BezRak.com

рак

Осем здравословни съвета, за да намалите риска от появата на рак

Осем здравословни съвета, за да намалите риска от появата на рак
12 август 2016

Осем здравословни съвета, които ще ви помогнат да подобрите здравословното си състояние и да намалите риска от появата на различни видове рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и остеопороза

1. Поддържайте здравословно тегло

Да поддържаме теглото си едно и също и то в здравословните граници често е по-лесно на теория, отколкото на практика. Ето няколко прости съвета , които могат да помогнат. Първо, ако сте с наднормено тегло, се фокусирайте върху това да не напълнявате повече. Това само по себе си може да подобри здравето ви. Когато психически се почувствате готови, се опитайте да спортувате и да приемате по-малко вредни храни, които често са основната причина за затлъстяването. Приемайте храна, богата на плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни. Хранете се на по-малки порции и яжте по-бавно.

2. Спортувайте редовно

Малко неща са толкова полезни и ефективни за здравето ни, колкото редовна физическа активност. В натовареното ни ежедневие е трудно да намерим време за дълги тренировки, но е важно е да се движим активно най-малко 30 минути всеки ден. Изберете дейности, които ви карат да се чувствате щастливи и в същото време ви поддържат в интензивно движение. Ходене, тичане, йога и танци са едни от многото възможности, които ще ви помогнат. Създайте си навик да отделяте време за това всеки ден.

3. Не пушете

Чували сте го и преди: Ако пушите, отказването от цигарите е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си. Да, това е трудно, но е възможно. Често на човек са необходими шест или седем опита, преди да успее да се откаже напълно. Опитайте да промените навиците си да пушите на работното място, в колата, в дома ви и на други места, където прекарвате много време. Замислете се, че ако пушите, вашите деца ще бъдат по-склонни също да станат пушачи, а вие не искате това, нали? Ако децата са пасивни пушачи покрай вас има голяма опасност те да започнат да страдат от дихателни проблеми и да развият рак на белия дроб.

4. Яжте здравословна храна

Основите на здравословното хранене всъщност са доста прости. Вие трябва да се съсредоточите върху плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и да сведете консумацията на червено месо до минимум. Важно е също да се намали приемът на лоши мазнини (наситени и транс мазнини) и да започнете да приемате повече здравословните мазнини (полиненаситени и мононенаситени мазнини). Нека плодовете и зеленчуците да станат част от всяко хранене. Яжте пиле, риба или боб, вместо червено месо. Купувайте пълнозърнести зърнени култури, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, вместо рафинирани такива. Изберете ястия, приготвени със зехтин или кокосово масло, които са с високо съдържание на здравословни мазнини.

5. Не пийте алкохол

Както много хора вече знаят, алкохолът увеличава риска от рак и трябва да се разглежда като на един от основните фактори за мутирането на клетките. Закономерно, най-голям риск има при най-редовните консуматори на алкохол, но негативни ефекти се наблюдават и при хората, които пият по-малко или умерено. Ако обичате да пиете алкохол, трябва да намалите количеството му или да спрете изобщо.
Алкохолът е доказано високорисков фактор за развитие на рак на мезофаринкса, ларинкса и хранопровода, на черния дроб, на дебелото черво и на ректума, както и на млечните жлези (при жените). В момента се проучва дали има връзка между алкохола и рака на кожата, на простата и на панкреаса.

6. Пазете се от Слънцето

Летния сезон е времето, в което излагаме кожата си на слънце най-много. Ако прекаляваме обаче и не взимаме превантивни мерки, това може да доведе до рак на кожата, включително меланоми. Увреждането на кожата от слънчевите лъчи започва още по време на детството, така че е особено важно да предпазваме децата. Стойте далеч от пряка слънчева светлина между 10 ч и 16:00. Това е най-добрият начин да се предпазите. Носете шапки и слънцезащитни кремове с висок фактор. Избягвайте ходенето на солариум, като го заместите с кремове за по-тъмен тен.

7. Предпазвайте се от полово предавани инфекции

Предаваните по полов път инфекции като човешки папилома вирус (HPV), са свързани с редица различни видове рак. За това по време на секс с нов партньор е важно да използваме предпазни средства. Ваксина срещу HPV може да предпази младите момичета само от някои щамове на човешки папилома вирус.

8. Правете скринингови тестове

Има редица важни скринингови тестове, които могат да ви предпазят от рак. Някои от тези тестове намират рака в ранен стадий, когато той все още е лечим. Например, редовният скрининг за рак на дебелото черво може да спаси над 30 000 живота всяка година.

Ракови заболявания, за които е важно да се прави редовен скрининг:

– Рак на дебелото черво и ректума
– Рак на гърдата
– Рак на маточната шийка
– Рак на белия дроб (при настоящи или бивши пушачи)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?