BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Селен: микроелементът, осигуряващ силна защита против рак

Селен: микроелементът, осигуряващ силна защита против рак
10 юли 2018

Заобиколени сме от токсични химически вещества и един от тези замърсителите е живакът – силен биологичен токсин, който може да бъде и смъртоносен. Той лесно са натрупва в мастната тъкан, най-вече в бъбреците, черния дроб и мозъка. Едно от най-добрите детоксикиращи средства срещу натрупването на живак е минералът селен.

Източници на живачно замърсяване

Извън индустриалното замърсяване, основните източници на живачното замърсяване са рибата, ваксините, обработваните храни и амалгамата в стоматологичните пломби. Проучване от 2009 година, публикувано в „Журнал за Здравето на Околната Среда“ (Journal of Environmental Health) установява, че живак се съдържа в алкалните химикали, използвани за производство на оцветителите за храна „жълто”, както и във високо-фруктозния царевичен сироп.

Селенопротеиновите ензими се произвеждат от организма чрез включване на микроелемента селен в структурата на белтъците. Тези ензими функционират като антиоксиданти, разрушаващи свободните радикали и намаляващи оксидативния стрес. Те също така стимулират щитовидната функция и имунната система. Повечето хора имат високо съдържание на живак в организма. Живакът се свързва със селена и производството на селенопротеини намалява. Получават се нарушения на имунните и щитовидни функции.

Селенът е „магнит” за живака

Можем да приемем селена като „магнит“ за живака. Той има силна способност да се свързва с токсичните вещества в организма и да неутрализира вредното им действие. Когато живакът и селенът се свържат се получава съединение, което организмът не може да усвои и изхвърля с отпадните продукти. Тази реакция е от голямо значение за общото здраве на човека и е един от най-добрите начини за отстраняване на натрупания живак от мастната тъкан и органи, като мозъка.

Производството на антиоксидантните ензими е жизненоважно за човешкото здраве. Необходимо е да се поддържат високи нива на селен в организма, за да се намали съдържанието на живак.

Противовъзпалителната функция на селена

Селенът стимулира различни антиоксидантни механизми в организма и понижава възпалението, регулира имунния отговор и подобрява жизнените процеси. Селенът може да бъде един от най-мощните фактори за потискане на възпалението. Това е много важно за хора, страдащи от автоимунни заболявания, пациенти с HIV и животозастрашаващ сепсис.

Добавянето на селен към диетата доказано повишава естествените антиоксидантни защитни сили на клетките.

Селенът е особено важен за фертилността (оплодителната способност). Той участва в структурата на митохондриалната стена на сперматозоидите и може да повлияе на поведението и функциите им при движение през вагиналния канал. Оптималните нива на селен помагат за поддържане виталността на спермата и възможностите за оплождане.

Как селенът се бори с рака

Селенът действа като механичен преносител. Той се свързва със защитните антиоксиданти като глутатион в областите, нуждаещи се от възстановяване. Този процес намалява уврежданията на ДНК и е особено важен за потискане на туморния растеж, забавяне на процесите на стареене и предпазване от множество дегенеративни заболявания.

Според някои изследвания селенът помага на естествените антиоксидантни механизми, стимулиращи апоптозата (програмираната клетъчна смърт, която при туморите е блокирана). Наблюдавано е, че селенът потиска метастазирането на някои видове кожен рак, като меланома.

Много селенопротеини остават ненапълно изучени в ролята за борба със заболяванията. Това, което е добре известно е, че селенът поддържа здравословния баланс на реактивните кислородни съединения (ROS) и предпазва от метаболитни усложнения, като диабет и рак.

Селеновият дефицит е свързан с рака на щитовидната жлеза

Ниските нива на селен са конкретно свързани с повишен риск от рак на щитовидната жлеза. Това е пряко свързано с основната роля, която той играе в защитата на щитовидната жлеза от увреждания. Съгласно становището на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), има достатъчно силни доказателства за водещата рола на селена в карциногенезата.

Подпомагайки възстановяването на ДНК, селенът потиска растежа и развитието на туморните клетки. Селенът премахва вредните вещества от организма и детоксикира мастната тъкан и така поддържа силните имунни реакции за борба с инфекциите. Лечението със селен би могло да бъде алтернативен метод в борбата с рака и дори може да намали смъртността при много хора, страдащи от хронични и инфекциозни заболявания.

Препоръки за прием на селен

Препоръчителната дневна доза е между 200 и 400 микрограма. Дългосрочният селенов дефицит отслабва имунната система и увеличава риска от заболявания.

Хроничната умора, забавянето на растежа, високият холестерол, чернодробните и панкреатични разстройства, както и ракът са в списъка от най-често срещаните заболявания, свързани с дефицит на селен.

Намалете излагането на живак

Високите нива на живак в циркулиращата по водопроводите вода, в резултат на индустриалното замърсяване, довежда до спорове относно ползите от консумацията на риба. Но рибата е източник както на живак, така и на селен.

Доклад на д-р Никълъс Ралстън (Nicholas Ralston) до Националната администрация по атмосферата и океаните на САЩ (National Oceanic and Atmospheric Administration) доказва, че някои видове риба имат по-високо съдържание на селен от това на живак. Такива са риба тон, южна камбала и някои видове тихоокеанска сьомга. Най-опасни по отношение на живачно съдържание са различните видове акула, някои видове херинга и др.

Най-богати на селен храни

Най-добрият източник на селен е бразилският орех. Само една ядка съдържа средно 50-75 микрограма селен. Приемът на малка шепа, но не повече от 5-8 ядки дневно покрива дневните нужди от селен.

Други пълноценни източници са яйцата от органично отглеждани кокошки, гъбите, стридите, раците, месото (включително карантията), както и семената.

Видове добавки със селен

Маята (квасът) е източникът на селен с най-висока бионаличност, под формата на аминокиселината селенометионин. Този източник се намира и в растенията, тъй като те поемат серни съединения от почвата и ги свързват със селена.

В изследване е установено, че добавянето на 200 микрограма L-селенометионин води до значително намаляване на щитовидните пероксидазни антитела. Селенът поддържа здравословното състояние и функциите на щитовидната жлеза при хора с тиреоидит на Хашимото (автоимунно заболяване). Установено е, че селенометионинът потиска развитието на рака на дебелото черво и простатата.

L-селенометионинът предпазва от развитието на ракови образувания и намалява натрупването на кадмий и живак в целия организъм.

Източник: Dr. David Jockers DC, MS, CSCS

Сподели
Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи