BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Ясната връзка между сърдечните заболявания и рака (и какво можем да направим за това)

Ясната връзка между сърдечните заболявания и рака (и какво можем да направим за това)
22 ноември 2018

Знаете ли, че сърдечните заболявания са главна причина за смъртност както при мъжете, така и при жените по цял свят?

Ракът идва непосредствено на второ място като причина за смъртност в световен мащаб. Тъй като толкова много хора са засегнати и от двата „тежки бича на съвремието“ – има логика да съществуват общи рискови фактори, допринасящи и за двата вида заболявания.

Такива наистина има. Според 20-годишно проучване върху 13 000 мъже и жени, проведено от Американска сърдечна асоциация („American Heart Association“), хората, които имат здравословни навици, свързани със съхранението на сърдечно-съдовата система, имат 38% по-нисък риск от развитие на рак.

Сърдечни заболявания и рак: Какви са връзките?

Сърдечносъдово заболяване е широко използван термин, който описва редица евентуално животозастрашаващи състояния, включително стенокардия, аритмии, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и инфаркт. Високото кръвно налягане, диабетът и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) също трябва да се имат предвид, когато се мисли за цялостното сърдечно здраве и връзката му с риска от развитие на рак.

Ето само няколко проучвания, които показват ясна връзка между рака и различните форми на сърдечни заболявания:

Най-очевидната връзка е тази с диабет тип 2 и затлъстяването. И двете заболявания се развиват най-вече поради заседнал начин на живот и стрес, допълнени от консумация на „Стандартната американска диета“ (вече отнасяща се и до всички развити страни по света), която е богата на месни и млечни продукти, преработени храни и прости въглехидрати.

 • Според проучвания, проведени от Световната фондация за изследване на рака, самото затлъстяване е вероятната причина за близо 20% от основни видове ракови заболявания, включително на млечната жлеза, дебелото черво, хранопровода, маточната шийка и др. В същото време, наднорменото тегло е основен фактор при появата на 58% от случаите на диабет тип 2, както и на 21% от диагностицираните с „исхемична болест на сърцето“ пациенти.
 • Пациентите страдащи от сърдечно-съдови заболявания също демонстрират повишени нива на „цитокини“, както и тези с онкологична диагноза. Тази теза потвърждава проучване на Университета в Колорадо, САЩ от 2015 г. Цитокините са нискомолекулни протеини, които могат да причинят възпаление. Техните нива обикновено са повишени при индивиди с диабет тип 2 и при тези с туморни образувания.

  Както пациентите със сърдечно-съдови, така и тези с онкологични заболявания имат повишени нива на цитокини – малки белтъчни молекули, които могат да причинят възпаление.

 • В основата на рака и сърдечните заболявания много често стоят едни и същи патогенни фактори. Проучване, проведено преди повече от 20 години от изследователи в Националния институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта, публикувано в списание „Наука“ („Science“, 1994) открива възможни вирусни причинители за сърдечните заболявания, които имат отношение и към растежа на раковите клетки. Често срещаният цитомегаловирус може да инфектира плаковите клетки в артериите, причинявайки увреждания на протеините, отговорни за стопиране растежа на плаките. Тези протеини проявяват дефекти и при повечето човешки ракови клетки.
 • Друг общ рисков фактор при сърдечните заболявания и рака е стресът. Организмът е пригоден да се справя с кратки „изригвания“ на стресови хормони по време на криза, след което системата започва да се балансира по естествен път. Когато обаче стресът стане хроничен, организмът започва да синтезира по-голямо количество кортизол от надбъбречните жлези, което има негативни дълготрайни ефекти върху здравето.
 • Хроничните възпалителни реакции, изчерпването на имунната система и множество други усложнения възникват в резултат на хроничен стрес, който може да повиши податливостта на индивида към рак и да засегне функциите на сърдечно-съдовата система. Хронично високите стойности на кортизол сигнализират за постоянно производство на адреналин, което може да има негативен ефект върху здравето на сърцето и води до високи стойности на кръвното налягане, високи нива на холестерол, повишен риск от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.
 • Касае ли се за рак, хроничният дисбаланс на кортизола е свързан с недостатъчната продукция и неправилното функциониране на ключовите компоненти на имунната система, които държат туморното развитие под контрорл, включително естествените клетки-убийци (NK). Революционно проучване на Станфордския университет установи, че 65% от пациентите с напреднал рак на гърдата също имат абнормални нива на кортизол в организма.

Стандартните противоракови терапии и сърдечното здраве

Редица противотуморни лекарства са свързани с индуцирането както на краткосрочни, така и на дългосрочни сърдечно-съдови усложнения.

Ако ви е поставена онкологична диагноза и обмисляте прилагането на традиционни терапии като йонизираща радиация и химиотерапия, или ако в миналото сте били подложени на такава терапия, следващата информация ще бъде важна за вас.

Последни проучвания потвърждават, че съществува определена връзка между някои химиотерапевтични лекарства и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Според клиниката „Майо“ в САЩ, страничните ефекти от химиотерапията могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, включително отслабване на сърдечния мускул (кардиомиопатия) и нарушения на сърдечния ритъм (аритмии). Някои видове химиотерапия също могат да увеличат риска от инфаркт.

Някои от химиотерапевтичните лекарства, които могат да доведат до краткосрочни или дългосрочни сърдечно-съдови усложнения, са следните:

 • Антрациклини, като доксорубицин и даунорубицин;
 • Trastuzumab (Herceptin) и Pertuzumab (Perjeta), прилагани често при HER2-позитивен рак на млечната жлеза (вид рак на гърдата, който е положителен за протеин, наречен рецептор на човешкия епидермален растежен фактор 2 (HER2), стимулиращ растежа на раковите клетки);
 • Таксани, като Paclitaxel и Docetaxel, които могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм;
 • Fluorouracil и Capecitabine (Xeloda), които могат да причинят спазми на коронарните съдове и инфаркти;
 • Инхибитори на ангиогенезата, като Bevacizumab и Sunitinib и тирозин киназни инхибитори, които са свързани с високо кръвно налягане.

В допълнение на това, европейските проучвания свързват използването на йонизиращи лъчения, като тези, използвани в рентгеновата диагностика и традиционната противоракова лъчетерапия, с по-голям риск от развитие на атеросклероза – състояние, при което плаката се натрупва вътре в артериите, повишавайки риска от мозъчен инсулт и инфаркт.

Връзката между мазнините, холестерола и сърдечните заболявания

През последните 60 години американската медицинска общност използва масмедиите и необективни изследвания, за да наложи фалшивото твърдение, че мазнините във всичките им форми, а и холестеролът, са основните виновници, когато става въпрос за сърдечни заболявания. Това погрешно твърдение доведе до създаването на нискомаслената/ нискохолестеролна мултимилионна хранителна индустрия.

Без да намесваме политиката, е важно да посочим как определени корпорации от хранителната индустрия играят роля в „демонизирането на мазнините“. Както посочва неотдавнашният документален филм „Захаросан“ („Sugar Coated“), реториката „всички мазнини са лоши“ е продиктувана до голяма степен от изследване, проведено през 50-те години на миналия век от д-р Анчел Кейс – учен известен с научни изследвания в областта на здравеопазването. Твърди се, че той обаче има финансови взаимоотношения със захарната индустрия.

Холестеролът и висококачествените наситени мазнини не са вредни за нас

Холестерол и висококачествени наситени мазнини

Днес общественото мнение започва да се изменя и хората осъзнават, че холестеролът и висококачествените наситени мазнини не са вредни за нас.

През 2015 г. изследване, спонсорирано от Фондацията на Международния съвет за информация за храните, установи, че 31% от американците са променили изцяло виждането си по отношение на мазнините през последните години – приблизително 75% от хората сега смятат, че наситените мазнини са по-лоши за тях, отколкото останалите, докато останалите 23% вярват, че те са по-здравословни за тях, отколкото преди!

Истината е, че и двата „лагера“ донякъде са прави. Някои видове мазнини са много вредни за вашето здраве, докато други не са просто здравословни, а дори се смятат за незаменими за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, мозъка, храносмилателния тракт и дори на имунната система.

Не всички наситени мазнини по своята същност са вредни. „Наситени“ означава, че мастните молекули във веществото са „наситени“ с водород. Ето защо повечето наситени мазнини обикновено са твърди при стайна температура. Повечето са получени от животински продукти като месо, масло и сирене.

Някои здравословни масла се категоризират като наситени. По-специално кокосовото масло се счита за „супер храна“ поради многобройните ползи за здравето, които предоставя, включително намаляване на възпалението – ключов фактор за профилактика и лечение на рака.

Всички признават, че изкуствено създадените транс-мазнини, които се получават, при превръщане на течните масла в твърди субстанции като маргарин, трябва да се избягват в името на здравото сърце и предотвратяването на раковите заболявания.

Американската кардиологична асоциация (AHA) заявява, че „заместването на храни с високо съдържание на наситени мазнини с по-здравословни варианти, може да понижи нивата на холестерол в кръвта и да подобри липидните профили.“

Има обаче анализ, направен през 2010 г. и финансиран от Детската болница в Оукланд, Калифорния, САЩ, който събира информация за приблизително 350 000 възрастни. Този анализ установява, че няма разлика между рисковете от сърдечни заболявания и инсулт за хората, консумирали най-големи количества наситени мазнини и тези, приемали най-ниските.

Конвенционалната информация за холестерола може да бъде също толкова объркваща. Холестеролът е вещество, подобно на мазнините, което се намира в клетките на организма и е необходимо за производството на определени хормони и витамин D. Той участва и в храносмилателния процес. Най-новите указания на Консултативния комитет по хранене в САЩ отразяват цялостното виждане по отношение на холестерола, в което се посочва, че „холестеролът не се счита за хранителен продукт, за който да се безпокоим в случай на прекалена консумация“.

Здравият разум показва ползите от естествено срещащите се мазнини, включително някои наситени мазнини. В края на краищата, от колко хиляди години хората консумират животинска мазнина като част от здравословното хранене? Едва през последния половин век, с възхода на „културата“ за бързо хранене, светът се сблъсква с такова драстично нарастване на сърдечно-съдовите заболявания.

Мононенаситените мазнини са задължителни за здравето на млечната жлеза

Авокадото и ядките могат да имат защитен ефект срещу рака

Авокадото и ядките могат да имат защитен ефект срещу рака

Изследванията показват, че мононенаситените мазнини в храни като зехтин, авокадо и ядки могат да имат защитен ефект срещу рака.

Има достатъчно изследвания, които показват как мононенаситените мазнини могат да помогнат за предотвратяването и лечението на рака на гърдата. Изследване, проведено в Швеция в края на 90-те години, събира информация за над 60 000 жени. Проучването установи, че докато прекомерното съдържание на полиненаситени мазнини, установяващо се в редица растителни масла, може да предизвиква развитието на рака на млечната жлеза, то мононенаситените мазнини имат протективен ефект срещу различни видове рак.

Проучване на университета „Рътгърс“ (Rutgers University), САЩ, проведено през 2015 г., откри веществото олеокантал в зехтина, което може да причини химични реакции в раковите клетки и те да бъдат убити от собствените им ензими.

Освен в маслиновото масло, мононенаситените мазнини могат да бъдат намерени и в сусамовото масло, авокадо, орехи, бадеми, макадамия, фъстъци и маслини.

Ето 5 неща, които можете да направите сега, за да намалите риска от рак и сърдечни заболявания:

 1. Избягвайте трансмазнините и се придържайте към минимална консумацията на полиненаситени мазнини. В допълнение към трансмазнините, опитайте се да съкратите приеманите количества полиненаситени мазнини (като царевично, соево и рапично масло) до минимум. Ако консумирате тези видове масла, имайте предвид, че дори и да са етикетирани като „органични“, те все пак могат да бъдат генетично модифицирани.

  Приблизително 85% от всички източници на жълта царевица в САЩ сега са ГМО, както и голяма част от соята и рапицата, произведени в цял свят.

 2. Контролирайте диетата си. Увеличете приема на пресни зеленчуци и здравословни мазнини. Ако ядете месо, консумирайте умерени количества и се уверете, че е отгледано без употребата на хормони и антибиотици.
 3. Умерените упражнения понижават риска от сърдечни заболявания и рак

  Умерените упражнения понижават риска от сърдечни заболявания и рак

 4. Движете се! Само 30 минути физическо натоварване пет пъти седмично може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, да стимулира имунната ви система, да ви помогне да намалите теглото си и да намалите риска от рак. Националният институт по онкологични заболявания на САЩ съветват пациентите да направят активния начин на живот основна част от ежедневния си режим.

  Само 30 минути умерено упражнение пет пъти седмично понижава риска от сърдечни заболявания и рак.

 5. Не пушете и сведете консумацията на алкохол до минимум. Пушенето на цигари и приема на алкохол увеличават риска от сърдечни заболявания и рак. Проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация показва, че жените, които си позволяват приема на повече от три алкохолни напитки на ден, имат 15% по-висок риск от рак на гърдата. Що се отнася до сърдечните заболявания и алкохола, повече от две алкохолни напитки на ден за мъжете и една за жените могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт, според Американската кардиологична асоциация.
 6. Поддържайте ниски нивата на стрес. Стресът е неизбежна част от ежедневието. Можете обаче да се научите как да го управлявате и да запазите нивата на кортизол по-ниски. Медитацията, разходката сред природа, физическите упражнения, практикуването на хоби, което ви харесва или дори смехът на забавен филм може да понижи хормоните на стреса и да включи оздравителните процеси. Експериментирайте с това, което действа най-добре при вас и се ангажирайте да го правите по няколко минути всеки ден.

Има лесни начини да предотвратите и дори да лекувате ракови и сърдечни заболявания, затова не се отчайвайте! В допълнение към петте споменати по-горе препоръки можете да следвате тези четири стъпки:

Стъпка # 1: Интересувайте се от проблема и от начините за справяне с него.

Стъпка # 2: Не забравяйте, че нито една отделна система във вашето тяло не работи самостоятелно. Започнете да разглеждате организма си като интелигентно цяло, което има за постоянна цел своето здраве и баланс.

Стъпка # 3: Направете необходимите промени в начина си на живот и в диетата си, като петте споменати по-горе препоръки ще ви помогнат да започнете този процес.

Стъпка # 4: Накрая, не забравяйте, че не всички мазнини са лоши за вас! Избягвайте транс- мазнините, но също съзнателно включвайте в диетата си повече здравословни мазнини, особено мононенаситени мазнини. Така ще подпомогнете процесите, свързани с мозъка, сърцето и имунната си система. За да бъдете със здраво сърце и без онкологични заболявания, трябва да живеете здравословно. В началото може да не е лесно, но когато започнете да живеете здравословно, ще видите множеството предимства за вашето тяло, които произтичат от това.

Резюме на статията

 • Хората, които имат здравословни навици по отношение на сърдечното си здраве, имат 38% по-малък риск от развитие на рак.
 • Има определена връзка между някои химиотерапевтични лекарства и развитието на сърдечно-съдови заболявания.
 • Не всички наситени мазнини по своята същност са вредни.
 • Мононенаситените мазнини могат да помогнат за предотвратяването и лечението на рак на млечната жлеза.

Източник: Dr. Veronique Desaulnier

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи