BezRak.com

профилактика

Седем стратегии за превенция и лечение на мозъчните тумори

Седем стратегии за превенция и лечение на мозъчните тумори
09 март 2018

Седем стратегии за превенция и лечение на мозъчните тумори

Мозъкът е най-важният орган в нашия организъм. Тази тъкан контролира целия комплекс от действия, като способността да учим, говорим, да се движим, да мислим и да контролираме емоциите си. Поради меката му структура, когато се получи разрастване на малигнени клетки (мозъчен тумор), те често бързо обхващат и заобикалящите здрави мозъчни тъкани.

Дори с напредъка на медицината и технологиите, конвенционалните терапевтични стратегии като цяло си остават неуспешни и предлагат на пациентите доста лоша прогноза. При подложените на хирургично лечение и лъчелечение очакваната преживяемост е едва около девет месеца. Само 10% от пациентите, провели химиотерапия имат малко по-голяма преживяемост.

Месец май е Месецът за борба с мозъчните тумори. В рамките на всички форуми се обръща голямо внимание на първичните симптоми и медицинските изследвания при мозъчните тумори. Много малко са дискусиите посветени на хранене, токсична експозиция, фактори на околната среда и влиянието на всички тях за развитието на мозъчните тумори.

За щастие, основният инструмент за контрол на тези тумори е в наши ръце – начинът на живот. Вземането на правилния избор, когато става дума за храненето, физическата активност, ограничаването на канцерогените от околната среда, понижаването на стреса – може ефективно да понижи риска от развитие на мозъчен тумор.

Седем стратегии за натурални превенция и лечение на мозъчните тумори

Стратегия 1 – Сънят

Вземането на ежедневната доза пълноценен сън е критично за оцеляването и здравето на мозъка. Детоксикационният път на мозъка, известен като глимфатична система, отстранява токсичните отпадъци, натрупани през деня. Тази система е особено активна през нощта и дава възможност на митохондриите в мозъка да изхвърлят токсините чрез цереброспиналната течност.

Липсата на сън нарушава натуралните функции на глимфатичната система, повлиявайки когнитивните функции. Особено важен за пациентите, подпожени на химиотерапия, сънят позволява на клетките да се възстановят от уврежданията. Лишаването от сън може да задълбочи симптомите, свързани с феномена, наречен „химио-мозък”.

Установено е, че химиотерапевтичните препарати и радиацията променят когнитивните функции на пациентите, представяйки се със симптоми, наричани мозъчно „замъгляване”. Ефектите на химиотерапията варират при различните пациенти по продължителност и тежест. Проявата им обикновено се дължи на токсичните съединения, разрушаващи невралните пътища и здравите мозъчни клетки.

Стратегия 2 – Вдишване на етерично масло от тамян

Практикуването на техники за редуциране на стреса, като йога, медитация и дихателни упражнения е изключително важно. Същевременно с упражняването на тези техники, вдишването на етерично масло от тамян, се ползва за понижаване възпалението на мозъка.

Една от главните причини за смърт от мозъчни тумори е отокът на мозъчните тъкани. Когато екстрактите от тамян се прилагат предоперативно, се наблюдава понижаване на отока и натрупването на течност по време на и след операцията. Освен това пациентите проявяват по-леки симптоми на мозъчно увреждане.

Бозвелиевата киселина е основната съставка на тамяна, използвана традиционно за лечение на артрит, астма и други възпалителни състояния. Тамянът успокоява болката и възпалението чрез подобряване на кръвната циркулация и намаляване на уврежданията на хипокампа, свързани с нарушенията на паметта и способността за усвояване.

Стратегия 3 – Хипербарна оксигенация

Прилагането на хипербарна оксигенация (ХБО) в ранна възраст понижава риска от развитие на мозъчен тумор. ХБО подобрява също и познавателните функции при преживелите мозъчен тумор. Проучванията върху ХБО установиха, че подобрената кислородна циркулация стимулира оздравяването на нервната тъкан.

Успехът на ХБО е пряко свързан с възрастта на мозъка. ХБО може да накара прогениторните клетки да се диференцират в нови клетки. Прогениторните клетки са подобни на стволовите и могат да подобрят когнитивните и моторни умения. Камерите за хипербарна оксигенация помагат за възстановяване на уврежданията, нанесени от противораковите лекарства, чрез образуване на нови съдове, възстановяване на нервните увреждания и стабилизиране на кръвно захарните нива.

Стратегия 4 – Консумация на противоракови растителни добавки

Придържането към диета, богата на растителни храни е жизненоважна за превенция и лечение на мозъчните тумори. Докато одобрените противотуморни средства си остават противоречиви поради изразените си токсични ефекти върху здравите клетки, търсенето на натурални продукти за борба с рака става все по-популярно.

Билките и зеленчуците снабдяват мозъка с антиоксиданти, които ограничават клетъчните увреждания, залавяйки свободните радикали, ограничавайки възпалението и прекъсвайки комуникационните сигнали в мозъчните тумори. С най-изразени противотуморни свойства са зеленолистните зеленчуци, куркумата, джинджифилът, риганът, зеленият чай, босилекът и мащерката.

Стратегия 5 – Кетогенна диета

В началото на 20-ти век за първи път д-р Ото Варбург изложи теорията, че раковите клетки извличат енергия от видоизменени дихателни механизми. Глюкозата е източник на енергия за здравите мозъчни клетки, но раковите разчитат единствено на глюкозния метаболизъм за своето оцеляване (гликолиза). Но мозъчните тумори не могат да използват кетони, произвеждани от здравите клетки в метаболитно състояние на кетоза, за разлика от здравите.

Кетоните са отличен източник на енергия за невроните при състояние на глюкозен недоимък. Консумацията на храна, съдържаща адекватни количества протеини, здравословни мазнини и малки количества въглехидрати, отключва производството на кетони. Този процес лишава туморите от хранителен източник и те загиват.

Стратегия 6 – Калорийни ограничения

Диетичните ограничения, включително гладуването, са терапевтичен подход с подобни на кетогенната диета противотуморни свойства. Калорийните ограничения понижават възпалението, предотвратяват метастазирането, потискат размножаването на раковите клетки и също произвеждат кетони като енергиен източник на невроните.

Стратегия 7 – Пазете се от мобилните устройства

Електромагнитното поле, излъчвано от мобилните телефони, таблети и други подобни устройства се категоризира като вероятен човешки канцероген от Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО. Радиочестотното излъчване произхожда едновременно от самото устройство и батерията му и редица проучвания показаха, че има влияние върху преживяемостта на пациентите с мозъчни тумори.

Международно проучване (“Interphone Study”) установява, че използването на мобилни устройства повишава риска от мозъчни тумори при хората и е в пряка връзка с възрастта и давността на употреба. Подрастващите са изложени на по-висок риск от опасните излъчвания, тъй като мозъкът им е в процес на развитие и вероятността за поява на абнормални клетки е по-висока. Използването на клетъчни телефони преди 20-годишна възраст и над 10-годишна продължителност са пряко свързани с диагнозата мозъчен тумор.

Избягването на мобилните телефони в съвременния свят като цяло е почти невъзможно, но има няколко статегии за намаляване на експозицията на ЕМП:

  • Ползвайте текст вместо разговор;
  • Ползвайте високоговорител;
  • Ползвайте стационарен телефон;
  • Отложете колкото е възможно даването на мобилни устройства на децата си;
  • Отговаряйте само когато обаждането е неотложно;
  • Изключвайте мобилните устройства, когато е възможно. Никога не спете с такива в близост до себе си.

Споделете тази информация с близките и приятелите си. Тя може да спаси нечий живот!

Източник: The Truth about cancer; By Dr. David Jockers DC, MS, CSCS

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?