BezRak.com

рак на ларинкса

Стадии на рак на ларинкса

Стадии на рак на ларинкса
27 октомври 2014

За определянето на най-подходящото лечение при рак на ларинкса е важно да се стадира тумора, т.е. да се определи в какъв стадий на развитие се намира.

Най-често използваната система за стадиране е TNM класификацията. Буквените означения сочат три аспекта на рака: Т – големина на тумора, N – степен на засягане на лимфните възли и М – наличие или отсъствие на метастази в други органи.

В зависимост от тези аспекти, ракът на ларинкса се групира в следните етапи или стадии:

  • Стадий 0 или карцином „in situ”: това е най-ранният етап от развитието на рака на ларинкса. Туморните клетки са разположени в най-повърхностния слой на лигавицата и в никакъв случай не преминават извън нея. Лимфните възли не са засегнати.
  • Стадий I: туморът засяга лигавицата, но само в една от областите на ларинкса, без да достига до останалите му части. В този етап ракът не засяга лимфните възли нито други органи.
  • Стадий II: туморът засяга повече от една област на ларинкса (супраглотисна област и гласна връзка или глотис и субглотисна област). В този етап ракът не засяга лимфните възли нито други органи.
  • Стадий III: туморът е ограничен в ларинкса с фиксиране на гласните връзки (не инфилтрира околни органи), но може да е засегнал лимфен възел в областта, в която е възникнал.
  • Стадий IV: туморът се е разпространил и засяга щитовидния хрущял или околни структури (уста или тъкани на шията); или е налице значителна инфилтрация по лимфогенен път; или туморът се е разпространил в далечни органи (засяга бял дроб, черен дроб, кости или далечни лимфни възли).

При вземането на решение относно лечението, от значение е степента на диференциране на клетките. Туморните клетки се класифицират на G1/G2/G3 в зависимост от потенциалната им агресивност (от по-ниска към по-висока агресивност).

Виж продължение: Избор на лечение при рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?