BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на белия дроб

Рак на белия дроб: характеристика, симптоми и основни причинители

Рак на белия дроб: характеристика, симптоми и основни причинители
03 май 2018

Ракът на белия дроб е вторият най-често диагностициран вид рак в САЩ и при двата пола и е един от най-трудно лечимите тумори. Той е и водещата причина за смърт от рак сред мъжете и жените. Американското онкологично дружество изчисли, че през 2016 г. са диагностицирани над 200 000 нови случая на рак на белия дроб.
Карциномът на белия дроб обикновено засяга по-възрастните хора, като приблизително двама от трима пациенти са на възраст над 65 години. Мнозинството от случаите са в резултат на тютюнопушене, но рискът от белодробен карцином се увеличава също и при излагане на радон, токсини на работното място като азбест и замърсяване на въздуха. Рискът от рак на белите дробове може да бъде понижен чрез отказване от тютюнопушенето и чрез елиминиране или намаляване на други рискови фактори.

Какво представлява заболяването рак на белия дроб?

Белите дробове са чифт спонгиозни дихателни органи, разположени в гръдния кош, които извличат кислорода от въздуха и го прехвърлят в кръвта, откъдето той се транспортира до клетките на тялото и се използва за натрупване на енергия, като същевременно се изхвърля въглероден диоксид с издишвания въздух.

Развитието на рак на белите дробове започва, когато деленето на белодробните клетки излезе извън нормата. Докато раковите клетки се делят и растат, за да образуват тумор, някои от тях могат да се разпаднат и да се разпространят в други области на тялото, формирайки метастази. Метастастатичните ракови заболявания са трудно лечими и обикновено са фатални.

Двата основни вида рак на белите дробове са дребноклетъчен рак и недребноклетъчен рак – въз основа на микроскопската картина. Недребноклетъчният рак на белите дробове се среща в около 85% от всички случаи. Сквамозно-клетъчният карцином, аденокарциномът и едроклетъчният карцином са различни типове недребноклетъчен белодробен рак. Аденокарциномът се проявява главно при настоящи и бивши пушачи, но е и най-честият вид рак на белите дробове, наблюдаван при непушачите. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете и е по-вероятно да се появи при по-младите хора, отколкото другите видове белодробен карцином.

Сквамозно-клетъчните карциноми са свързани с историята на тютюнопушенето и са склонни да се разполагат в централната част на белите дробове, близо до главните въздушни пътища. Приблизително 10-15% от всички ракови заболявания на белите дробове са дребноклетъчни, които са опасни и се разпространяват бързо. По-малко от пет процента от всички ракови заболявания на белите дробове са така наречените карциноидни или невроендокринни тумори, които обикновено растат бавно и рядко се разпространяват.

Пациентите, диагностицирани навреме и в ранен стадии на заболяването, могат да бъдат излекувани. За съжаление, симптомите на рак обикновено се появяват, едва когато процесът е значително напреднал.

Симптомите на белодробния карцином включват:

  • Новопоявила се кашлица, която не изчезва;
  • Хронична или „кашлица на пушача“;
  • Отхрачване на кръв дори и в малки количества;
  • Недостиг на въздух;
  • Болка в гърдите;
  • Хрипове;
  • Дрезгав глас;
  • Отслабване, без прилагане на целенасочена диета;
  • Загуба на апетит.

Причини за рак на белия дроб

Тютюнопушене

Пушенето е основната причина за 80-90% от случаите на рак на белите дробове. Пушачите умират на значително по-млада възраст от непушачите. Тютюнопушенето убива повече хора, в сравнение с алкохола, автомобилните произшествия, ХИВ, оръжията и незаконните наркотици.

Смята се, че причинява рак на белите дробове, като уврежда клетките на белодробната лигавица. Цигареният дим съдържа повече от 70 вещества и карциногени, увреждащи пряко белодробните клетки почти веднага след акта на пушене. С времето те стават все по-увредени и се превръщат в ракови.

Заедно с рака на белия дроб, пушенето увеличава и риска от рак на устната кухина, ларинкса (гласовата кутия), гърлото, хранопровода, бъбреците, шийката на матката, черния дроб, пикочния мехур, стомаха и колона/ ректума.

Цигарите, пурите и бездимните изделия причиняват рак. С други думи, няма безопасен начин да се употребява тютюн. Производителите добавят множество допълнителни химикали към сухите тютюневи листа за вкус и аромат. Димът от тези продукти е сложна, токсична смес, с повече от 7 000 химикала, включително над 70 известни канцерогени.

Пушекът има дори по-високи концентрации на някои от тези токсични канцерогенни съединения спрямо цигарите, поради процеса на състаряване, използван за производството на пури. Бездимните тютюневи изделия и електронните цигари също съдържат редица канцерогени.

Пушенето причинява и още вреди

Освен туморите, тютюнопушенето уврежда допълнително и белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове, репродуктивните органи, устата, кожата, очите и костите. В белите дробове тютюнопушенето уврежда дихателните пътища и алвеолите – затова то влошава пневмониите и астмата. Причинява и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), третата водеща причина за смърт в развитите страни, хроничен бронхит и емфизем, които са необратими и бавно нарушават дихателните процеси, чрез намаляване на количеството кислород, достигащ до кръвта. Тютюнът също уврежда сърцето и кръвоносните съдове, като увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Ползите от отказа на тютюнопушенето

Колкото по-скоро се откаже тютюнопушенето, толкова повече се намаляват шансовете за разболяване от рак и много други инвалидизиращи заболявания.

В рамките на 20 минути след пушенето на последната цигара сърдечната честота и кръвното налягане се връщат към нормата. Както кръвообращението, така и белодробната функция се подобряват от две седмици до три месеца след отказа от пушене.

Една година по-късно, рискът от коронарни сърдечни заболявания и инфаркт ще бъде наполовина от този на човек, който все още пуши.

Пет години след прекратяване на тютюнопушенето, рискът от рак на устата, гърлото, хранопровода и пикочния мехур спада наполовина. Рискът от рак на маточната шийка и рискът от инсулт спадат до този на непушачите.

Десет години след прекратяване на пушенето, рискът от смърт от рак на белите дробове ще бъде около половината от този на човек, който все още пуши, а след 15 години, рискът от коронарна болест на сърцето ще бъде същият, като при непушачите.

Витамините предлагат естествена защита срещу вредите от тютюнопушенето

Храните, богати на витамин С, могат да осигурят защита срещу белодробните увреждания от тютюнопушенето

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за предпазването на белите дробове от масивните увреждания на свободните радикали, причинени от тютюнопушенето, което може да обясни защо витамин С обикновено се изчерпва при хора, които пушат редовно.

Увеличаването на консумацията на богати на витамин С храни като цитрусови плодове, ягоди, домати, броколи, зеле, киви и сладки червени и жълти чушки ще помогне за предпазване от белодробни увреждания, причинени както от пушенето, така и от други известни рискови фактори.

По същия начин, витамин А помага за предпазване от уврежданията на тютюна. Допълването на диетата с богати на витамин А храни като говежди черен дроб, тиква, моркови и сладки картофи е лесен и ефективен начин за осигуряване на допълнителна защита срещу рак на белите дробове.

Въпреки това, добавянето на тези храни или добавки към хранителния режим, не би било толкова ефективно при борбата с рака на белия дроб, колкото спирането на цигарите.

Източник: Suresh Nair, PhD

Прочети още статии на тема:

рак на белия дроб

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи