратно на популярното мнение, сатурираните (наситените) мазнини не са отговорни за запушването на артерии и предизвикването на сърдечно-съдови заболявания, но растителните мазнини са!

„Несатурираните мазнини представляват 74% от мазнините, откривани в атероматозните плаки и повече от половината от тях са поли-несатурирани мазнини,” – обяснява д-р Джон Акс (Dr. Josh Axe), експерт в прогресивното хранене и здравословен живот.

Най-добрите масла, които можете да ползвате за готвене, които са потвърдени от известната Фондация „Уестън Прайс“ („Weston A. Price Foundation“) са:

 • Кокосово масло и студено пресован зехтин;
 • Масло (за предпочинане от свободно отглеждани крави, което е тъмно жълто на цвят);
 • Говежда или агнешка лой за готвене от нетретирани с хормони и антибиотици животни;
 • Сланина от прасета, нетретирани с хормони и антибиотици.

Източник: A Von Butz

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?