BezRak.com

рак на хранопровода

Симптоми за рак на хранопровода

Симптоми за рак на хранопровода
02 април 2015

В ранни стадии на заболяването, ракът на хранопровода не предизвиква никакви симптоми и диагностицирането в такъв момент обикновено е случайно, т.е. заболяването се диагностицира при изследвания, които се провеждат във връзка с други здравословни проблеми.

В повечето случаи ракът на хранопровода се диагностицира, когато проявилите се симптоми налагат пациентът да потърси лекарска помощ.

Най-често срещаните симптоми са:

  • Дисфагия: това е най-честият симптом на рак на хранопровода. Пациентът има затруднено преглъщане и чувството, че храната е заседнала в гърлото или по средата на гръдния кош. В началото затруднението се проявява при приемане на твърди храни, главно хляб и месо, поради което пациентът несъзнателно започва да ги избягва. Постепенно дисфагията се проявява при приемане на всички твърди храни, което води до пълна промяна в хранителните навици и до преминаване на течна диета. С напредване на заболяването, дисфагията се проявява и при приемане на течности, включително и при преглъщане на слюнка.
  • Загуба на тегло: значителен процент от болните от рак на хранопровода губят тегло. Обикновено това се дължи на невъзможността да се хранят подходящо, както и на загубата на апетит и на промени в метаболизма.
  • Ретростернална болка: това е рядък и неспецифичен симптом, тъй като може да се прояви при доброкачествени процеси като гастроезофагеален рефлукс.
    Ако се прояви при пациент с рак на хранопровода, обикновено е късен признак за наличието на тумор с големи размери.
  • Други симптоми: когато туморът достигне близки до хранопровода структури, може да се появи дисфония (пресипналост), кашлица или хълцане.

При появата на който и да било от тези симптоми, трябва да се обърнете към лекар, за да назначи необходимите изследвания и да постави диагноза възможно най-бързо.

Не забравяйте, че тези симптоми могат да се проявят във връзка с доброкачествени заболявания. Преди да приемете, че имате сериозно заболяване, изчакайте резултатите от изследванията.

Виж продължение: Диагностика на рак на хранопровода

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?