BezRak.com

как да живеем с рак?

Танцова терапия

Танцова терапия
13 ноември 2014

Друго често наименование: двигателна терапия

Има няколко научни проучвания, извършени с цел да се оцени ефектът на танцовата терапия върху здравето, превенцията и възстановяването от болести.

Танцът лекува и въздейства благотворно на абсолютно всички нива – физическо, емоционално, психическо и енергийно. Той е мощно средство за освобождаване на стреса на най-дълбоки нива, лекува и предотвратява емоционални, енергийни и психически блокажи, освобождава агресията, възстановява баланса в енергийното тяло, премахва фрустрации, нагнетени емоции, освобождава чувството на вина, стари, потиснати страхове.

Танцовата терапия е терапевтично използване на движението за подобряване на психичното и физическото благосъстояние на индивида. Тя се фокусира върху връзката между ума и тялото за промотиране на здраве и оздравяване. Танцовата терапия може да се счита за експресивна терапия.

Танцовата терапия се предлага като услуга за подсилване на здравето на здравите хора и като допълващ метод за намаляване стреса на хората, грижещи се за болни и за намаляване стреса на болните от рак и други хронични болести. Физически, танцовата терапия може да осигури упражнения, да подобри подвижността и координацията на мускулите и да намали мускулното напрежение. Има данни, че в емоционален план танцовата терапия подобрява самосъзнанието, самочувствието и междуличностното взаимодействие и е отдушник за изразяване на чувствата. Някои терапевти твърдят, че танцовата терапия може да засили имунната система посредством мускулната активност и физиологичните процеси и дори може да предотвратява възникването на заболявания.

Танцовата терапия се основава на схващането, че умът и тялото работят съвместно. Смята се, че чрез танца хората могат да идентифицират и изразят своите най-съкровени емоции, като изкарат тези чувства на повърхността. Някои хора твърдят, че това може да създаде усещане за обновление, единство и пълнота.

Танцовите терапевти помагат на хората да развият невербален език, който предлага информация за това, какво се случва в техните тела. Терапевтът наблюдава движенията на човека, за да оцени и след това да състави програма за подпомагане на справянето му с някакво специфично състояние. Честотата и нивото на трудност на терапията обикновено се пригаждат така, че да отговарят на нуждите на участниците.

Танцовата терапия се използва в различна обстановка с хора, имащи социални, емоционални, когнитивни или физически затруднения. При хора с хронични болести тя често се използва като част от възстановителния процес. Танцовите терапевти работят както с отделни хора, така и с групи, включително цели семейства.

Каква е историята ѝ?

Танцът като терапия съществува още от дълбока древност. В древността са му приписвани магически сили, смятало се е, че танцът има силата да лекува. Танцът е сред най-древните изкуства и представлява съществена част от духовното наслeдство на човечеството. Той е основно изразно средство и религиозен ритуал в древните култури на индианците, индийците, суфите, инките, египтяните, африканските племена, древните гърци и римляни. Той има своето съществено проявление през средновековието, ренесанса, романтизма, модернизма. Магическата сила на танца е катарзис за много човешки съдби и присъствието му в живота на хората винаги е имало фундаментална роля в абсолютно всички епохи, в абсолютно всички етноси, в абсолютно всички цивилизации от зората на човешкия род.

Използването на танца като допълнение към традиционната Западна медицинска терапия е започнало през 1942г. с работата на Мериан Чейс. Тя е била поканена да работи в болницата „Света Елизабет” във Вашингтон след като психиатри са установили ползата за терапията на пациенти, които са посещавали нейните уроци по танц. Приблизително по същото време друга жена – Труди Шуп, която е била танцьорка и мим, е работила безвъзмездно в една щатска болница на Калифорния. През 1956 г. е основана Американската асоциация по танцова терапия с цел създаване и поддържане на високи стандарти в областта на танцовата терапия. Днес има повече от 1200 танцови терапевти в Съединените щати. През 1993г. Службата по алтернативна медицина при Националните здравни институти предоставя изследователска стипендия за проучване въздействието на танцовата терапия при хора с медицински проблеми.

Въпреки че подкрепата за стойността на танцовата терапия идва предимно от отделни хора, има и няколко публикувани експериментални проучвания относно ефекта на танцовата терапия върху здравето. При едно неотдавнашно проучване група пациентки, преживели рак на гърдата, са участвали в дванадесетседмична танцова терапия и уроци по движение. Жените, подложени на танцова терапия, са били с по-голям обхват на движенията в рамената, отколкото тези, които не са провеждали такава терапия. След танцовата терапия се подобрили и възприятията на тялото. Клинични данни подсказват, че танцовата терапия подпомага развитието на телесен образ – подобряване на представата за себе си и на самочувствието; понижаване на стреса, тревожността и депресията; намаляване на изолацията, хроничната болка и напрежението в тялото и повишаване на уменията за общуване и чувството за благополучие.

Някои от физическите движения, използвани в танцовата терапия, могат да доставят същата полза за здравето, както други типове упражнения. Известно е, че физическата активност повишава специалните невротрансмитерни субстанции в мозъка, наречени ендорфини, които създават чувство за благополучие. Движението на цялото тяло усилва функциите на някои телесни системи, като кръвоносната, дихателната, костната и мускулната. Редовните аеробни упражнения подпомагат метаболизма на глюкозата, сърдечно-съдовия „фитнес” и контрола върху телесното тегло. Когато се практикуват редовно, танцът или двигателната терапия могат да донесат същата полза както другите видове физически упражнения. Умерените до енергични упражнения в продължение на четиридесет и пет минути през повечето дни на седмицата могат да намалят риска от сърдечно-съдова болест и някои видове рак. Танцовата терапия може да помогне на хората да се запазят физически здрави и да изпитват удоволствие от създаването на ритмични движения с телата си. За потвърждаване на ефекта от танцовата терапия за превенция и възстановяване от болести, обаче, са необходими добре контролирани проучвания.

Хората с рак и хронични състояния като артрит и сърдечно-съдови заболявания трябва да говорят със своя лекар преди да започнат какъвто и да е вид терапия, която включва манипулации или движения на ставите и мускулите.

При хората с рак, разчитането само на този тип лечение и отказът или отлагането на конвенционалната медицинска помощ може да има сериозни последици за здравето.

Виж продължение: Хипноза

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?