BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

Симптоми на рак на дебелото черво

Симптоми на рак на дебелото черво
28 октомври 2014

Ракът на дебелото черво предизвиква редица симптоми, които могат да варират в зависимост от местоположението на тумора в дебелото черво:

  • Кръв в изпражненията: това е един от най-честите симптоми. Кръвта може да е червена, най-често при тумори на сигмовидното и низходящото ободно черво, или черна, когато е смесена с изпражненията, като им придава тъмен цвят. Този вид изпражнения се наричат мелена. Най-често се появяват, когато туморът е разположен във възходящото ободно черво. След продължително кървене, когато то не е открито или не е потърсена консултация с лекар за диагностика и лечение, обикновено се появява анемия, която може да предизвика в по-голяма или в по-малка степен редица симптоми като усещане за недостиг на въздух, отпадналост, сърцебиене или световъртеж.
  • Промяна в ритъма на дефекация: при хора, които са имали нормален ритъм на дефекация, се появява диария или запек, въпреки че най-често се наблюдава редуване на периоди на запек и диария.
  • Тесни изпражнения: обикновено причината е, че туморът стеснява лумена на червото и не позволява нормално преминаване на чревното съдържимо.
  • Тенезми или усещане за непълно изпразване на червата: обикновено се появява при тумори, локализирани в най-дисталната част на дебелото черво.
  • Болка в корема: обикновено е често срещан симптом, но като цяло болката е неспецифична. Когато туморът запушва частично дебелото черво, се появява коликоообразна коремна болка. Пълното запушване на червото се нарича чревна непроходимост (илеус). Това е сериозно клинично състояние, което изисква незабавна лекарска помощ. Свързано е с продължителен запек, гадене, повръщане, болка в корема и общо неразположение.
  • Крайна отпадналост или загуба на тегло без видима причина: това са общи и неспецифични симптоми, които се срещат често при някои заболявания, сред които е и ракът на дебелото черво в напреднал стадий.

Важно е да се знае, че тези неспецифични симптоми могат да се проявят и при други, различни от рак заболявания, като хемороиди, диария или нарушения в храносмилането.

Въпреки това, при появата на който и да било от тези симптоми, от съществено значение е да се обърнете към личния си лекар за диагностика и навременно лечение.

Виж продължение: Диагностициране на рак на дебелото черво

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на дебелото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи