BezRak.com

рак на хранопровода

Анатомично устройство на хранопровода

Анатомично устройство на хранопровода
02 април 2015

Хранопроводът е кух тръбест орган с дължина около 25 см., който свързва гълтача (фаринкса) и устната кухина със стомаха.

Намира се в най-задната част на гръдния кош, пред прешлените на гръбначния стълб, като по цялото си протежение е в тясна връзка с различни структури (аорта, трахея, ляв главен бронх, сърце и диафрагма).

Хранопроводът се свързва със стомаха (гастроезофагеална връзка) под диафрагмата. В тази област се намира сфинктер (кардия), който не допуска връщане на стомашното съдържимо в хранопровода и увреждане на лигавицата на хранопровода от стомашните киселини. Когато се наруши функционирането на кардията, възниква гастроезофагеален рефлукс, придружен от киселини и болка в областта.

Стената на хранопровода е изградена от вътрешен лигавичен слой, обвит от два мускулни слоя, външен и вътрешен, които придвижват храната към стомаха.

След като храната попадне в хранопровода, той се свива благодарение на мускулните си слоеве, пораждайки серия от движения, наречени перисталтични, които придвижват хранопроводното съдържимо към стомаха.

Виж продължение: Какво представлява ракът на хранопровода?

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?