BezRak.com

рак на ларинкса

Симптоми на рак на ларинкса

Симптоми на рак на ларинкса
27 октомври 2014

В повечето случаи, ракът на ларинкса със супраглотисна или субглотисна локализация се диагностицира, когато симптомите налагат пациентът да потърси консултация с лекар.

При глотисна локализация обаче ракът на ларинкса може да причини дисфония в сравнително ранен етап, поради което е възможно да бъде диагностициран в начални стадии от развитието на заболяването.

Най-често срещаните симптоми са:

  • Дисфония (промяна на гласа или пресипналост): това е най-честият симптом на рака на ларинкса. Пациентът забелязва промени в гласа или постоянна пресипналост (без видима инфекциозна причина). Този симптом, обаче, е често срещан при постоянни пушачи, при които дрезгавият глас и кашлицата са често наблюдавани явления. Поради тази причина пациентите обикновено не се консултират с лекар, докато симптомите станат постоянни във времето или се проявят заедно с други симптоми.
  • Аденопатия (засягане на лимфните възли): заболяването често се разпространява чрез близките лимфни възли на шията. Това води до тяхното уголемяване, като понякога се напипва подутина или бучка на шията.
    Болка: обикновено се усеща при преглъщане и е придружена от сухота в гърлото. Тя е неспецифична и може да възникне в различни области (на нивото на фаринкса и т.н.) поради нарастване на тумора или уголемяване на шийните лимфни възли.
  • Диспнея (задух): понякога, ако ракът на ларинкса се е разрастнал много, може да предизвика усещане за недостиг на въздух поради обструкция на дихателните пътища.
  • Други симптоми: когато туморът достигне други близки до ларинкса структури, може да се прояви дисфагия (затруднено гълтане) поради засягане на фаринкса или хранопровода, както и кашлица поради засягане на трахеята.

При появата на който и да било от тези симптоми трябва да се обърнете към лекар, за да назначи необходимите изследвания и да постави диагноза възможно най-бързо.

Не забравяйте, че тези симптоми могат да се проявят във връзка с доброкачествени заболявания. Преди да приемете, че имате сериозно заболяване, изчакайте резултатите от изследванията.

Виж продължение: Диагностициране на рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?