BezRak.com

рак на дебелото черво

Симптоми на рак на дебелото черво

Симптоми на рак на дебелото черво
28 октомври 2014

Ракът на дебелото черво предизвиква редица симптоми, които могат да варират в зависимост от местоположението на тумора в дебелото черво:

  • Кръв в изпражненията: това е един от най-честите симптоми. Кръвта може да е червена, най-често при тумори на сигмовидното и низходящото ободно черво, или черна, когато е смесена с изпражненията, като им придава тъмен цвят. Този вид изпражнения се наричат мелена. Най-често се появяват, когато туморът е разположен във възходящото ободно черво. След продължително кървене, когато то не е открито или не е потърсена консултация с лекар за диагностика и лечение, обикновено се появява анемия, която може да предизвика в по-голяма или в по-малка степен редица симптоми като усещане за недостиг на въздух, отпадналост, сърцебиене или световъртеж.
  • Промяна в ритъма на дефекация: при хора, които са имали нормален ритъм на дефекация, се появява диария или запек, въпреки че най-често се наблюдава редуване на периоди на запек и диария.
  • Тесни изпражнения: обикновено причината е, че туморът стеснява лумена на червото и не позволява нормално преминаване на чревното съдържимо.
  • Тенезми или усещане за непълно изпразване на червата: обикновено се появява при тумори, локализирани в най-дисталната част на дебелото черво.
  • Болка в корема: обикновено е често срещан симптом, но като цяло болката е неспецифична. Когато туморът запушва частично дебелото черво, се появява коликоообразна коремна болка. Пълното запушване на червото се нарича чревна непроходимост (илеус). Това е сериозно клинично състояние, което изисква незабавна лекарска помощ. Свързано е с продължителен запек, гадене, повръщане, болка в корема и общо неразположение.
  • Крайна отпадналост или загуба на тегло без видима причина: това са общи и неспецифични симптоми, които се срещат често при някои заболявания, сред които е и ракът на дебелото черво в напреднал стадий.

Важно е да се знае, че тези неспецифични симптоми могат да се проявят и при други, различни от рак заболявания, като хемороиди, диария или нарушения в храносмилането.

Въпреки това, при появата на който и да било от тези симптоми, от съществено значение е да се обърнете към личния си лекар за диагностика и навременно лечение.

Виж продължение: Диагностициране на рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?