BezRak.com

как да живеем с рак?

Реинтеграция в ежедневния живот

Реинтеграция в ежедневния живот
06 ноември 2014

„Има преди, има и след”. С тази фраза много болни изразяват усещането, че техният начин да разбират живота и начинът им на поведение се е променил, за добро или за зло. Много аспекти на твоя живот ще бъдат засегнати по различни начини. Важното е да се радваш на положителните промени и да намираш решение за онези, които са източник на дискомфорт.

Връщане към нормалността

Връщането към нормалността след лечението може да бъде неочаквано трудно и стресиращо. Въпреки голямото желание този момент да настъпи, внезапно могат да те нападнат много съмнения или тревоги. Ще бъда ли способен отново да поема своите отговорности? Ще успея ли да се излекувам или отново ще трябва да повторя лечението?

Изведнъж можеш да се почувстваш отпаднал след изписването от болницата или приключването на лечението, с усещания, подобни на изтощението след пробягване на маратон и достигане до финала. Това усещане за физическо и емоционално изтощение е нормално.

Лична среда

Обикновено пациентите считат, че този опит им е позволил да се научат да живеят по-добре, че ракът им е помогнал да оценяват по-задълбочено определени аспекти от живота си, които са били изоставили. Има и случаи, обаче, при които промените след лечението имат неблагоприятно влияние върху начина, по който пациентът се чувства със самия себе си и върху оценката, която дава за живота си.

Независимо дали промените са положителни или отрицателни, те засягат както болния, така и неговата среда, партньора, роднините и приятелите. По тази причина е важно всяка подробност да може да се споделя и разрешава съвместно с хората, които ще бъдат засегнати.

Взаимоотношения в двойката

Болестта променя връзката на двойката, не само в процеса на лечението, но промените могат да се запазят и след неговото приключване. Обикновено те са предизвикани от трудностите, които трябва да се преодоляват, и от промените, настъпили в начина, по който се гледа на живота, и произтичащи от преживяването на заболяването.

В много случаи двойките стават по-силни от процеса и виждат как връзките на обич, комуникацията, съвместните планове са станали по-близки и чувствително по-добри.

Могат да се появят затруднения, които не са съществували или преди не им се е отдавало значение, но сега – да. В такива случаи трябва да се действа спокойно, но без бавене.

Необходимо е да се говори открито за случващото се, съвместно да се преценява разрешаването на проблеми и да се прилагат на практика решения, които да са задоволителни за двамата.

Сексуалност

Възможно е по време и след лечението да възникнат изменения в сексуалния живот. В повечето случаи тези проблеми могат да се третират ефикасно, поради което е важно да не се отминават и да се търсят възможните решения.

  • Разговаряй с партньора си за своите безпокойства, съмнения и страхове. Това ще позволи да си помагате взаимно в търсенето на начин да бъдете интимни по време на лечението и след него.
  • Когато забележиш някакъв проблем, консултирай се със своя лекар. Той ще те посъветва кой е най-подходящият специалист, за да се направи преценка и да се третира проблемът. Много от тези проблеми са временни и известно време след лечението обикновено изчезват.
  • Ако си жена, помни, че може да се достигне удовлетворение и удоволствие, макар и да са се променили някои аспекти на твоята сексуалност.

Социални контакти

Можеш да забележиш също така, че начинът на общуване и дейностите с приятели през свободното време също са различни. Обикновено не предизвикват конфликт и се ограничават до смяната на интереси, до използване на времето за различни неща, до по-голямо сближаване или отдалечаване от останалите.

Ако лечението е довело до изменения във физическия изглед, вероятно промените ще имат по-голямо значение. В тези случаи може да се окаже, че болният избягва всяка ситуация, при която трябва да се свързва с други. Страхът, че останалите могат да забележат промените, може да доведе до изолация. Ако твоят случай е такъв, важно е да потърсиш помощ.

Работа

Промените в тази област няма да бъдат толкова значителни, в зависимост от общото състояние на болния, и дали въздействията от лечението са временни или постоянни. В повечето случаи, след като болният се възстанови от процеса на лечение, може да се върне на обичайната си работа без проблеми. Все пак, в някои случаи е възможно, като последица от заболяването, пациентът да не може да върши предишната си работа или да не може отново да работи. Ако твоят случай е такъв, консултирай се със социален работник, за да те посъветва.

Виж продължение: Ако болестта се появи отново

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?