BezRak.com

профилактика

Светът е токсично място, но има билка, която може да ни предпази

Светът е токсично място, но има билка, която може да ни предпази
26 септември 2017

Учените никога няма да престанат да се учудват на възможностите на човешкия организъм да улавя, прочиства и елиминира буквално хилядите различни токсини, с които се сблъсква всеки ден. Човекът постоянно е изложен на фактори, като замърсяване от околната среда, обработени храни, фармацевтични препарати, замърсена вода и още безброй подобни източници. По-учудващо е, че организмът е създаден да се бори с това – докато същевременно метаболизира веществата от приетата храна, регулира кръвната захар, произвежда хормоните, от които се нуждае за поддържане на жизнените си процеси и балансиране на хомеостазата (равновесното състояние), така, че да може да функционира всеки ден.

При идеални условия този процес протича гладко, защото количеството на полезните вещества, постъпващи всекидневно в тялото превишава количеството на вредните. Така свръх-натрупването на вредни субстанции, на практика, не би трябвало да се случва. За съжаление, не живеем в идеалните условия! Понастоящем има над 70 000 химически вещества в комерсиална употреба, а всяка година се пускат нови 1 000 такива. В интерес на истината, най-голямата част от тези вещества никога не са изследвани за безопасност и много хора попадат в химически капан.

И това се случва до момента, когато организмът повече не е способен да елиминира токсините достатъчно бързо, а това най-често води до токсично-предизвикана здравна криза. Затова човешкият организъм се нуждае от допълнително подсилване. С други думи, човек просто се нуждае от допълнителен прием на хранителни вещества, за да предпази органите си от увреждания или възможно унищожение. Най-критичната система за детоксикация е черният дроб. Той може да поеме огромно натоварване, преди да се срине окончателно, и затова трябва да се защити с допълнителни средства.

В черният дроб, като първа защитна линия на организма срещу токсините, освен детоксикация се извършват повече от 300 основни метаболитни функции. Без него организмът би загинал много бързо, поради което се нуждае от силни и полезни билки, каквато е магарешкия бодил (Silybum marianum). Тази билка има огромна полза за здравето на организма, включително срещу натрупване на различни токсични отпадъци, причиняващи увреждания на черния дроб. Тя е полезна при диабет, сезонни алергии, метаболитен синдром, стомашно-чревни заболявания и рак.

Като една от най-силните билки, известни на човечеството, магарешкият трън има завидна история в научната литература. Притежава значителни антиоксидантни, противовъзпалителни и антифиброзни (предпазва от образуване на съединителна или фиброзна тъкан) свойства. Семената на магарешкия трън или екстрактите от тях от дълги години се използват за природно лечение на чернодробни увреждания.

В изследване, публикувано в списание Съвременна фармацевтична биотехнология (Current Pharmaceutical Biotechnology) се потвърждава, че силимаринът, липофилният екстракт от семената на магарешкия трън, намалява оксидативния стрес, причинен от алкохолна и не-алкохолна мастна дегенерация на черния дроб. Силимаринът се състои от три компонента – силибин, силидианин и силикристин – те работят съвместно срещу натрупването на токсини в черния дроб. Това на свой ред спира каскадата от други чернодробни заболявания, водещи до чернодробна недостатъчност. Други заболявания, свързани с натрупване на токсини са атеросклерозата (отлагане на калциеви плаки по кръвоносните съдове), невродегенеративни заболявания и рак.

Останалите активни вещества в магарешкия трън изпълняват подобни функции. Те спомагат за противодействие на токсичните ефекти на микотоксините, органичните разтворители, фармацевтичните препарати, етанола и други вещества, с които човешкият организъм се сблъсква ежедневно. Способността на силимарина директно да въздейства на клетъчните мембрани му дава уникалната възможност да стимулира клетъчната регенерация (възстановяване). Той има възможността да възстанови вече възникнали чернодробни увреждания. Доказано е, че антиоксидантните му свойства не само потискат възпалението, но и стимулират производството на глутатион. Глутатионът е „главен” антиоксидант в организма, поради всеобхватните му функции. И държи ключа към здравето и дълголетието.

Магарешкият трън е толкова ефективен в превенцията и лечението на възпалителните чернодробни заболявания, че има специално място на полиците на Немската Комисия по Монографиите (German Commission E Monographs), хранилище за информация за най-ценните и научно доказани растителни и фитохранителни средства. Магарешкият трън е подобаващо оценен в научната литература като средство против увреждания на нервите, преждевременно състаряване на мозъка и сърдечно-съдови заболявания.

Данните от проучванията върху магарешкия трън показват потенциала му при лечение на рак на кожата, рак на простатата, рак на черен и бял дроб, рак на млечна жлеза, рак на дебелото черво, рак на яйчниците и маточната шийка. Магарешкият трън има и силно химиопротективно действие (предпазва от уврежданията, нанасяни от цитостатиците). Поради това се добавя към конвенционалното противораково лечение за минимизиране на страничните ефекти. Силимариновата съставка на растението спира растежа и развитието на различни видове туморни клетки – от рак на простатата, рак на кожата и рак на черния дроб. Показва обща анти-метастатична активност, което значи, че не позволява на раковите клетки да се разпространяват из целия организъм.

Други съставки в магарешкия трън, като силибинин и изосилибин В са обещаващи за превенция и лечение на рака. Проучванията сочат, че екстрактът на силибин от магарешкия трън, използван за вътрешно и локално приложение предпазва от рак на кожата.

Пероралният прием на силибинин е показал ефективност в превенцията, растежа и разпространението на клетки от рак на простатата, като действа предизвиквайки „клетъчен арест” (спиране на клетъчния цикъл на делене). Изосилибин В е също така ефективен при рак на простатата. Той поддържа здравето на простатните клетки и потиска секрецията на простат-специфичния антиген (PSA), чест маркер за наличието и разпространението на болестта. Изосилибин В е ефективен в борбата както с хормон-зависимия, така и хормон-независимия рак на простатата. Ефективен е и при потискане на генетичния фактор, свързан с развитието на болестта.

Магарешкият трън може да се приема под формата на прах или течен екстракт, както и таблетна или капсуларна форма. Семената и прахът от магарешки трън могат да бъдат варени на чай. Повечето от лечебните компоненти на семената на магарешкия бодил се разтварят трудно в топла вода. Поради това някои натуропати препоръчват семената да се консумират цели или смлени и добавени към храната. Въпреки, че няма официален стандарт за терапевтичната доза на магарешкия бодил, обичайната доза навсякъде е около 140 милиграма силимарин (за сезонни алергии) до 600 милиграма за по-сериозни състояния. Дозата трябва да бъде разделена на два или три приема през деня.

Страничните ефекти на магарешкия трън като цяло са леки и според проучванията при животни и хора е доказано, че билката е нетоксична. Приемът на по-високи дози може да предизвика стомашно-чревни разстройства. Това се дължи на повишената секреция на жлъчни сокове и ускоряване перисталтиката на червата, което се изразява в диария. Здравните специалисти съветват силимарин да не се използва от бременни и кърмещи жени. Ако имате алергия към бял равнец, маргарита, хризантема, невен и др. не трябва да приемате магарешки трън.

Източник: The Truth about Cancer (By Ty Bollinger)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?