BezRak.com

профилактика

Достатъчно ли знаете за здравните ползи от употребата на розмарин?

Достатъчно ли знаете за здравните ползи от употребата на розмарин?
19 септември 2017

Вероятно ползвате розмарин (Rosmarinus officinalis) във вашата кухня (или поне сте опитвали по ресторантите, ако не готвите вкъщи). Все пак, това е една от най-употребяваните билки в готварството по цял свят. Но знаете ли, че есенциалното масло от розмарин се смята за едно от най-силните масла в света по отношение на здравословни качества? Установено е, че розмаринът е хепатопротективен (предпазва черния дроб) и притежава противодиабетни, противо-микробни, противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови свойства.

Името розмарин произлиза от латинските думи “Ros”, означаваща роса или мъгла и “marinus”, означаваща море. Дивият ромарин често расте по крайбрежните скали в Испания, Франция, Гърция и Италия. Заедно с лавандулата, ригана, босилека и някои други билки той е част от семейството на ментата. Можете да отглеждате малка саксийка с розмарин у дома на перваза на прозореца, но в диво състояние той е многогодишен храст, който стига до метър и половина височина. Вирее най-добре в умерени климатични условия, където температурата не пада под 15-17°С през зимата.

Розмаринът е бил високо ценен през вековете. Дълго е смятан за средство за подобряване на паметта и е бил носен под формата на венци на главите от древногръцките студенти по време на учебния процес. Гърците и римляните са използвали розмарина като част от почти всички свои фестивали и празненства – като символ на живота и смъртта.

Френският крал Шарл І, наричан още Шарл Велики, владял голяма част от Западна Европа в периода 768-814 година. Той толкова ценял розмарина, че дори разпоредил да се отглежда в неговите градини. Известната германска игуменка Хилдегард от Бинген (1098-1179), която била музикант, хербалист и лечител, наред с многото си други умения, е написала няколко медицински текста с описание на действието на различни билки. Розмаринът също е между тези, които е изучавала. В турската народна медицина розмаринът е използван за лечение на висока кръвна захар и наистина съвременните изследвания показват, че може да има употреба при диабет. В средата на 14-ти век, когато Черната смърт (бубонната чума) е бушувала в Европа, на вратите на къщите и по подовете се поставяли клончета от розмарин да спират болестта. Розмаринът е част и от това, което наричат „Марсилски оцет” или „Оцета на четиримата крадци”. Течността е била използвана от крадците и обирачите на гробове за защита срещу чумата по време на мръсната им, но доходоносна работа по обиране на мъртвите.

Розмаринът често е ползван като дезинфектант за унищожаване на микроби през 16-ти век, въпреки че хората по това време едва ли са имали голяма представа за микробите. Единствено са знаели, че ако се запали розмарин в стая с болен човек, или се приложи като балсам на пациента, той бързо се подобрява. Забележителният лекар, философ и хербалист от 16-ти век Парацелз е приемал розмарина като съществена част от своите лечебни средства.

Ако някога на погребение са ви подавали да носите стръкче розмарин, трябва да знаете, че това е дълголетна традиция, която иска да покаже, че обичаният човек няма да бъде забравен. Тя датира още от древните гърци и римляни, когато розмаринът е бил хвърлян в гробовете в знак на възпоменание.

Есенциалното масло от розмарин съдържа някои много мощни фитохимикали (натурални химикали на растителна основа), извличани чрез парна дестилация от иглоподобните листа на растението. За получаване на 450 грама есенциално масло са необходими 45 килограма розмарин. В есенциално масло от розмарин се съдържат между 400 и 500 фитохимикала, което го прави изключителен източник на биоактивни субстанции. Основните съставки на розмарина са: 1,8-цинеол, камфор, алфа-пинен, бета-пинен, камфен, борнеол, бетулинова киселина, лимонен, карнозиева киселина, карнозол, розманол и розмаринова киселина. Макар названията на тези съединения да не означават нищо за повечето хора, всяко от тях притежава силно оздравителни качества за организма.

Съвременната наука доказва, че розмаринът има много важни за здравето ползи. Ето някои от най-добрите лечебни свойства и най-впечатляващите приложения на есенциалното масло от розмарин (включително борба с рака!):

Понижава нивата на кортизола

Кратко проучване на японски изследователи, публикувано в периодично издание Психиатрични изследвания (Psychiatry Research) през 2007 показва, че 5-минутно вдишване на розмарин и лавандула понижава кортизоловите нива в слюнката при 22 здрави доброволци. Кортизолът, освобождаващ се в отговор на стреса от адреналните жлези, се отнася към „стрес-хормоните”. Същите изследователи установяват, че антиоксидантите в есенциалните масла от розмарина и лавандулата повишават способността на организма да „улавя” свободните радикали.

Потиска смъртоносните бактерии

Розмаринът дълго време се използва за подобряване състоянието на кожата и обновяване на клетките. Проучване на египетски учени от 2016, публикувано в периодично издание за фотохимия и фотобиология (Journal of Photochemistry and Photobiology) посочва, че есенциалното масло от розмарин в значителна степен потиска силно патогенната бактерия Pseudomonas aeruginosa. Това е грам-отрицателна, полирезистентна бактерия, която причинява сериозни заболявания, като пневмония и сепсис (навлизане на бактериите в кръвта). През 2015 година, в проучване на бразилски учени, публикувано в периодично издание по микробиология „Предели на микробиологията“ (Frontiers in Microbiology) установява, че есенциалните масла от розмарин и риган имат силен противомикробен ефект срещу Staphylococcus aureus. Това е друга смъртоносна бактерия, известна като „златният стафилокок”, която също е многолекарствено резистентна.

Проучване, публикувано през 2012 от китайски изследователи в списание Молекули (Molecules) разглежда антибактериалната активност на есенциалното масло от розмарин. Те изследват основните съставки на маслото – 1,8-цинеол, алфа-пинен и бета-пинен и сравняват антибактериална активност на всяка съставка с тази на маслото като цяло. Установяват, че есенциалното масло като комплекс от съединения е по-ефективно от отделните активни вещества.

Потиска възпалението

През 2000 година бразилско проучване установява, че 1,8-цинеолът притежава противовъзпалителен и антиноцицептивен ефект (понижава чувствителността към болкови стимули). Словашки учени съобщават резултатите от проучване върху животни през 2008. Те също публикуват резултатите за противовъзпалителните ефекти на есенциалното масло от розмарин в списание Acta Veterinaria Brno. Това се потвърждава и от италианско проучване през 2011 върху животни, което установява, че есенциалното масло притежава противовъзпалителни свойства и може да се ползва като възможно лечебно средство при колит (възпалително заболяване на дебелото черво).

Противораково действие на розмарина

Проведени са десетки изследвания за противотуморните ефекти на различните съставки на розмарина. Американско проучване върху ефектите на фитохимикала карнозол, публикувано през 2011 в периодично онкологично списание (Cancer Letters) показва, че карнозолът се понася добре при проучвания върху животни и има избирателно цитотоксично действие по отношение на раковите клетки.

Розмарин при рак на черния дроб

Словашко изследване, публикувано през 2014 година в списание Интердисциплинарна токсикология (Interdisciplinary Toxicology) посочва, че розмаринът има противоракова активност срещу хепатоцелуларен (вид чернодробен тумор) карцином, петият по честота рак в света. Съвместно египетско-саудитско проучване, публикувано в списание Фармацевтична биология (Pharmaceutical Biology) през 2016 показва, че екстрактите от розмарин имат предпазващ ефект върху черния дроб срещу увреждания от циклофосфамид (често употребяван цитостатик).

Розмарин при рак на дебелото черво

Испанско проучване от 2015, публикувано в периодично издание по токсикология „Хранителна и химическа токсикология“ (Food and Chemical Toxicology) върху екстрактите от листа на розмарин показва тяхната антипролиферативна активност върху клетки от рак на дебелото черво. Съвместно шведско-испанско проучване от 2016 година, публикувано в периодично онкологично издание (Journal of Proteome Research) потвърждава антипролиферативните свойства на розмариновите екстракти срещу клетки от рак на дебелото черво.

Розмарин при рак на млечната жлеза

Съвместно американо-испанско проучване от 2015, публикувано в периодично издание за медицинска химия (European Journal of Medicinal Chemistry) установява, че карнозолът притежава изразена противоракова активност срещу тройно негативен рак на млечната жлеза (TNBC). TNBC е наречен така, защото клетките на този вид карцином не съдържат рецептори за естрогени, прогестерон и HER2-протеин. Също така, в едно американско изследване, публикувано през 2012 в списание Фитотерапия (Fitoterapiа) се установява, че карнозиевата киселина е показала значителна потискаща активност по няколко механизма срещу естроген-рецептор негативни клетки от рак на млечната жлеза. Интересното е, че авторите съобщават за особено силно синергично действие между розмарин и куркумин (съставка на куркумата).

Розмарин при рак на кожата

Италианско проучване от 2015, публикувано в периодичното списание PLoS One съобщава, че розмаринът проявява антипролиферативна активност при човешки меланомни клетки (меланомът е силно злокачествен кожен тумор). Според авторите розмаринът „драстично” е потиска туморния растеж и метаболизма на клетките.

Т-клетъчна левкемия/лимфом при възрастни

Японско изследване от 2014 година, публикувано в списание „Човешка клетка“ (Human Cell) установява, че карнозолът предизвиква апоптоза (програмираната клетъчна смърт; функция, която при злокачествените клетки е блокирана) при клетки на Т-клетъчна левкоза/лимфом на възрастни.

Розмарин при рак на белия дроб

Екстракт от розмарин е изследван за действието срещу пролиферацията (деленето), преживяемостта и апоптозата на клетки от човешки недребноклетъчен рак на белия дроб. Канадските учени установяват „значителен противотуморен и хемопревантивен (предпазващ от рак) ефект.” Изследването е публикувано в Биомедицина и фармакотерапия (Biomedicine & Pharmacotherapy) през юли, 2016.

Розмаринът помага за възстановяването на косата

Розмаринът традиционно се използва за борба с косопада. Учени са установяват, че есенциалното масло от розмарин е също толкова ефективно, колкото и препарата minoxidil (най-често използваният препарат за борба с косопада) след 6-месечно приложение. Проучването е публикувано през 2015 в списание SkinMed.

Розмаринът поддържа състоянието на мозъка

Розмаринът отдавна е уважаван за свойствата си да помага за преодоляване на мозъчната преумора и за по-добра концентрация. Японски учени доказват, че розмаринът може повече от това. Изследване, публикувано в Neuroscience Research (периодично издание за неврология) през 2015 установява, че карнозиевата киселина има невропротективни функции върху мозъчните клетки. Според авторите: „Карнозиевата киселина служи като активатор на невропротективните и невротрофични функции в мозъчните клетки.” Според тях, тя може да е полезна и за предпазване от болестта на Алцхаймер.

Насоки за безопасност при използване на есенциалното масло от розмарин

Важно е да се знае, че качеството на есенциалните масла варира силно в зависимост от производителя. Проучете дали избраният от вас производител използва органични методи на отглеждане на растенията и дали се извършва правилна дестилация, без добавяне на токсични вещества. Винаги купувайте есенциални масла от реномиран източник.

Есенциалното масло от розмарин може да повиши кръвното налягане, така че трябва да го избягвате ако сте хипертоник. Не прилагайте маслото върху очите, вътрешната част на ушите и други чувствителни части на тялото.

Ако имате чувствителна кожа, разредете есенциалното масло преди употреба, като използвате „носещо” органично масло – бадемово, кокосово, конопено, зехтин или от жожоба.

Внимавайте при прилагане на есенциалните масла при деца и бременни. Винаги разреждайте силно есенциалните масла за деца над 5-годишна възраст и избягвайте употребата им при деца под 5 години. Някои есенциални масла не се използват при бременност и кърмене.

Ако не сте сигурни, потърсете съвет от опитен специалист.

Източник: The Truth about Cancer (By Ty Bollinger)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?