Рак

Странични ефекти от лечението на рака

Странични ефекти от лечението на рака
03 декември 2014

Технологичният напредък и по-доброто познаване на поведението на туморните клетки са позволили да се разработят по-ефикасни и по-малко токсични лечения на рака.

Успоредно с този прогрес при лечебните процедури са се появили лекарствени средства, които позволяват да се предвидят и минимизират определени нежелани ефекти от химиотерапията и от лъчетерапията, поради което в повечето случаи е възможно да се запази качеството на живот на онкоболния по време на лечението.

Защо се получават страничните ефекти при лечението на рака?

Преди да започне лечението, трябва да се обсъдят с онколога очакваните странични ефекти, в зависимост от терапията.

При химиотерапията

Повечето лекарствени препарати, които се използват при химиотерапия, са разработени с цел да могат да разрушават делящи се клетки. Колкото по-бързо става това, толкова по-чувствителни са към терапията.

Обикновено, туморните клетки се размножават бързо, поради което лесно се повлияват от лекарствата и така се постига изчезването или намаляването на тумора.

Все пак, в организма съществуват здрави клетки, които обикновено се размножават с голяма скорост, като клетките на храносмилателния тракт, на фоликулите на космите (мястото на раждане на косъма), на костния мозък (където се образуват клетките на кръвта), които също биват засегнати от химиотерапията.

Унищожаването на клетките отключва най-честите странични ефекти от лечението на рака, каквито са гаденето и повръщането, загубата на апетит, опадането на косата (алопеция), умората и податливостта на инфекции, както и други.

Други органи, които могат да се окажат засегнати, макар и не толкова често, са бъбреците, сърцето, белите дробове, пикочния мехур и нервната система.

След започване на терапията за борба с рака, трябва да се съобщава на онколога за всякакъв новопоявил се симптом, за да може да се добави най-подходящото лечение за неговото премахване.

При лъчетерапията

Лъчетерапията се състои в прилагане на високоенергийно лъчение в областта на тумора. Става въпрос за локално третиране, поради което страничните ефекти се проявяват единствено в областта на приложение.

Лъчите разрушават туморните клетки чрез няколко механизми, но могат също така да засегнат здравите тъкани, които се намират в областта на тумора. Появяването в по-голяма или по-малка степен на тези странични ефекти зависи от няколко фактора:

  • От използваната техника.
  • От приложената доза.
  • От дозата за една фракция.
  • От местоположението на тумора и от облъчения обем.
  • От податливостта на всеки пациент.

Съществуват редица странични ефекти, които могат да се появят независимо от областта на организма, в която се извършва терапията, и други специфични ефекти, които се появяват само в зависимост от областта, в която се прилага облъчването.

С модерните техники за лъчетерапия рядко се срещат дългосрочни странични ефекти. Все пак, когато се случат, лекуването им може да е трудно.

При появата на какъвто и да е симптом в областта на облъчването трябва да се уведоми лекуващият онколог, тъй като той ще посочи кое лечение е най-подходящо. Понастоящем съществуват лекарствени препарати, които позволяват да се предотвратяват или облекчават острите странични ефекти, предизвикани от прилагането на радиация. Добър ефект в тази посока се постига с приемането на натурални продукти от лекарствени гъби или билки (като Есиак®, например).

Виж продължение: Хормонална терапия

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?